FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

PRONAĐENA PEĆINA IVANA KRSTITELJA?

TSUBA, 6. prosinca 2004. (Hina/AFP) - Britanski arheolog Shimon Gibsonpronašao je pećinu u planinama pokraj Jeruzalema za koju vjeruje dadokazuje postojanje Ivana Krstitelja.
TSUBA, 6. prosinca 2004. (Hina/AFP) - Britanski arheolog Shimon Gibson pronašao je pećinu u planinama pokraj Jeruzalema za koju vjeruje da dokazuje postojanje Ivana Krstitelja.

"Ovo je prvi konkretan dokaz da je Ivan Krstitelj stvarno živio i također prvi arheološki dokaz povijesne točnosti Evanđelja", izjavio je Gibson, arheolog s diplomom londonskog sveučilišta i autor nekoliko znanstvenih radova na polju biblijske arheologije.

Neki drugi uvaženi arheolozi, međutim, mišljenja su da je Gibson u svojim zaključcima otišao malo predaleko i da pronađeni dokazi nisu tako uvjerljivi.

Prema Novom zavjetu, Ivan Krstitelj bio je prorok i propovjednik koji je živio na području između planina u okolici Jeruzalema i Mrtvog mora. Kao Isusov suvremenik, Ivan Krstitelj je pozivao ljude da se pokaju i odreknu grijeha nakon čega ih je krstio u rijeci Jordan.

Spomenuta pećina nalazi se na teritoriju kibuca Tsuba izvan Jeruzalema, otprilike "sat vremena jahanja magarcem od Ein Kerema, sela u kojem se prema kršćanskoj tradiciji rodio Ivan Krstitelj", kaže Gibson. Također se nalazi na rubu Judejske pustinje, gdje se Ivan znao povlačiti na molitvu.

Pećina se nalazi na planini u području guste borove šume i godinama se nalazila skrivena od pogleda bujnom vegetacijom.

Gibson je počeo s iskapanjima 2000. godine i ubrzo je na stijenama otkrio uklesane crteže Ivana Krstitelja odjevenog u "halju od devine dlake" kao što je opisano u Evanđelju po Mateju. Također je pronašao nekoliko križeva i grub crtež odrubljivanja glave što simbolizira Ivanovu smrt po zapovijedi tadašnjeg galilejskog vladara, kralja Heroda.

"Radi se o crtežima bizantinskih redovnika koji su se okupljali u pećini kako bi ispričali povijest Ivana Krstitelja", rekao je Gibson, pokazujući čak okolna područja i dokaze da su ikonoklasti pokušali uništiti crteže.

Iskapanja su ukupno trajala tri godine. Na kraju je otkrivena cijela 24 metra duga, 4.5 metra široka i 4 metra visoka pećina s 18 stupa koje se spuštaju do velikog pravokutnog bazena, gdje su se navodno odvijala krštenja.

Pećina će biti otvorena za javnost početkom sljedeće godine.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙