FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Karlovac: štrajk u Adriadieselu; upitna budućnost tvrtke

KARLOVAC, 24. studenog 2004. (Hina) - Štrajk 250 radnika karlovačkogAdriadiesela, započet jučer, nastavit će se sve dok Uprava ne isplatiplaće za rujan i četiri zaostale mjesečne naknade za prijevoz, rečenoje na današnjoj tiskovnoj konferenciji u regionalnom SSSH.
KARLOVAC, 24. studenog 2004. (Hina) - Štrajk 250 radnika karlovačkog Adriadiesela, započet jučer, nastavit će se sve dok Uprava ne isplati plaće za rujan i četiri zaostale mjesečne naknade za prijevoz, rečeno je na današnjoj tiskovnoj konferenciji u regionalnom SSSH.

Rok za isplatu plaće koje postavilo Mirovno vijeće isteklo je jučer u podne. Adriadiesel, tvrtka za proizvodnju brodskih motora je u 55 postotnom državnom vlasništvu. Karlovačkoj banci je zamjenom vjerovničkog u vlasnički udio sa 17 udio povećan na 36 posto, a suvlasnik s devet posto je po istom ključu od 3. studenog i grad Karlovac.

Na tiskovnoj konferenciji SSSH govorili su Dragutin Vuljanić, regionalni povjerenik Sindikata metalaca za Sisačko-moslavačku i Karlovačku županiju te regionalni povjerenik SSSH za Karlovačku županiju Nikola Badovinac. Jedna od šest točaka Odluke Štrajkaškog odbora jest i suglasnost da pet do deset radnika može raditi kako bi se završili poslovi na pomoćnim brodskim motorima koji su pred predajom i "kako se ne bi nama stavila na teret konačna propast tvrtke", rekao je Badovinac.

Adriadiesel je u takvim teškoćama da je upitan i njegov opstanak, unatoč tomu što je Vlada još u kolovozu prihvatila Program financijske konsolidacije tvrtke te nakon Glavne skupštine 15. studenog ove godine upravljanje Adriadieselom preuzeo pulski Uljanik na koji je država prenijela svoj udio od 55 posto, rekao je Vuljanić.

Program konsolidacije podrazumijevao je i dobivanje 37 milijuna kuna zajma Ministarstva financija i HBOR-a, ali do sada ni kuna nije doznačena na račun Adriadiesela, rekao je Vuljanić s napomenom da se tvrtka iz redovita poslovanja ne može održati ni do kraja ove godine. Kako je istaknuo, do danas nije stigla ni prva dogovorena kreditna tranša od 6,7 milijuna kuna.

Uprava mora žurno naći oko 1,3 milijuna kuna za rujanske plaće i prijevoz, ali slijede i plaće za listopad, a štrajk ozbiljno ugrožava dovršetak ugovorenih poslova, uključivo i narudžbe za 32 ugovorena brodska motora za 2005.

Direktor Vladimir Hristov izvijestio je nedavno javnost da je uzrok financijske krize loše vođen stečajni postupak od 1995. do 1997., iz kojeg je tvrtka izišla s 42 milijuna kuna samo odgođenih obveza, te u priznatoj ratnoj šteti od četiri milijuna eura.

Konsolidacijom i sa 37 milijuna kuna zajma osigurao bi se posao za oko 250 radnika, tehnološka obnova tvornice, dovršetak ugovorenih poslova vrijednih 13 milijuna eura za dvogodišnje razdoblje, od toga šest do osam milijuna izvoza, što bi povećalo dva do tri posto udjela domaće komponente u domaćim brodovima, rekao je Hristov.

Objasnio je da po njegovim saznanjima HBOR ne odobrava zajam bez državnog jamstva, a Adriadiesel po svom bonitetu ne udovoljava tim uvjetima i tako postaje upitnim smisao Vladine odluke iz kolovoza o prihvaćanju Programa financijske konsolidacije Adriadiesela.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙