FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: HRVATSKA U 21 SAT

ZAGREB, 1. prosinca 2004. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatskedo 21 sat.
ZAGREB, 1. prosinca 2004. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatske do 21 sat.

ZAGREB - Odbor za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Hrvatskog sabora zaključio je danas da su djelatnici POA-e prekršili ljudska prava novinarke Helene Puljiz. Sjednici Odbora nazočili su i ministar unutarnjih poslova Marijan Mlinarić, predsjednici i članovi Odbora za unutarnju politiku i Vijeća za građanski nadzor sigurnosnih službi, te Helena Puljiz. Predsjednik Odbora za ljudska prava Furio Radin izjavio je novinarima nakon sjednice kako se taj saborski Odbor, kojemu je on na čelu, "pridružuje isprici koju je Heleni Puljiz uputio predsjednik Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost Ivan Jarnjak. Po Radinovim riječima, Jarnjak je odbacio ona tumačenja da je isprika u zaključcima Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost bila cinična. Zadovoljstvo sa zaključcima Odbora izrazili su Helena Puljiz i predsjednik Hrvatskoga novinarskog društva Dragutin Lučić.

ZAGREB - Ponovne razmirice zastupnika oporbe i vladajućih oko saborske procedure uzburkale su večerašnju, inače mirnu, raspravu o poreznim zakonima. Zbog najava oporbenjaka da neće sudjelovati u glasovanju, HDZ-ov potpredsjednik Sabora Luka Bebić prozvao ih je da izbjegavaju zastupničke dužnosti, što je oporba ocijenila prijetnjom te ponovno optužila vladajuće za kršenje saborske procedure. Predloženim zakonom među ostalim se predviđa ukidanje jednokratnog otpisa imovine, odnosno, po riječima ministra financija Ivana Šukera, stopa poreza na dobit ostala bi 20 posto, ali bi se ukidanjem jednokratnog otpisa, tzv. amortizacije, onemogućilo da se i dalje "pegla porezna bilanca na kraju godine". Kao i prethodno raspravljeni prijedlog zakona o porezu na dohodak, oporba je i ovaj zakon ocijenila ponižavajućim za hrvatske građane, posebno poduzetnike, dok su HDZ-ovci Vladi uputili pohvalu za, kako su rekli, dobar temelj za sveobuhvatnu poreznu reformu.

ZAGREB - Vlada bi na sutrašnjoj sjednici trebala utvrditi državni akcijski plan zapošljavanja od 2005. do 2008. te će razmotriti izvješće o provedbi Vladinih zaključaka u vezi s planom razvoja bolničkih ustanova do 2010., doznaje se u Banskim dvorima. Vlada bi sutra Hrvatskom saboru trebala dostaviti nekoliko konačnih zakonskih tekstova, među kojima i pomorskog zakonika i zakona o obvezenim odnosima. Vlada bit trebala odobriti i jednokratnu nepovratnu pomoć za ublaživanje posljedica elementarnih nepogoda u prvoj polovici ove godine.

ZAGREB - Hrvatski zdravstveni sustav je stabilan i nema opasnosti od prekida opskrbe, izjavio je danas ministar zdravstva Andrija Hebrang na konferenciji za novinare nakon sjednice Upravnog vijeća Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje. Ocijenio je da su mjere racionalizacije dovele sustav na donju razinu održivosti i da se više ne mogu doživjeti neugodna iznenađenja u smislu prekida opskrbe. Hebrang je kazao da je stabilno poslovanje zdravstvenog sustava osigurano kroz iduće tri godine. Dodao je da je za ovu godinu proračun za zdravstvo povećan za milijardu kuna, 2006. za 1,2 milijarde kuna i 2007. za 1,3 milijardu kuna. Od ovogodišnjih milijardu kuna povećanja, 300 milijuna kuna bit će usmjereno na investicije, a 700 milijuna kuna za HZZO.

ZAGREB - Prevencija HIV/AIDS-a u Hrvatskoj dosad je dala dobre rezultate, no sada se treba suočiti s problemom odavanja liječničke tajne i curenjem informacija o zaraženima u javnost, te riješiti straha kod liječnika od zaraze HIV-om, ocijenio je danas ministar zdravstva Andrija Hebrang na sjednici Povjerenstva za suzbijanje HIV/AIDS-a. Na sjednici je prihvaćen revidirani nacionalni program borbe protiv HIV/AIDS-a, koji će više biti usmjeren ka boljoj kontroli zaraze preko snažnijeg nadzora skupina s rizičnim ponašanjem, poput homo i bi-seksualne zajednice, emigranata i adolescenata.

KAŠTELA - Radnici splitske Željezare poručili su Vladi s današnjeg skupa da neće prekriženih ruku promatrati kako ih država kao većinski vlasnik žive pokapa, unatoč tomu što za današnje stanje glavnim krivcem smatraju bivšu Vladu koja je, kako je rekao sindikalni povjerenik, davala poticaje uvoznom lobiju iza kojeg su stajali bivši visoki državni dužnosnici. Čelnik HUS-a u Željezari Zvonko Šegvić ustvrdio je kako je tvrtka u vlasništvu supruge jednog od ministara iz bivše Vlade najveći uvoznik čelika u Hrvatskoj. Na sastanku su radnici izražavali nezadovoljstvo najavljenom provedbom Vladina programa osnivanja jedinstvene holding-tvrtke hrvatske crne metalurgije i mogućnošću zamjene zastarjele čeličane u Sisku s onom u Splitu.

SPLIT - Predsjednik Županijskog suda u Splitu Igor Benzon zaprimio je danas očitovanje predsjednice supetarskog Općinskog suda Ivane Domić o izvješću o optužbama na njezin račun, koje je sastavilo tročlano Sudsko povjerenstvo, potvrđeno je na Županijskom sudu. Sutkinja Domić smatra, kako stoji na kraju očitovanja, da je "izvješće Županijskog suda u Splitu u cijelosti neosnovano i neobjektivno, jer se ne temelji na pravilno utvrđenu činjeničnu stanju i objektivnim okolnostima". Izvješće Povjerenstva drži neobjektivnim i neutemeljenim, kako stoji u očitovanju, posebno u dijelu što se odnosi na članak 33. Sudskog poslovnika, koji određuje godišnji raspored poslova.

ZAGREB - Knjiga Zdravka Tomca "Predsjednik, protiv krivotvorina i zaborava", posvećena "argumentiranoj obrani povijesnih i državničkih zasluga Franje Tuđmana", predstavljena je danas u Zagrebu. Autor knjige smatra da danas ima pokušaja pisanja nove povijesti, kojoj je svrha detuđmanizacija i pretvaranje Hrvatske u građansku anacionalnu državu, po mjeri dijelova međunarodne zajednice. Tomac ističe da se ne smije prešutjeti činjenica da je Tuđman pravi cilj haaških optužnica, da se želi dokazati da je bio na čelu zločinačkog projekta kojim je stvorena Hrvatska i da je hrvatski narod zločinački. Dodaje da je njegova knjiga argument protiv toga.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙