FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: HRVATSKA U 21 SAT

ZAGREB, 2. prosinca 2004. (Hina) - Pregled važnijih vijesti izHrvatske do 21 sat.
ZAGREB, 2. prosinca 2004. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatske do 21 sat.

ZAGREB - Vlada je danas utvrdila prijedlog novog zakona o državnoj službi kojim se predlaže reforma hrvatskog službeničkog sustava. Državni tajnik Središnjeg državnog ureda za upravu Antun Palarić rekao je da će novi zakon omogućiti depolitizacija i profesionalizacija državne službe. Tajnici ministarstva i pomoćnici ministra, koji sad imaju rang državnih dužnosnika, postali bi državni službenici, a sve u cilju, ističu u Vladi, odvajanja političke i upravne razine u državnoj službi. Službenici bi se u državnu službu primali temeljem javnog natječaja i objektivne procjene znanja.

ZAGREB - U Hrvatskom saboru oporbeni klubovi SDP-a i HNS/PGS-a pridružili su se klubovima vladajuće koalicije - HDZ-a, HSLS/DC-a i Klubu nacionalnih manjina - u potpori predloženu zakonu o genetski modificiranim organizmima (GMO), a ostali oporbeni klubovi - HSS-a, HSP-a i IDS-a - žestoko su protiv zakonskog prijedloga. Naime, SDP i HNS/PGS poduprli su Vladinu nakanu da strogim i ograničavajućim mjerama uredi uporabu GMO-a, a klubovi HSS-a, HSP-a i IDS-a protive se svakoj mogućnosti uvoza GMO-a u Hrvatsku i njegova uvođenja u okoliš, te traže da se Hrvatska proglasi državom oslobođenom GMO-a. Predsjednik Hrvatskoga sabora Vladimir Šeks uvažio je večeras zahtjeve oporbenih zastupnika i odgodio proširenje dnevnog reda 11. sjednice novim zakonskim prijedlozima za sutra.

ZAGREB - Premijer Ivo Sanader najavio je večeras da će se, u vezi sa "slučajem POA", s predsjednikom države Stjepanom Mesićem najvjerojatnije sastati sutra. Taj se sastanak očekivao danas, no Sanader kaže da do njega nije došlo jer je predsjednik Mesić bio u Osijeku, a i on je bio zauzet brojnim aktivnostima. Sanader je u ime Vlade RH izrazio zadovoljstvo današnjom odlukom Žalbenog vijeća Haaškog suda da se generale HV-a Ivana Čermaka i Mladena Markača pusti iz pritvora kako bi se na slobodi pripremili za početak suđenja. Premijer je također izrazio zadovoljstvo i zbog odluke Žalbenog vijeća Haaškog suda o "trenutačnom oslobođanju" bosanskog Hrvata Marija Čerkez.

ČAKOVEC - Kandidatkinja HSLS-a za predsjednika države Đurđa Adlešić danas je u Čakovcu izjavila da Hrvatskoj treba predsjednik građanske opcije i da to ona kao bjelovarska gradonačelnica može ponuditi jer poznaje dnevne probleme hrvatskih građana. Prozvala je sadašnjeg predsjednika Stjepana Mesića da se do sada nije potpuno koristio svojim ovlastima, nego da se bavio retorikom. Adlešić u svojem predizbornom programu naglasak stavlja na ravnopravnost svih regija i županija u Hrvatskoj te napominje kako je nezamislivo da Vlada i Hrvatski sabor novac lokalnim sredinama daju po stranačkoj pripadnosti, a ne po potrebama.

ZAGREB - Predsjednik SDP-a Ivica Račan potvrdio je danas da je, kao premijer, doznao da je Protuobavještajna agencija (POA) pratila njegovu suprugu, a djelatnike POA-e je, kaže, na sastanku upozorio da taj postupak nije u skladu s propisima. Naglasio je kako o toj temi ne želi govoriti u kontekstu kampanje za predstojeće predsjedničke izbore. Dodao je kako je poznato da kao premijer nije bio zadovoljan sigurnosnim službama, kao i to da neki među njima nisu bili zadovoljni njime. Ocijenio je da su u njegovu mandatu napravljeni krupni pomaci u reformi i sređivanju službi, ali da valja nastaviti sa sređivanjem stanja u službama, kako bi se onemogućila svaka deformacija i zloporaba u njihovu radu.

OSIJEK - Predsjednik Stjepan Mesić danas je za posjeta Osijeku u Studentskom centru nazočio javnoj tribini sa studentima i profesorima Sveučilišta "Josipa Jurja Strossmayera". Rektorica Sveučilišta Gordana Kralik izvijestila ga je o radu te visokoškolske ustanove, a Mesić je u uvodnom izlaganju istaknuo kako se reformom školskog sustava hrvatski zakoni usklađuju sa zakonodavstvom Europske unije. Dodao je kako se zauzima za razvoj hrvatskih sveučilišnih središta radi potpore lokalnom gospodarstvu i ostalim oblicima društvenog života. Na upite sveučilištaraca jesu li se u vrijeme kad je on studirao "kupovali ispiti kao danas", predsjednik Mesić je odgovorio kako nije čuo da su tada tako polagani ispiti.

DUBROVNIK - Dubrovačko Sveučilište podupiru sva ministarstava u Vladi, izjavio je danas u Dubrovniku ministar znanosti, obrazovanja i športa Dragan Primorac. "Moja i premijerova poruka je da Sveučilište u Dubrovniku želimo osnažiti i učiniti od njega vrlo važan projekt, prepoznatljiv po novim smjerovima i studijima, koji se neće udvajati s drugim studijima u Hrvatskoj", istaknuo je ministar Primorac na konferenciji za novinstvo s temom o razvoju Sveučilišta u Dubrovniku i suradnji Vlade, grada Dubrovnika i Dubrovačko-neretvanske županije u projektu "Dubrovnik - sveučilišni grad".

RIJEKA - Brod je jedini hrvatski globalni proizvod, a brodogradnja mora biti nositelj cijelog kooperacijskog sustava koji stoji za nje, ocijenio je danas u Rijeci predsjednik Hrvatske gospodarske komore Nadan Vidošević. Vidošević je, govoreći na svečanoj sjednici Gospodarskog vijeća Primorsko-goranske gospodarske komore o stanju gospodarstva, ocijenio da su veliki sustavi, primjerice brodogradnja, turizam, agrarna i drvna industrija, osnova razvoja malog i srednjeg poduzetništva. Kao jedan od osnovnih problema brodogradnje istaknuo je neprovedeno restrukturiranje - u kadrovskom, financijskom i tehničko-tehnološkom dijelu.

PULA - Prigodnom svečanošću danas je u Puli otvoren 10. jubilarni Sajam knjige u Istri, koji je okupio više od 250 domaćih i inozemnih autora, više od 30 tona knjiga te više od deset tisuća naslova. U sklopu programa te desetodnevne književne manifestacije održat će se više od sto promocija. Sajam knjige službeno je otvorio pulski gradonačelnik Luciano Delbianco dok se, u ime pokrovitelja hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića, sudionicima sajma obratila njegova izaslanica Maja Razović koja je ocijenila kako je taj sajam postao jednim od najvažnijih kulturnih skupova u Hrvatskoj.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙