FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

NAJAVA DOGAĐAJA - SVIJET - ZA PONEDJELJAK, 22. STUDENOGA

ZAGREB, 21. studenog 2004. (Hina) - Najavljujemo važnije događaje zaponedjeljak, 22. studenoga.
ZAGREB, 21. studenog 2004. (Hina) - Najavljujemo važnije događaje za ponedjeljak, 22. studenoga.

BRUXELLES - Hrvatski ministri vanjskih poslova i obrane Miomir Žužul i Vladimir Rončević sudjelovat će na sastancima s kolegama iz Europske unije. Žužul će zajedno s kolegama iz ostalih kandidatskih zemalja i 25 zemalja članica EU-a sudjelovati na konferenciji na kojoj će se razgovarati o preuzimanju obveza u civilnim komponentama europskih sigurnosnih operacija. To je prvi put od stjecanja kandidatskog statusa da Hrvatska sudjeluje na skupu posvećenom zajedničkoj vanjskoj i sigurnosnoj politici. Uz konferenciju, na rubu sastanka Vijeća za opće i vanjske poslove EU-a, održat će se i "Forum EU-zapadni Balkan" na razini ministara vanjskih poslova te sastanak Trojke EU-a s ministrima obrane zemalja kandidata - Hrvatske, Bugarske, Rumunjske i Turske - te Norveške i Islanda, koje su članice NATO-a, ali nisu u Europskoj uniji. Nakon ministarskog sastanka Foruma EU-zapadni Balkan predviđeno je svečano potpisivanje Okvirnog sporazuma o općim načelima za sudjelovanje u programima Zajednice između EU-a s jedne strane i Hrvatske, BiH, Makedonije, SiCG i Albanije s druge strane.

ZAGREB - Voditelj Misije OESS-a u Hrvatskoj Peter Semneby na konferenciji za novinare predstavit će najnovije izvjeće misije o napretku koji je Hrvatska ostvarila u posljednjih šest mjeseci u pitanjima obuhvaćenim mandatom misije, poput povratka izbjeglica, zakonodavne reforme ili funkcioniranja pravne države (Ured misije OESS-a, Florijana Andrašeca 14, 11 sati).

BRUXELLES - Jose Manuel Barroso trebao bi službeno preuzeti dužnost predsjednika Europske komisije, čime bi počeo i mandat nove Komisije.

DEN HAAG - Nastavak dokaznog postupka obrane na suđenju bivšem jugoslavenskom predsjedniku Slobodanu Miloševiću pred Haškim sudom (ICTY). Kao svjedoci su za ovaj tjedan najavljeni bivši ruski premijer Nikolaj Rižkov i umirovljeni general Leonid Ivašov.

BEOGRAD - U Specijalnom sudu za ratne zločine nastavlja se suđenje protiv 17 osoba optuženih za ratne zločine na Ovčari, ubojstvo najmanje 192 zarobljenika kod Vukovara 1991. godine. Suđenje, prekinuto 29. listopada, nastavlja se do petka ispitivanjem novih svjedoka Specijalnog tužiteljstva.

BEOGRAD - U Beogradu će boraviti predsjednik Republike Srpske (RS) Dragan Čavić. On je najavio da će na sastanku s predsjednikom Srbije Borisom Tadićem tražiti izručenje osoba iz RS optuženih za ratne zločine za koje se sumnja da se kriju na prostoru SCG.

TEL AVIV - Američki državni tajnik Colin Powell trebao bi razgovarati s izraelskim premijerom Arielom Sharonom i ministrom vanjskih poslova Silvanom Shalomom i potom se uputiti u Jerihon na razgovore s palestinskim čelnicima u cilju davanja novog poticaja mirovnom procesu nakon smrti palestinskog vođe Jasera Arafata.

SHARM-EL-SHEIKH - Počinje regionalna konferencija o Iraku, koja će se baviti obnovom zemlje, promicanjem stabilnosti i podrškom siječanjskim parlamentarnim izborima. Uz predstavnike iračkih vlasti i vlada susjednih zemalja, najavljeno je sudjelovanje glavnog tajnika UN Kofija Annana, visokog predstavnika EU za vanjsku politiku i sigurnost Javiera Solane, glavnog tajnika Arapske lige Amr Muse, glavnog tajnika Organizacije islamske konferencije Abdulwahida Belkeziza i ministara vanjskih poslova osam najrazvijenijih zemalja svijeta (G8) (i 23.10.)

BERLIN - Počinje Kongres o europskoj sigurnosti (do 24.11.)

TEHERAN - Iran bi trebao obustaviti sve aktivnosti oko obogaćivanja urana sukladno sporazumu s EU o izbjegavanju sankcija Vijeća sigurnosti UN-a.

MADRID - Bivši španjolski premijer Jose Maria Aznar trebao bi svjedočiti pred istražnim povjerenstvom o bombaškim napadima na vlakove u Madridu 11. ožujka ove godine.

HAVANA - Kineski predsjednik Hu Jintao stiže u posjet Kubi u trenucima kad je jedina komunistička zemlja zapadne hemisfere suočena s mogućnošću još četiri godine sankcija i pritisaka nakon ponovnog izbora Georgea W. Busha za američkog predsjednika.

CARTAGENA - Američki predsjednik George W. Bush razgovarat će s kolumbijskim kolegom Alvarom Uribom.

DEŽURNI UREDNICI:

Noć: Tomislav Rubić

Prijepodne: Duška Gerić Koren

Poslijepodne: Domagoj Janković

Navečer: Darko Vlahović

Tel.: **385 1 4808 645

Fax.: **385 1 4808 822

E-mail: vpdesk@hina.hr

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙