FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: HRVATSKA U 12,30 SATI

ZAGREB, 24. studenog 2004.(Hina) - Izbor vijesti iz Hrvatske do 12,30sati.
ZAGREB, 24. studenog 2004.(Hina) - Izbor vijesti iz Hrvatske do 12,30 sati.

ZAGREB - Prihvaćanjem svih pet Vladinih amandmana Hrvatski sabor danas je počeo raspravu i glasovanje o amandmanima na prijedlog državnog proračuna za iduću godinu. Po jednom od Vladinih amandmana, koje je saborska većina prihvatila, za 80 milijuna kuna povećani su izvozni poticaji, a 2,1 milijun kuna ušteđenih na međunarodnim članarinama Ministarstva financija usmjereno je u HAZU. Ostali Vladini amandmani, kako je protumačio ministar financija Ivan Šuker, tehničke su naravi - njima se preraspoređuje novac unutar pojedinih ministarstava, ali se konačne stavke ne mijenjaju.

ZAGREB - Hrvatska Vlada danas je u Saboru odbila prvih 50 zastupničkih amandmana, kojima se, uglavnom, tražilo više novca za područja od posebne državne skrbi. Ministar financija Ivan Šuker odbijanje tih oporbenih amandmana obrazložio je tvrdnjom da se država u ovoj godini u korist područja od posebne državne skrbi odrekla više od 800 milijuna kuna prihoda od poreza na dohodak i dobit, što je, ističe, daleko više novca od onoga koji se traži amandmanima. Oporbeni zastupnici izrazili su nezadovoljstvo neprihvaćanjem njihovih amandmana.

ZAGREB - Oko dvije tisuće sindikalaca predškolskog odgoja, osnovnih i srednjih škola te fakulteta održalo je danas, na trgu na kojem su zgrade Sabora i Vlade, prosvjed zbog zanemarivanja prosvjete i znanosti te premaloga izdvajanja za sustav obrazovanja u proračunu za 2005. Prosvjednici su nosili transparente na kojima je pisalo "Zapostavljena prosvjeta, nepokrenuta Hrvatska", te balone s natpisom "Prosvjeta prioritet" koje su na Trgu sv. Marka simbolično probušili. Predsjednik Sindikata hrvatskih učitelja Mato Elkaz istaknuo je na skupu da sindikalci prosvjeduju protiv proračuna u kojemu su za znanost i obrazovanje namjenjeni ostaci ostataka nakon što su podmireni svi drugi prioriteti.

ZAGREB - Manja skupina vatrogasaca, članova Odbora profesionalnih vatrogasaca Sindikata državnih službenika provozala se jutros Markovim trgom u vatrogasnim vozilima s uključenim sirenama, tražeći više proračunskog novca za profesionalno vatrogastvo. Odbor traži da se u proračunu za iduću godinu za profesionalno vatrogastvo osigura 269 milijuna kuna, rekao je novinarima predstavnik sindikata Mladen Magdić. Sindikat je organizirao prosvjed pred zgradom Hrvatskog sabora jer Ministarstvo financija osam mjeseci ne odgovara na dopise sindikata i njihove zahtjeve.

ZAGREB - Koordinacija sindikata Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje i Hrvatskog zavoda za zapošljavanje provodi danas referendum o štrajku zbog niskih plaća i odbijanja Vlade da zaključi Granske kolektivne ugovore na razini pojedinih zavoda. Ako se većina od oko 7.000 zaposlenih u ta tri zavoda izjasni za to, jednodnevni štrajk upozorenja održao bi se početkom prosinca, najavili su sindikalci na konferenciji za novinare. Sindikati HZMO-a, HZZO-a i HZZ-a žale se na maćehinski odnos vlasti prema njihovim ustanovama. Rezultati referenduma o štrajku bit će poznati u petak, najavljeno je na konferenciji.

ZAGREB - Državni zavod za normizaciju i mjeriteljstvo domaćin je 14. opće skupštine Europske suradnje na akreditaciji, koja je u Zagrebu okupila predstavnike 70-ak predstavnika nacionalnih akreditacijskih tijela iz zemalja EU, zemalja kandidata za članstvo u EU te drugih eruopskih zemalja u statusu promatrača. U radu skupštine, među ostalim, bit će riječi o nužnim prilagodbama hrvatskog tehničkog zakonodavstva pravnim stečevinama EU, što izravno utječe na slobodno kretanje proizvoda na zajedničkom europskom tržištu.

ZAGREB - Protiv bivšeg policajca zagrebačkog Odjela gospodarskog kriminaliteta podnesena je kaznena prijava zbog sumnje da je pogodovao direktoru jedne štedionice i za uzvrat dobio 200 tisuća njemačkih maraka kredita koje nikada nije vratio, izvijestila je danas policija. Bivši 40-godišnji policajac zadužen za suzbijanje gospodarskog kriminala prijavljen je tužiteljstvu zbog sumnje da je počinio kazneno djelo zloporabe položaja i ovlasti. Nakon kriminalističke obrade smijenjen je s rukovodećeg položaja na niže radno mjesto u policijskoj postaji, a protiv njega će biti pokrenut i stegovni postupak, kazala je policijska glasnogovornica Gordana Vulama.

OSIJEK - Potkraj listopada ove godine u osječkoj Područnoj službi Hrvatskog zavoda za zapošljavanje evidentirana je 31.951 nezaposlena osoba, što je 1,1 posto više nego u rujnu ove i 0,8 posto više nego u listopadu prošle godine. Prema podacima ove Područne službe, nakon razdoblja smanjivanja, od travnja do kolovoza, nezaposlenost u Osječko-baranjskoj županiji je u rujnu i listopadu prosječno mjesečno rasla za 316 osoba, ili 1,1 posto. Većina nezaposlenih, 56,8 posto, su žene, a prema dobnoj strukturi najveći udio u registriranoj nezaposlenosti imaju osobe starije od 50 godina.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙