FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4,30 sati

ZAGREB, 2. prosinca 2004.(Hina) -
ZAGREB, 2. prosinca 2004.(Hina) -

ZAGREB - U ponoć je počeo teći rok za prikupljanje biračkih potpisa za predsjedničke kandidate, a s njim i svi izborni rokovi za predsjedničke izbore, koji će se održati 2. siječnja 2005. Birački se potpisi moraju prikupljati na propisanim obrascima u koje se unosi ime, prezime i adresa potpisnika koji podupire kandidata. Kandidature, koje imaju potporu s najmanje deset tisuća potpisa, moraju se Državnom izbornom povjerenstvu predati do 13. prosinca u 24 sata. Povjerenstvo će zatim, u roku od 48 sati, objaviti listu predsjedničkih kandidata u svim dnevnim novinama i na Hrvatskoj televiziji. Službena izborna promidžba traje od 16. do 31. prosinca u ponoć, izvijestio je jučer predsjednik Državnog izbornog povjerenstva Ivica Crnić.

ZAGREB - Hrvatski sabor će 11. sjednicu nastaviti danas raspravom o konačnom tekstu izmjena Zakona o lijekovima i medicinskim proizvodima. Sabor bi potom trebao raspraviti konačni tekst zakona o uzimanju i presađivanju ljudskih organa ili tkiva u svrhu liječenja, te predloženi zakon o genetski modificiranim organizmima i konačni tekst zakona o Hrvatskom memorijalno dokumentacijskom arhivu Domovinskog rata.

ZAGREB - Vlada bi na svojoj redovitoj sjednici trebala utvrditi državni akcijski plan zapošljavanja od 2005. do 2008. te razmotriti izvješće o provedbi Vladinih zaključaka u vezi s planom razvoja bolničkih ustanova do 2010. Hrvatskom bi saboru trebala dostaviti nekoliko konačnih zakonskih tekstova, među kojima i pomorskog zakonika i zakona o obvezenim odnosima. Vlada bi trebala odobriti i jednokratnu nepovratnu pomoć za ublaživanje posljedica elementarnih nepogoda u prvoj polovici ove godine.

ZAGREB - Jučerašnji rad Sabor je sinoć zaključio raspravom o paketu tzv. mirovinskih zakona, koji se odnose na mirovinsko osiguranje i mirovinske fondove. Malom broju zastupnika koji su ostali u sabornici predloženi je zakonski paket obrazložio ministar financija Ivan Šuker, koji je rekao da, ne donesu li se u hitnom postupku i ne počnu li se primjenjivati početkom iduće godine, može doći do poremećaja u mirovinskom sustavu.

ZAGREB - Jučer je saborska oporba, poglavito SDP, žestoko kritizirala Vladin zakonski prijedlog da se ponovno osnuje financijska policija. Prozivali su Vladu da želi uvesti policijsku državu koja bi represivnim aparatom punila državni proračun, a HDZ-ovci su uzvraćali da je bivša koalicijska vlast ukidanjem financijske policije 2001. pogodovala lošoj naplati proračunskih prihoda, da je uvelike onemogućila državna tijela u učinkovitoj borbi protiv korupcije i sive ekonomije. Prijedloge zakona o porezu na dohodak i zakona o porezu na dobit oporba je ocijenila ponižavajućima za hrvatske građane.

ZAGREB - Odbor za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Hrvatskog sabora zaključio je jučer, nakon četverosatne zatvorene sjednice na kojoj su saslušali i novinarku Helenu Puljiz, da su djelatnici POA-e prekršili njena ljudska prava. "Konstatirali smo i da saborska tijela moraju razmotriti usuglašenost Pravilnika o postupanju sigurnosnih službi s Ustavom RH", rekao je predsjednik Odbora Furio Radin. Zaključcima su zadovoljni predsjednik Hrvatskoga novinarskog društva Dragutin Lucić, te Helena Puljiz, koja je najavila da će zaštitu tražiti i od sudskih tijela. Predsjednik Vijeća za građanski nadzor sigurnosnih službi Vlatko Cvrtila, koji je ranije otišao sa sjednice Odbora, rekao je novinarima kako "osobno smatra da su sazreli uvjeti da se postavi pitanje odgovornost pojedinaca u POA-i, uključujući i ravnatelja Joška Podbevšeka".

ZAGREB - Prema mjerama koje Vlada najavljuje u Predpristupnom ekonomskom programu od 2005.-2007., upućenom na ocjenu Ekonomskoj komisji, iduće će se godine promijeniti formula za usklađivanje mirovina, struja će najvjerojatnije poskupiti za najavljenih 10 posto, Lastovo će se proglasiti parkom prirode, donijet će se plan smanjenja broja javnih i državnih službenika, ali se i zaposliti novih 400 učitelja stranih jezika. Iz podataka u PEP-u može se također isčitati da se nominalni BDP u ovoj godini procjenjuje na 204,5 milijardi kuna, uz stopu rasta od 3,9 posto ove godine, dok bi iduće godine BDP rastao 4,4 posto. Godišnji rast bruto plaća procjenjuje se na 5 posto, a rast broja zaposlenih na 1,8 posto godišnje do 2007.

ZAGREB - Ukupan broj zaposlenih u industriji u Hrvatskoj je u listopadu ove godine ostao na istoj razini kao u rujnu, dok je prema listopadu prošle godine smanjen za 1,5 posto, objavio je Državni zavod za statistiku. U usporedbi s prosječnim mjesečnim brojem zaposlenika u 2003. godini broj zaposlenih u listopadu je bio 1,8 posto manji. Istodobno je proizvodnost rada u industriji u razdoblju od siječnja do listopada ove godine veća je za 5 posto u usporedbi s istim razdobljem prošle godine.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙