FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: HRVATSKA U 21 SAT

ZAGREB, 23. studenog 2004.(Hina) - Izbor vijesti iz Hrvatske do 21sat.
ZAGREB, 23. studenog 2004.(Hina) - Izbor vijesti iz Hrvatske do 21 sat.

ZAGREB - Vlada je odbila svih 325 zastupničkih amandmana na državni proračun za iduću godinu, pa ostaje u ranije predviđenim okvirima od 90,9 milijardi kuna, izvijestio je ministar financija Ivan Šuker. Ministar je procijenio da će HDZ-ovi koalicijski partneri poduprijeti proračun prilikom sutrašnjeg izglasavanja u Hrvatskom saboru. Razgovori sa SDSS-om i zastupnikom bošnjačke manjine Šemsom Tankovićem završeni su, a dogovoren je i najveći dio s HSU-om, rekao je Šuker. Potvrdio je da u Vladu nije došao milijardu kuna težak amandman HSU-a, te ni jedan amandman zastupnika HDZ-a.

ZAGREB - Hrvatski sabor sutra će glasovati o amandmanima na državni proračun za 2005. i donijeti sam proračun koji će, kako je najavljeno iz Vlade, ostati u planiranim okvirima od 91 milijarde kuna. Vlada pred Hrvatski sabor izlazi s prijedlogom da slijedi njezin primjer i odbije svih 325 zastupničkih amandmana na proračun. Također predlaže da se prihvate njezini amandmani po kojima bi se za 80 milijuna kuna povećalo subvencioniranje izvoza, a 2,1 milijuna kuna, ušteđenih na međunarodnim članarinama Ministarstva financija, usmjerilo u Hrvatsku akademiju znanosti i umjetnosti.

ZAGREB - Zastupnici Hrvatske stranke umirovljenika sutra će, nakon dodatnih razgovora u Vladi, odlučiti o glasovanju o prijedlogu proračuna za 2005., dok će kod glasovanja o povjerenju ministru vanjskih poslova Miomiru Žužulu biti suzdržani, najavio je predsjednik HSU-a Vladimir Jordan, nakon razgovora s premijerom Ivom Sanaderom. Uz Jordana, s premijerom Ivom Sanaderom i ministrom financija Ivanom Šukerom su u Banskim dvorima razgovarali i drugi koalicijski partneri HDZ-a. Iz njihovih izjava vidljivo je da će, podržati proračun za iduću godinu od 91 milijarde kuna, te da će ili biti suzdržani, ili glasovati za povjerenje ministru Žužulu.

SLAVONSKI BROD - Predsjednik HSP-a Anto Đapić danas je u Slavonskom Brodu ocijenio kako je skoro glasovanje o proračunu i slučaju ministra Žužula najveći ispit stabilnosti sadašnje Vlade od njezina formiranja. Đapić je rekao da je nerealno da Vlada očekuje HSP-ovu potporu u slučaju Žužul, a da njihov koalicijski partner SDSS glasa za razrješenje ministra vanjskih poslova. Kako sada stvari stoje, HSP će glasovati za razrješenje Žužula, izjavio je. "Mi praktički drugog izlaza nemamo dok se ne raščiste odnosi između HDZ-a i SDSS-a. Tako se može dogoditi da SDSS i HSP glasuju za smjenu ministra, a time se praktički glasa za nepovjerenje Vladi", rekao je Đapić.

ZAGREB - Odbor za zakonodavstvo Hrvatskog sabora dao je danas zeleno svijetlo Konačnom prijedlogu zakona o pravima hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji koji između ostalog utvrđuje nov način izračuna braniteljskih mirovina, koje bi ubuduće trebale iznositi 45 posto prosječne plaće u RH. Vlada predlaže novinu da se status dragovoljca da i pripadnicima Oružanih postrojbi narodne zaštite koji su u obrani suvereniteta države sudjelovali najmanje šest mjeseci do 24. prosinca 1991, a status branitelja dobit će oružani pripadnici Narodne zaštite koji su u tom razdoblju u ratu sudjelovali najmanje 30 dana.

ZAGREB - Članovi Gospodarsko-socijalnog vijeća danas su podržali Prijedlog zakona o državnoj službi, a nisu se usuglasili o Prijedlogu zakona o pošti. Prema Prijedlogu zakona o državnoj službi kojemu je cilj depolitizacija i profesionalizacija te službe, državnim dužnosnicima ostali bi samo ministri, državni tajnici i ravnatelji državnih ustanova, dok bi ostali zaposlenici bili državni službenici. S Prijedlogom zakona o pošti nije se složio predstavnik Hrvatske udruge poslodavaca u GSV-u zamjenik direktora HUP-a Bernard Jakelić. Po njegovu mišljenju, Prijedlogom zakona o pošti daje se monopol Hrvatskim poštama, a s tržišta se isključuju male tvrtke koje se bave kurirskim uslugama.

ZAGREB - Visoki prekršajni sud odbio je danas kao neosnovane žalbe dvoje srpskih studenata osuđenih na višednevne zatvorske kazne jer su se fotografirali sa slikom ratnog zločinca Draže Mihailovića na središnjem zagrebačkom trgu, doznaje se na tom sudu. Stevan Vranešević i Mirjana Đergović žalili su se na rješenje o zadržavanju i rješenje o prekršaju kojim su osuđeni na višednevne zatvorske kazne. Vijeće od trojice sudaca Visokog prekršajnog suda danas je odbilo kao neosnovanu njihovu žalbu na zadržavanje i potvrdilo prvostupanjsko rješenje, izvijestio je predsjednik suda Zoran Potočki.

ZAGREB - Izvješće o radu supetarskog Općinskog suda ukazuje na brojne nepravilnosti i nezakonitosti u radu predsjednice i sutkinje tog suda Ivane Domić, no to još nije dovoljno za podnošenje zahtjeva za sudskom istragom pa će Tužiteljstvo od policije tražiti dodatne provjere i izvide policije, doznaje se u Državnom odvjetništvu. Zamjenik glavnog državnog odvjetnika Lazo Pajić objasnio je da će splitsko Županijsko državno odvjetništvo od supetarskog suda zatražiti predmete na kojima je radila sutkinja Domić. U moguće nezakonitosti upletena su i dvojica odvjetnika, potvrdio zamjenik glavnog državnog odvjetnika Lazo Pajić.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙