FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Preporuke hrvatskoj Vladi s nedavnog ILS-a

ZAGREB, 3. prosinca 2004. (Hina) - Provođenje porezne reforme, ubrzanjeprivatizacije i liberalizacija, reforma radnog zakonodavstva,vladavina prava i zaštita vlasničkih prava, omogućavanje slobodnetrgovine i tržišnog natjecanja, eliminacija korupcije te smanjenjebirokracije, preporuke su hrvatskoj Vladi koje je danas objavioSavjetodavni odbor nedavno održanog International Leaders Summita(ILS).
ZAGREB, 3. prosinca 2004. (Hina) - Provođenje porezne reforme, ubrzanje privatizacije i liberalizacija, reforma radnog zakonodavstva, vladavina prava i zaštita vlasničkih prava, omogućavanje slobodne trgovine i tržišnog natjecanja, eliminacija korupcije te smanjenje birokracije, preporuke su hrvatskoj Vladi koje je danas objavio Savjetodavni odbor nedavno održanog International Leaders Summita (ILS).

Riječ je o zaključcima za poticanje i jačanje ekonomskog rasta u Hrvatskoj s ILS-a, koji je održan u Zagrebu početkom studenog.

Pojašnjavajući svih sedam strateških preporuka, Nataša Srdoč-Samy, predsjednica Adriatic Institute for Public Policy, jednog od organizatora ILS-a, posebno je izdvojila poreznu reformu, koja bi morala uključivati primjenu tzv. "Flat Tax-a", odnosno uvođenja jedinstvene porezne stope od maksimalnih 19 posto, i to na osobni dohodak, prihod tvrtki te dodanu vrijednost.

Dodala je da bi takav porezni sustav bio ravnomjerniji za sve porezne obveznike, smanjilo bi se porezno opterećenje, usprkos ukidanju olakšica i izuzeća, ali uz istodobno zadržavanje sadašnje razine poreznih prihoda, što je i pokazao primjer Slovačke, koja je "Flat Tax" uvela usprkos protivljenju MMF-a.

Vladi se preporuča i da ubrza privatizaciju, što bi uključivalo i ukidanje javno-privatnih partnerstva u turizmu i nekretninama, jer "državi tu nije mjesto, a u tim sektorima imovinu lako može prodati", rekla je Srdoč-Samy. Liberalizacija pojedinih sektora, pak, trebala bi ukinuti monopole i omogućiti "zdravo tržišno natjecanje".

Reformom radnog zakonodavstva trebalo bi se smanjiti doprinose na manje od 40 posto plaće te smanjiti zaštitu radničkih prava, dok bi eliminacijom korupcije, vladavina prava i veća zaštita vlasničkih prava rezultirala poticanjem poduzetništva i privlačenjem izravnih stranih ulaganja.

Savjetodavni odbor ILS-a preporuča i smanjenje birokracije, ali i smanjenje udjela državnih rashoda u BDP-u, koji je u Hrvatskoj lani iznosio 44 posto. Srdoč-Samy je pojasnila da je stopa rasta BDP-a izravno povezana s visinom državnih rashoda te da je za zemlju s takvim udjelom rashoda u BDP-u realna održiva stopa rasta od tek 2,8 posto, dok udio manji od 25 posto nosi stope rasta veće od 6 posto.

Stopom rasta kao iz prošle godine, zaključila je Srdoč-Samy, Hrvatska će se ekonomija udvostručiti tek za oko 18 godina.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙