FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gluhoslijepe osobe sutra u "Gavelli" izvode predstavu "Pepeljuga"

ZAGREB, 1. prosinca 2004. (Hina) - Dramski studio "Dodir" iz istoimeneHrvatske udruge gluhoslijepih osoba (HUGO) premijerno će sutra, 2.prosinca, u "Gavelli" izvesti predstavu "Pepeljuga", što je, kakokažu, prvi put u Hrvatskoj da isključivo gluhoslijepe osobe izvodekazališnu predstavu.
ZAGREB, 1. prosinca 2004. (Hina) - Dramski studio "Dodir" iz istoimene Hrvatske udruge gluhoslijepih osoba (HUGO) premijerno će sutra, 2. prosinca, u "Gavelli" izvesti predstavu "Pepeljuga", što je, kako kažu, prvi put u Hrvatskoj da isključivo gluhoslijepe osobe izvode kazališnu predstavu.

Tom će se predstavom, kako ističe predsjednica Udruge Sanja Tarczay, proslaviti 10. obljetnica "Dodira", a obilježit će se i 3. prosinca, Međunarodni dan osoba s invaliditetom.

Predstava "Pepeljuga" bajka je o gluhoslijepoj djevojci gledana njezinim očima i slušana njezinim ušima. Predstava je to koja razotkriva odnose među svjetovima dobra i zla, svemoći i bespomoćnosti, ljubavi i mržnje, a posebice odnos između imaginarnog i realnog svijeta. U toj priči Pepeljuga želi doći do princa, ali za to joj nije dovoljna samo bajka.

Predstavu je režirao Nebojša Borojević, a igrat će Vesna Gloc, Marija Ibriks, Dubravka Pasarić, Đurđa Komadina, Dušan Došenović, Milan Vrućina, Kristijan Bezuh i Ivan Vrućina.

HUGO "Dodir", po riječima predsjednice te udruge, djeluje od 1994., kada je Udruga imala prostorije u privatnome stanu, a sadašnje prostorije u Vodnikovoj ulici dobila je prije dvije godine od Republike Hrvatske.

Dramski studio "Dodir" utemeljen je 20. travnja ove godine, a danas ima deset gluhoslijepih članova. Potekao je iz dramske radionice, nastale godine 2001.

Dramska pak radionica nastala je iste godine, nakon održanog međunarodnog simpozija "Znakovni jezik i kultura gluhih", kada je dvadesetak gluhoslijepih osoba uvježbalo i izvelo predstavu "Planet tišine", podsjetila je Tarczay.

Dramski studio dobio je naziv po imenu udruge, a ujedno simbolizira i doživljaj svijeta u kojemu gluhoslijepe osobe žive, to jest svijet percepcije i ekspresije putem dodira.

Predstava "Pepeljuga" bit će izvedena uz potporu zagrebačkoga Gradskog ureda za kulturu i Gradskoga dramskog kazališta "Gavelle".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙