FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Hrvatska pridruženi partner WEU

ZAGREB, 6. prosinca 2004. (Hina) - Hrvatska je prošli tjedan prvi putsudjelovala na zasjedanju Skupštine Zapadnoeuropske unije (WEU) kao"pridruženi partner", rekao je u ponedjeljak u Zagrebu potpredsjednikSabora Mato Arlović.
ZAGREB, 6. prosinca 2004. (Hina) - Hrvatska je prošli tjedan prvi put sudjelovala na zasjedanju Skupštine Zapadnoeuropske unije (WEU) kao "pridruženi partner", rekao je u ponedjeljak u Zagrebu potpredsjednik Sabora Mato Arlović.

"Hrvatska je postala pridruženi član što je samo jedan korak do punopravnoga članstva", rekao je Mato Arlović koji je vodio hrvatsko izaslanstvo što je od 29. studenoga do 1. prosinca sudjelovalo na 50. jubilarnom zasjedanju Skupštine Zapadnoeuropske unije (WEU) u Parizu.

Tijekom trodnevnog zasjedanja hrvatsko izaslanstvo sudjelovalo je u raspravama o razvoju parlamentarne suradnje mediteranskih zemalja, o primjeni europskih snaga na Balkanu te o novim izazovima u transatlantskoj regionalnoj suradnji, a u vezi s terorizmom i oružjem za masovno uništavanje, rekao je Mato Arlović.

Prema Arlovićevim riječima, hrvatsko izaslanstvo je prihvatilo službeni poziv da se u dogledno vrijeme u Zagrebu održi zajednički sastanak članova Odbora Skupštine s predstavnicima saborskih izaslanstava, vanjskopolitičkog Odbora, Odbora za europske integracije i Odbora za unutrašnju politiku i nacionalnu sigurnost.

WEU je savez obrambenih snaga europskih država, proistekao iz bruxelleškog ugovora iz 1948., a službeno osnovan 1954. godine sa sjedištem u Londonu nakon propasti ideje o Europskoj obrambenoj zajednici sa svrhom jačanja kolektivne obrane njezinih članica. Godine 1991. sjedište seli u Bruxelles, a Savez dobiva na važnosti kao obrambeno krilo Europske unije. WEU djeluje u humanitarnim operacijama, mirovnim operacijama i rješavanju kriza.

Sve su zemlje "starog" EU-a njezine punopravne članice osim Danske, Irske, Finske, Austrije i Švedske (nisu članice NATO-a) koje posjeduju status promatrača. Pridruženi članovi su Turska, Norveška i Island, a postoji i 11 pridruženih partnera - Bugarska, Estonija, Latvija, Litva, Rumunjska, Slovačka i Slovenija, Mađarska, Češka, Poljska i Hrvatska.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙