FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: SVIJET UZ KAVU

ZAGREB, 25. studenog 2004.(Hina) - Izbor zanimljivosti iz svijeta.
ZAGREB, 25. studenog 2004.(Hina) - Izbor zanimljivosti iz svijeta.

SYDNEY - Australci su poznati kao veliki ljubitelji pive. Međutim, napitak od hemelja skoro je skupinu mladića i djevojaka u Cape Yorku stajao života. Kako je u tom australskom gradiću zabranjen alkohol, Phillip Bagie (20) i njegovo društvo nekoliko puta tjedno posjećuju hotel na obližnjem otoku. Do hotela se može jedino čamcem i to preko voda koje su prepune morskih pasa, zbog čega to područje lokalno stanovništvo zove "kuhinja". Bagie i društvo i proteklog su vikenda posjetili otok, a na povratku kućama ponijeli su i nekoliko kartona pive. No, njihov čamac je zbog velike težine potonuo, a četvero mladića i jedna djevojka našli su se u oceanu. Službe spašavanja pronašle su ih sedam sati kasnije kako plutaju. Premda su bili posve iscrpljeni, svi su preživjeli.

SEATTLE - Žena kojoj je pogreškom uoči operacije ubrizgana injekcija s otrovnim sadržajem preminula je u bolnici Virginia Mason Medical Center u Seattleu. Nesretna Mary McClinton je trebala dobiti injekciju s bojom kojom se služi u radiologiji, no umjesto toga dobila je tekućinu koja se koristi prilikom čišćenja i priprema za operativne zahvate. "Šokirani smo ovim događajem i iskreno žalimo zbog svega. Bio je to splet nesretnih okolnosti," rekao je doktor Robert Caplan. Obitelj je najavila sudsku tužbu protiv bolnice, a policija još uvijek istražuje cijeli slučaj.

TOKIO - Prema posljednjim predviđanjima klimatologa Aziji u idućih 50 godina prijeti velika klimatske promjene, koje bi lokalnom stanovništvu mogle donijeti mnoge probleme. Najveći kontinent, na kojem živi više od polovice svjetskog stanovništva, u idućih pola stoljeća očekuju velike suše, poplave, tajfuni, bolesti, porast razine oceana, nestašica pitke vode, manjak hrane... Već je ova godina dala nagovijestiti kako Aziji prijeti klimatska noćna mora. Japan je pogodilo rekordnih 10 tajfuna, dok su se Bangladeš, te dio Nepala i Indije borili s velikim poplavama. Samo je u posljednjih desetak mjeseci više od 50 milijuna ljudi ostalo bez krova na glavom.

BRAZILIJA - Gotovo pola brazilske izvorne amazonske prašume čovjek je okupirao, raskrčio ili iskoristio za drvnu industriju i njezino je uništenje gore nego što to pokazuju vladini podaci, objavila je vodeća brazilska organizacija za zaštitu okoliša, Imazon. U istraživanju su korištene satelitske snimke koje pokazuju da je 47 posto amazonske prašume naseljeno ili raskrčeno, što je područje koje je veće od teritorija SAD-a. Raskrčivanje Amazone prošle je godine dosegnulo svoju najvišu razinu kada su rančeri, farmeri i drvosječe očistili područje veće od američke savezne države New Jersey.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙