FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: HRVATSKA U 15,30 SATI

ZAGREB, 4. prosinca 2004. (Hina) - Pregled važnijih vijesti izHrvatske do 15,30 sati.
ZAGREB, 4. prosinca 2004. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatske do 15,30 sati.

ZAGREB - Predsjednik Vlade Ivo Sanader ocijenio je danas kao "vrlo dobar i otvoren" razgovor kojeg je imao sinoć s predsjednikom Republike Stjepanom Mesićem. Sanader je rekao da je s Mesićem razgovarao o aktualnoj političkoj situaciji, ulasku Hrvatske u EU, o radu POA-e i sjednici Vijeća za nacionalnu sigurnost. "Razgovor je bio vrlo dobar i otvoren", rekao je Sanader novinarima prigodom potpisivanja potpore HDZ-ovoj predsjedničkoj kandidatkinji Jadranki Kosor na zagrebačkom Trgu bana Josipa Jelačića. Po premijerovim riječima razgovarali su o tome što se može napraviti da 17. prosinca Hrvatska dobije datum početka pregovora o pristupanju EU. "Obojica smo iznijeli svoja razmišljanja o sve te tri teme i dogovorili smo se da ćemo se naći za nekoliko dana."

ZAGREB - Predsjednik Hrvatskog bloka i predsjednički kandidat Ivić Pašalić prosvjedovao je danas pred ulazom u kompleks HRT-a zato što nacionalna televizija nije popratila njegovu jučerašnju konferenciju za novinare, na kojoj je komentirao odluku Vrhovnog suda u slučaju Zaklade Hrvatskog državnog zavjeta. "Došao sam u dvore Mirka Galića prosvjedovati protiv neprofesionalnosti HTV-a", izjavio je Pašalić. Ustvrdio je da je nacionalna televizija godinama u udarnim terminima vrtila priču o njemu kao pljačkašu Zaklade Hrvatskog državnog zavjeta, a odbila je javnost izvijestiti o odluci Vrhovnog suda, koji je utvrdio da u radu Zaklade nije bilo nepravilnosti.

DUBROVNIK - Predsjednički kandidat HSP-a Slaven Letica danas je u Dubrovniku službeno počeo utrku za predsjedničke izbore. "Onaj tko bude izabran za predsjednika u idućemu petogodišnjem mandatu svojim značajem bitno će usmjeriti kretanja Republike Hrvatske u narednom desetljeću", izjavio je Letica. Sa saborskim zastupnikom HSP-a Tončijem Tadićem potpisao je danas ispred palače Sponze povelju "Glorija libertas". Povelja govori o međudržavnim odnosima i granicama Republike Hrvatske, a u njoj je kao zaključak istaknuta nakana za razvojem prijateljskih i dobrosusjedskih odnosa sa susjednim državama.

ZADAR - Nezavisni predsjednički kandidat Boris Mikšić izjavio je danas da će - ako bude izabran za predsjednika Republike Hrvatske - general Ante Gotovina slobodno hodati Hrvatskom. Mikšić je najveći dio današnje konferencije za novinare u Zadru posvetio slučaju optuženog hrvatskog generala Ante Gotovine. Rekao je da je general Gotovina bio i ostao njegov prijatelj, podsjećajući da su njih dvojica 1996. radili na važnom projektu "Partnerstvo za mir" koji se odnosi na vojnu suradnju između američke države Minesote i Hrvatske vojske. Mikšić zamjera hrvatskim političarima, posebice Stjepanu Mesiću, da su popustljivi i da su odgovorni za gubitak nacionalnog ponosa i dostojanstva.

ŠIBENIK - Pritvorenici u Okružnom zatvoru u Šibeniku koji su od 1. prosinca odbijali uzimanje zatvorske hrane, nakon razgovora s pomoćnikom ministrice pravosuđa i ravnateljem Uprave za zatvorski sustav Ivanom Damjanovićem od sinoć je ponovno uzimaju. Od 44 pritvorenika, koliko ih trenutačno ima u šibenskom zatvoru, u taj svojevrsni štrajk glađu stupilo je njih 32, a u pismu koje su tada uputili ministrici pravosuđa Vesni Škare Ožbolt, obrazložili su ga nezadovoljstvom zbog "neučinkovitosti i neprofesionalnosti u radu Općinskog i Županijskog suda". Kako je Hini danas potvrdio pomoćnik ministrice pravosuđa, on je sinoć u Šibeniku posjetio pritvorenike i pojedinačno razgovarao sa svakim od njih o razlozima nezadovoljstva i odbijanja zatvorske hrane.

SINJ - Uprava Viteškog alkarskog društva (VAD) predstavila je kalendar za sljedeću godinu u kojem su objavljene fotografije alkarskih vojvoda od godine 1945. do danas, a koji je naišao na protivljenje manjeg dijela Uprave VAD-a. Naime, među objavljenim fotografijama alkarskih vojvoda su i fotografije Peke Bogdana, Vice Buljana, Aleksandra Sablića, Nikole Tomaševića, Mirka Norca, Ante Kotromanovića i Ivana Ćikare, a prijepor je izazvalo to što nisu objavljene fotografije Brune Vuletića, koji je tu dužnost obnašao od godine 1964. do 1986. To što u kalendar nisu stavljene fotografije Brune Vuletića, tajnik Viteškog alkarskog društva Ivan Vrca komentirao je stajalištem kako i to "pokazuje da se neumoljivo razgrće politička i ideološka konotacija oko Alke i alkarske povijesti".

ZAGREB - Državno izborno povjerenstvo (DIP) donijelo je Obvezatne upute o pravima i dužnostima promatrača i o načinu promatranja rada tijela za provođenje izbora za predsjednika Republike Hrvatske, izvijestila je danas Marija Krakić iz DIP-a. Cjelovit tekst Obvezatnih uputa objavljen je na Internet stranici Državnog izbornog povjerenstva ( www.izbori.hr ).

KNIN - Na proslavi 60. obljetnice oslobođenja Dalmacije od fašizma, održanoj danas u Kninu, potpredsjednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske Vinko Šunjara izrazio je potporu hrvatskoj Vladi i premijeru Ivi Sanaderu u nastojanjima da Hrvatsku utemelje kao antifaštičku državu. Šunjara je istaknuo kako od hrvatske države očekuje da sudionike narodnooslobodilačke borbe, koja je, kako je rekao, bila pravedna, oslobodilačka i bez alternative, izjednači u pravima s braniteljima Domovinskog rata, a organizacije antifašističkih boraca Hrvatske tretira i financira jednako kao braniteljske udruge.

CRIKVENICA - Na Prvom međunarodnom sajmu vina, otvorenom danas u Crikvenici u povodu proslave 35. obljetnice Udruge obrtnika, sudjelovalo je 25 vinara, među kojima i jedan iz Slovenije. U sklopu dvodnevnoga Međunarodnog sajma vina crikvenički obrtnici žele ponovno afirmirati nekadašnje atribute kraja u neposrednoj blizini vinorodnog Vinodola, te potaknuti da se kvalitetna vina uvrste u turističku ponudu toga kraja. Sajam je otvorio predsjednik primorsko-goranske Županijske skupštine Damir Lončarić, a na njemu će se predstaviti proizvođači kvalitetnih vina. O značenju i mjestu tih proizvoda govorit će ugledni enolozi i vinski pisci, te novinari s primorskog i istarskog područja.

ZAGREB - U Hrvatskome kulturnom klubu danas je predstavljena monografija Stanka Geića "Povratak iskonu", posvećena Klapi "Trogir". Monografija je tiskana u povodu 40. obljetnice te poznate hrvatske klape, koja će sutra navečer u dvorani Vatroslava Lisinskog održati koncert. Autor u predgovoru monografije napominje da je Klapa "Trogir" izrasla na bogatoj kulturnoj tradiciji svojega grada, koji je zbog spomeničke vrijednosti i očuvanosti uvršten na UNESCO-ov popis spomenika kulture. Po Geićevim riječima, velika je zasluga te klape što je u četiri desetljeća dalmatinsko pučko pjevanje, kao iznimno vrijedan segment stoljetnog folklornog izričaja, izvukla iz anonimnosti te predstavila diljem svijeta kao specifičan segment hrvatskoga kulturnog identiteta.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙