FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U DUBROVNIKU ODLUČUJUĆA BORBA ZA DOMAĆINA OI 2012.

DUBROVNIKU ODLUČUJUĆA BORBA ZA DOMAĆINA OI 2012.DUBROVNIK,2. prosinca(Hina) - U Dubrovniku je sve spremno za 33. OpćuSkupštinu Europskih olimpijskih odbora (EOO), najveći sportskinenatjecateljski događaj ikad održan u Hrvatskoj, u koju stižupredsjednici i glavni tajnici 48 europskih olimpijskih odbora te bivšii sadašnji predsjednik Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO) JuanAntonio Samaranch i Jacques Rogge i mnogi drugi uglednici.
DUBROVNIK,2. prosinca(Hina) - U Dubrovniku je sve spremno za 33. Opću Skupštinu Europskih olimpijskih odbora (EOO), najveći sportski nenatjecateljski događaj ikad održan u Hrvatskoj, u koju stižu predsjednici i glavni tajnici 48 europskih olimpijskih odbora te bivši i sadašnji predsjednik Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO) Juan Antonio Samaranch i Jacques Rogge i mnogi drugi uglednici.

Dvodnevni skup (3. i 4. prosinca) u dubrovačkim hotelima Excelsior i Argentina svakako je i svojevrsno priznanje Hrvatskoj i Hrvatskom olimpijskom odboru (HOO). Naime, zbog važnosti brojnih tema 33. Opće skupštine, ona će po mnogima, biti odlučujuća za dobivanje domaćinstva Olimpijskih igara 2012.godine. Zato u Dubrovnik stižu jaka izaslanstva gradova-kandidata Londona, New Yorka, Pariza, Moskve i Madrida koja će zasebnim desetminutnim prezentacijama svojih kandidatura pokušati pridobiti čelnike europskog sporta prije konačne odluke 6. srpnja 2005. u Singapuru.

Europa daje gotovo pola svih sportaša na Olimpijskim igrama, a preko 50 posto medalja sa OI osvajaju natjecatelji sa Staroga kontinenta, pa stoga u Dubrovnik stižu gradonačelnik New Yorka Michael Bloomberg, gradonačelnik Pariza Betrand Delanoe, gradonačelnik Madrida Alberto Ruiz Gallardon, te londonsko izaslanstvo na čelu sa legendarnim atletičarem Sebastienom Coeom.

Najugledniji gost predsjednik MOO-a i bivši predsjednik EOO-a Jacques Rogge u Dubrovnik stiže redovnom linijom Croatia Airlinesa u četvrtak navečer, a s njim će u zrakoplovu biti i bivši čelnik svjetskog sporta Samaranch. Roggeu će u petak na otvorenju Skupštine biti uručeno posebno odlikovanje, a potom će predsjednik MOO-a u poslijepodnevnim satima otputovati u Zagreb, gdje će ga primiti premijer Ivo Sanader. U petak će se Roggeom u Dubrovniku sastati i predsjednik RH Stjepan Mesić.

Među 48 predstavnika europskih olimpijskih odbora jedino Armeniju i Latviju ne predstavljaju predsjednik ili glavni tajnik, pa će Dubrovnik sljedećih dana doista biti sportsko središte svijeta. Izaslanicima Opće Skupštine izviješća će podnijeti i organizatori sljedećih zimskih i ljetnih Igara Torino 2006. i Peking 2008., nazočni će biti i predstavnici domaćina Igara 2010. Vancouvera, a analizirat će se i učinci proteklih Olimpijskih igara u Ateni.

Kao domaćin Skupštine, Hrvatski olimpijski odbor se pobrinuo da se oko 300 gostiju, od čega više od stotinu sa VIP-akreditacijom, ugodno osjeća u Dubrovniku i nakon radnog dijela, iako jako jugo na jugu Hrvatske pomalo kvari doživljaj.

U petak navečer će gradonačelnica Dubrovnika Dubravka Šuica prirediti posebnu večeru za sudionike uz kulturni program u kazalištu Marina Držića, a u subotu navečer je najavljena spektakularna završna večer u tvrđavi Revelin.

(Hina) xrš xad

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙