FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: HRVATSKA U 15,30 SATI

ZAGREB, 22. studenog 2004.(Hina) - Pregled važnijih vijesti izHrvatske.
ZAGREB, 22. studenog 2004.(Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatske.

ZAGREB - Glasnogovornica zagrebačke policije Gordana Vulama izjavila je danas da prije nego što se otkrije tko je zapalio kombi beogradskog plivačkog kluba Partizan policija ne može reći je li taj događaj isprovociran postupkom troje srpskih studenata koji su se sa slikom četničkog vojvode Draže Mihailovića fotografirali na središnjem zagrebačkom trgu. "Policija intenzivno traga za počiniteljem i tek kada ga otkrijemo i razgovaramo s njim moći ćemo reći je li paljenje kombija reakcija na ponašanje beogradskih studenata", izjavila je Vulama. Požar pod kombi beogradskih registracija, parkiran ispred hotela "I", podmetnut je u subotu oko 20,30 sati.

ZAGREB - Suci Vrhovnog suda ocijenili su danas da predloženi Državni proračun za iduću godinu u osnovi osigurava redoviti rad sudova, ali ne i rješavanje zaostalih predmeta i ubrzanje sudskih postupaka. Na Općoj sjednici suci Vrhovnog suda zaključili su da su u prijedlogu proračuna izostala bitnija ulaganja u razvoj sudbene vlasti, iako je razvoj pravosuđa jedan od prioriteta u procesu stabilizacije i pridruživanja Europskoj uniji. Vrhovni suci u priopćenju sa sjednice ističu da nisu osigurana sredstva za isplatu plaća sudaca, službenika i namještenika za cijelu 2005., no pretpostavljaju da će se to riješiti kroz rebalans proračuna.

SPLIT - Glasnogovornica Županijskog suda u Splitu sutkinja Marica Šćepanović potvrdila je kako je prošli tjedan dovršeno ispitivanje optužaba protiv predsjednice supetarskog Općinskog suda Ivane Domić. Predsjednicu supetarskog suda splitska je policija kazneno prijavila potkraj rujna, a osumnjičena je da je nezakonitim presudama u sudskim postupcima vezanim za ispravak uknjižbe vlasništva na otoku Braču oštetila velik broj osoba. "Županijski je sud odredio tri suca koji su ispitali slučaj supetarske sutkinje i o tome prije nekoliko dana izvijestili ministricu pravosuđa Vesnu Škare-Ožbolt, predsjednika Vrhovnog suda Ivicu Crnića i sutkinju Ivanu Domić, od koje se očekuje očitovanje o rezultatima te unutarnje istrage", kazala je sutkinja Šćepanović.

ZAGREB - Tri sindikata u T-HT-u i T-mobile-u, koji okupljaju oko 45 posto sindikalno organiziranih radnika, pridružit će se štrajku koji je Hrvatski sindikat telekomunikacija najavio za 10. prosinca, priopćili su ti sindikati. Republički sindikat radnika HPT-a, Sindikat Telekom Osijek i Sindikat HT Vukovar organizirali su u listopadu referendum o štrajku, ako se unutar T-HT-a proglasi višak radnika, kojem se odazvalo 69 posto radnika od kojih je 98 posto podržalo štrajk. Tri sindikata ističu da bi 10. prosinca trebalo organizirati štrajk upozorenja protiv nakane Uprave da proglasi višak radnika u 2005. godini, a ako Nadzorni odbor T-HT-a ne prihvati njihove zahtjeve, treba organizirati opći štrajk uoči božićnih blagdana.

OSIJEK - Istražni sudac Županijskog suda u Osijeku Miroslav Rožac uručio je danas odvjetnicima četvorice Osječana, okrivljenih za organizirani kriminal, prijetnje, novčane ucjene i otmicu poduzetnika, rješenja o pokretanju istrage i jednomjesečnu pritvoru. Pod istragom je još jedan Osječanin, koji nije zadržan u pritvoru. On je svoj iskaz dao u petak u nazočnosti odvjetnika. Policija nije objavila njihova imena, ali ih mediji navode već nekoliko dana. Riječ je o Dragi Babiću (37), Tihomiru Wilhelmu (44), Miroslavu Vorkapiću (37) i Goranu Kriviću ( 35). Kaznena prijava podnesena je i protiv Miroslava Bodražića (47) pod sumnjom da je članove skupine poticao na počinjenje jedne od ucjena.

ZAGREB - Jednodnevna konferencija o promjenama srednjoškolskog obrazovanja kao odgovorima na izazove 21. stoljeća počela je jutros u Zagrebu u organizaciji Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa te Svjetska banke. Okupili su se ravnatelji srednjih škola i predstavnici različitih pedagoških i gospodarskih specijalnosti kako bi, rečeno je, u raspravi dosegnuli smjernice prema školama koje će stvarati pokretljive, sposobne mlade ljude spremne za izazove modernog tržišta. Skup je pozdravio ministar prosvjete i športa Dragan Primorac. Imamo osnovna načela za dubinske promjene, koje neće rušiti postojeći koncept sustava, kazao je Primorac i naglasio da razmišljanje o svakom dijelu školstva mora imati na umu cjelinu.

ZAGREB - Ministar zdravstva i socijalne skrbi Andrija Hebrang svečano je danas otvorio obnovljenu i proširenu Kliniku za pedijatriju Kliničke bolnice Sestara milosrdnica, koja je 2002. godine stradala u požaru u kojemu su potpuno izgorjeli Odjel pedijatrije, Centar za nedonoščad i brojna medicinska oprema. "Ulaganjem u djecu ulažemo u budućnost, a ulaganje u pedijatriju najvažnije je u zdravstvu", rekao je Hebrang. Osvrnuo se na proteklu zdravstvenu godinu u kojoj su podmirene 3,5 milijarde kuna dospjelog duga zdravstvenih ustanove, te najavio da bi iduća godina trebala biti lakša jer će zdravstvo imati na raspolaganju milijardu kuna više.

ZAGREB - Udruga za stručnu pomoć djeci s posebnim potrebama "Idem" upozorila je na današnjoj konferenciji za novinare da nastavnici nisu dovoljno obrazovani za rad s takvom djecom, koje u redovitom sustavu školstva ima oko 32.000. Udruga stoga apelira na Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa da osnuje posebnu upravu koja će se sustavno baviti djecom s posebnim potrebama. Kako programi udruge nisu prošli na nedavno poništenom natječaju Ministarstva znanosti, predsjednica "Idem-a" Ljiljana Igrić upozorila je da će se zbog nedostatka novca 1. siječnja morati prekinuti i programi za edukaciju zainteresiranih nastavnika i roditelja za rad s djecom s posebnim potrebama. Stoga "Idem" organizira humanitarnu večer 24. studenoga u Esplanadi, kako bi se ipak prikupili novci za nastavak tih programa.

ZAGREB - Hrvatski inovatori osvojili su za 34 inovacije ukupno 36 odličja na 53. izdanju "EUREKE", svjetske izložbe inovacija, istraživanja i novih tehnologija, održane od 16. do 21. studenoga u Bruxellesu, priopćila je Hrvatska zajednica tehničke kulture. Hrvatski inovatori osvojili su 4 zlatne, 10 srebrnih i 22 brončane medalje u konkurenciji 800 sudionika inovatora iz 32 zemlje, koji su predstavili ukupno oko tisuću inovacija.

ZAGREB - Knjiga "Dubrovnik", trojezični hrvatsko-englesko-talijanski vodič kroz taj grad, autorice Tee Batinić Mitrović, ilustriran crtežima Osvalda Cavandolija, slavnog animatora lika iz jednog poteza - "Linee", danas je svečano predstavljen zagrebačkoj publici. Kroz 35 ilustracija na temu tog legendarnog lika i dubrovačkih ambienata, Cavandoli je na humoran način ovjekovječio prizore iz dubrovačke prošlosti i sadašnjosti, a Tea Batinić Mitrović je načinila zanimljive kratke popratne tekstove, istaknuo je autor predgovora Tonko Maroević.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙