FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

FIFA: DOSAD REGISTRIRANA 33 "PREBJEGA"

ZAGREB, 30. studenog 2004. (Hina) - Čak 33 nogometaša su dosadiskoristili novi zakon Međunarodnog nogometnog saveza (FIFA), kojem sedopušta nastup za novu reprezentaciju, iako su u juniorskim danimaigrali za drugu nacionalnu momčad.
ZAGREB, 30. studenog 2004. (Hina) - Čak 33 nogometaša su dosad iskoristili novi zakon Međunarodnog nogometnog saveza (FIFA), kojem se dopušta nastup za novu reprezentaciju, iako su u juniorskim danima igrali za drugu nacionalnu momčad.

Pravilo FIFA vrijedi još samo mjesec dana, do 31. prosinca, a onda će i nogometašima do 21 godine to pravilo biti ukinuto, a do 1. siječnja 2005. vrijedit će novo za igrače sa dvojnim državljanstvom koji dosad nisu nastupali za seniorske nacionalne momčadi.

FIFA rješava još šest zahtjeva,a do svih priloženih aplikacija odbijen je jedino Rus Murad Mogomedov, kojemu nije dopušteno registriranje za Izrael.

Od pravila FIFA profitiralo je ukupno 20 nacionalnih reprezentacija, među kojima su Irska, Wales, Australija,Venezuela i Tunis, dok Engleska, Slovenija, Uganda i Južna Afrika čekaju pozitivno rješenje za svoje novopridošlice.

Prvi nogometaš koji je iskoristio pogodnosti FIFA-pravila bio je branič Bastie Antar Yahia, koji je nastupao u francuskoj mladoj reprezentaciji, no ove godine je započeo novu međunarodnu karijeru sa nacionalnom selekcijom Alžira. Među poznatijim "prebjezima" su sada već bivši kapetan engleske U-21 reprezentacije Ben Thatcher koji je već odigrao prve utakmice za A reprezentaciju Walesa, dok je Tim Cahill iz Evertona napustio Zapadnu Samou i sada igra za rodnu Australiju.

Francuska je najviše izgubila pravilom, čak je 16 članova francuske juniorske reprezentacije promijenilo "dresove", uz spomenutog Yahiu, tu je napadač Kaba Diawara, koji je već dao i pogodak za Gvineju, Nantesov srednjak Emerse Fae još čeka nastup za Obalu Bjelokosti, a Frederic Kanoute i Djimi Traore su već standardni članovi A selekcije Malija.

Zelenoortski otoci su zahvaljujući petorici bivših portugalskih juniora po prvi puta ušli u finalnu fazu Afričkih kvalifiakcija, a Angola čak vodi u jednoj od finalnih skupina jer su dobili bivšega braniča Real Madrida Edgara.

Zanimljiv je i slučaj jedine nogometašice, 20-godišnje Christine Drain, koja je najbolja nogometašica Sjeverne Irske, a FIFA razmatra njezinu molbu za prelazak u Republiku Irsku.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙