FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ohio službeno potvrdio Bushevu pobjedu

WASHINGTON,7. prosinca(Hina) - Američka savezna država Ohio potvrdilaje u ponedjeljak i službeno da je predsjednik George W. Bush sa119.000 glasova više pobijedio na predsjedničkim izborima demokratskogizazivača Johna Kerryja.
WASHINGTON,7. prosinca(Hina) - Američka savezna država Ohio potvrdila je u ponedjeljak i službeno da je predsjednik George W. Bush sa 119.000 glasova više pobijedio na predsjedničkim izborima demokratskog izazivača Johna Kerryja.

Bush je u Ohiju dobio 2,86 milijuna glasova ili 51 posto, a Kerry 2,74 milijuna ili 49 posto.

Ohio je sa svojih 20 izborničkih glasova bio savezna država koja je odlučila predsjedničke izbore održane 2. studenoga.

Odmah nakon izbora u Ohiju je prebrojano 136.000 glasova više za Busha, ali su sve do danas prebrojavani glasovi birača koji su glasovali izvan mjesta boravka i glasovi onih koji su mogli biti uzeti u obzir tek nakon što se dokaže njihovo pravo na glasovanje.

Ukupno konačno vodstvo predsjednika Busha od 118.775 glasova nešto je manje od neslužbene razlike od 136.000 utvrđene u prebrojavanju odmah nakon zatvaranja birališta, ali nedovoljno malo da bi dovelo do obvezatnog ponovnog prebrojavanja.

Kerry je sutradan nakon izbora priznao Bushu pobjedu u Ohiju i tako i na ukupnim izborima jer je shvatio da nema dovoljno glasačkih listića koje je tek trebalo prebrojati da bi se poništilo Bushovo vodstvo.

Predsjednički kandidati Zelene i Libertarijanske stranke, koji su dobili manje od 0,5 posto glasova, ipak će u utorak zatražiti ponovno prebrojavanje glasova u Ohiju navodeći probleme na dan izbora, od duga čekanja, nedostatka biračkih strojeva do sumnjivih rezultata u pojedinim izbornim jedinicama.

Kerryjeva kampanja se pridružila tim zahtjevima ne zato što osporava rezultat izbora nego zato što želi da svaki glas bude prebrojan.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙