FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: SVIJET UZ KAVU

ZAGREB, 4. prosinca 2004.(Hina) - Izbor zanimljivosti iz svijeta.
ZAGREB, 4. prosinca 2004.(Hina) - Izbor zanimljivosti iz svijeta.

TOKIO - Kultni lik japanskog filma koji bljuje vatru, golemo čudovište Godzilla, oprašta se od gledatelja ovog vikenda, kada će se u japanskim kinima prikazati završna epizoda serije rođene prije točno pedeset godina. "Posljednji Godzillini ratovi" okupljaju u završnoj borbi desetak popularnih čudovišta iz ranijih epizoda, poput Kumonge Pauka i Mothre Golemog Noćnog Leptira. Film, 28. po redu u seriji koja se počela prikazivati 1954., kompilacija je djela ostvarenih tijekom pola stoljeća i koštao je dvije milijarde jena (19 milijuna dolara). Lik Godzille, nastao u razdoblju kada je vladao strah od nuklearnog oružja i kada su Sjedinjene Države ispitivale svoju hidrogensku bombu na atolu Bikini u Pacifiku, doživio je veliki uspjeh u Japanu i u cijelome svijetu.

LOS ANGELES - Shawn Fanning, osnivač Napstera i pionir glazbenog piratstva putem interneta, zakopat će ratnu sjekiru s glazbenom industrijom nakon što u ponedjeljak aktivira komercijalni sustav zaštite autorskih prava glazbenika na internetu. Fanning, 24-godišnje 'zločesto dijete' on-line glazbe, kojega je sud osudio jer je uveo sustav za lakšu razmjenu zaštićene glazbe na internetu, pokrenut će novi sustav pod nazivom Snocap kojem je cilj pronalaženje pjesama koje se nezakonito razmjenjuju na mreži, a da za njih postoje autorska prava. Osobe kojima Snocap uđe u trag morat će platiti žele li čuti svoju omiljenu pjesmu, u protivnom im prijeti sudski progon. Velika diskografska kuća Universal Music Group već je potpisala ugovor o primjeni Snocapa u objavljivanju svog glazbenog opusa u cijelosti na internetu.

BEČ - "Marc Chagall - mitovi Biblije" naslov je izložbe otvorene u bečkom muzeju Albertina. Izloženo je više od 150 njegovih radova - sto ulja na platnu, zatim pasteli, crteži, gvaševi, skice i litografije. Izložena djela posuđena su iz privatnih zbirki, zatim iz fundusa Albertine kao i iz Musee National Message Biblique Marc Chagall iz Nice. Vrhunac izložbe čine veliki biblijski ciklusi kao što su "Raj", "Izgon iz raja", "Zagrljeni", "Stvaranje ljudi", "Anđeo" i td. Ta djela prikazuju se prvi put nakon 30 godina izvan muzeja u Nici. Izložba je otvorena do 28. ožujka 2005. godine. Marc Chagall rođen je 1887. u Witebsku u Bjelorusiji u siromašnoj židovskoj obitelji, umro je 1985. u Francuskoj, gdje je od 1923. godine živio i stvarao.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙