FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Spašena ergela arapskih konja u Višnjici

VIROVITICA/OSIJEK,3. prosinca 2004.(Hina)) - Virovitičko-podravskižupan Ivan Begović izjavio je danas da jedina hrvatska ergelapunokrvnih arapskih sportskih konja u selu Višnjici kod Slatine nećebiti prodana, niti će završiti u klaonici, kako se nagađalo, jer jeriječ, ne samo o nacionalnom, već i europskom bogatstvu.
VIROVITICA/OSIJEK,3. prosinca 2004.(Hina)) - Virovitičko-podravski župan Ivan Begović izjavio je danas da jedina hrvatska ergela punokrvnih arapskih sportskih konja u selu Višnjici kod Slatine neće biti prodana, niti će završiti u klaonici, kako se nagađalo, jer je riječ, ne samo o nacionalnom, već i europskom bogatstvu.

Po njegovim riječima, na jučerašnjoj izvanrednoj sjednici poglavarstva te županije, dogovoreno je da se ergela, u kojoj je, među ostalim, 20 arapskih kobila, pet pastuha i više ždrjebati, izdvoji iz stečajne mase tvrtke "VIAGRO" d.d. i da se u sljedećih desetak dana poduzme sve kako bi se osigurala sredstva i ostali uvjeti za održavanje te poznate ergele konja.

Župan je obišao ergelu i rekao da su konji u dobrom stanju, no i da im je potrebna daljnja skrb, što je dogovoreno sa stečajnim upraviteljem. Najavljenu pomoć za spas ergele arapskih konja, nakon medijskih napisa iz cijele Hrvatske, ocijenio je "izuzetno dobrom jer je svaka pomoć dobrodošla".

Uoči jučerašnje rasprave o sudbini ergele s koje potječe 90 posto svih konja arapske pasmine u Hrvatskoj, iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva stigla je obavijest da će se i oni uključiti u traženje rješenja.

Ergela arapskih konja u Višnjici, gdje ima i drugih pasmina konja, utemeljena je 1970. godine.

Osječki zeleni upozorili su prije par dana u prosvjednom pismu na problem višnjičke ergele i zatražili spas za nju, a za teškoće su optužili bivše upravitelje tvrtke "VIAGRO" d.d., poljoprivrednog dobra Višnjice, u sklopu kojeg je i ergela.

Voditeljica Osječkih zelenih Ljiljanka Mitoš Svoboda kaže da su Osječki zeleni u srijedu obavili nadzor u ergeli konja i ocjenjuje da ti visokovrijedni konji nemaju adekvatnu skrb koja im je nužna, a ono što je "najstrašnije, to je da su zavezani u malom prostoru i praktički spremni za pojedinačnu rasprodaju i odlazak u klaonice". Dodala je kako se ne može reći da su "konji baš gladni, ali su očito zanemareni".

Zeleni su tražili hitan dolazak veterinarskog inspektora koji je jučer nakon obilaska rekao da su "staje održavane, konji u dobrom stanju, ali upitnog timarenja".

Osječki zeleni o stanju ergele arapskih konja, među kojima su i konji koji su bili hrvatski ponos na međunarodnoj izložbi u Veroni 1996. godine, o svemu su obavijestili Svjetsku organizaciju uzgajivača arapskih konja u Velikoj Britaniji.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙