FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: SVIJET UZ KAVU

ZAGREB, 6. prosinca 2004.(Hina) - Izbor zanimljivosti iz svijeta.
ZAGREB, 6. prosinca 2004.(Hina) - Izbor zanimljivosti iz svijeta.

KUALA LUMPUR - Tigrovo meso pojavilo se na jelovnicima malezijskih restorana, a pretpostavlja se da su ulovljeni u šumskom rezervatu veličine susjednog Singapura, piše mjesni tisak. Cijenjeno meso, kilogram kojega košta oko 1.600 kuna, privlači posebice gastronome. "Domorodačko pleme Orang Asli koje živi u rezervatu poznato je po svom umijeću lova na tigrove i dobiva do 4.000 dolara (24.000 kuna) po životinji, dok posrednik dobiva pet do šest puta više", upozorava Vincent Chow, savjetnik u uredu malezijskog Društva zaštite prirode. Cijela se nesretna životinja iskorištava: brkovi kao konac za čišćenje zubi, a njegovom se spolovilu pripisuju afrodizijska svojstva. Veličina rezervata otežava primjenu zakona o zaštiti tigrova, a lokalni zakon šutnje onemogućava pronalaženje krivaca.

RIM - U talijanskom gradu Bolzanu otvoreno je prvo "utočište" za razvedene očeve, koji su nakon rastave prisiljeni napustiti domove i iz financijskih razloga ne mogu sebi priuštiti vlastiti stan. "Bračnim parovima pomažemo već 20 godina i ustanovili smo da postoji potreba za smještajem onog bračnog partnera koji 'ostaje na cesti', odnosno onog partnera koji mora napustiti dom, prepuštajući ga ostalom dijelu obitelji", kazao je predsjednik bračnog savjetovališta u Bolzanu Elio Cirimbelli. Dometnuo je kako je u "većem broju slučajeva taj drugi bračni partner u Italiji upravo otac." U Italiji skrbništvo nad djecom nakon razvoda u više od 90 posto slučajeva dobivaju majke, kojima automatizmom pripada i stan ili kuća.

JERUZALEM - Britanski arheolog Shimon Gibson pronašao je pećinu u planinama pokraj Jeruzalema za koju vjeruje da dokazuje postojanje Ivana Krstitelja. "Ovo je prvi konkretan dokaz da je Ivan Krstitelj stvarno živio i također prvi arheološki dokaz povijesne točnosti Evanđelja", izjavio je Gibson, autor nekoliko znanstvenih radova na polju biblijske arheologije. Prema Novom zavjetu, Ivan Krstitelj bio je prorok i propovjednik koji je živio na području između planina u okolici Jeruzalema i Mrtvog mora. Spomenuta pećina nalazi se otprilike "sat vremena jahanja magarcem od Ein Kerema, sela u kojem se prema kršćanskoj tradiciji rodio Ivan Krstitelj", kaže Gibson koji je s iskapanjima počeo 2000. godine i ubrzo na stijenama otkrio uklesane crteže Ivana Krstitelja odjevenog u "halju od devine dlake", kao što je opisano u Evanđelju po Mateju. Neki drugi uvaženi arheolozi, međutim, mišljenja su da je Gibson u svojim zaključcima otišao malo predaleko.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙