FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4,30 sati

ZAGREB, 18. studenog 2004.(Hina) - Donosimo pregled važnijih događajado 4,30 sati.
ZAGREB, 18. studenog 2004.(Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 4,30 sati.

VUKOVAR - U povodu Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991., koji će se danas obilježiti u Vukovaru u spomen na mnogobrojne žrtve stradale u srpskoj agresiji na taj grad, u Pastoralnom centru "Sv. Bone" održan je recital duhovne i domoljubne poezije i proze "Predvečernji spomen". Stihove i prozu o Vukovaru prije Domovinskog rata, njegovim trgovima, ulicama i Dunavu koji protječe pored Vukovara čitali su članovi recitatorske skupine vukovarske Gimnazije, a u glazbenom dijelu programa nastupila je klapa "Jelsa" iz Zagreba koja njeguje stare pučke napjeve s Jelse. Vukovarski župnik fra Slavko Antunović prisjetio se večeri uoči 18. studenoga 1991. kad su, kako je rekao, građani Vukovara sa strahom i zebnjom u podrumima i skloništima iščekivali ulazak agresora u njihov grad.

OPATIJA - Treći Hrvatski veterinarski kongres na kojemu se okupilo oko 400 stručnjaka koji će raspravljati o aktualnim temama u veterinarskoj struci otvorio je sinoć ministar poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva Petar Čobanković. U procesu prilagodbe standardima Europske unije jedno od najvažnijih područja je upravo veterinarska struka, rekao je Čobanković dodavši da će u tom dijelu prilagodba biti najzahtjevnija i najteža. Govoreći o strateškim odrednicama u razvoju poljoprivrede i stočarstva, posebice u oklonostima priprema za ulazak u Europsku uniju, Čobanković je istaknuo potrebu povećane proizvodnje mlijeka i mesa te voća, povrća, maslina. Operativni programi za povećanje proizvodnje su izrađeni, kazao je Čobanković.

ZAGREB - U naletu dvaju vlakova u Zaprešiću je jučer poslijepodne smrtno stradala jedna osoba, a njezin identitet kao ni spol još nisu utvrđeni, javila je sinoć zagrebačka policija. Na nesretnu osobu koja se našla na kolosijeku u blizini Kolodvorske ulice je oko 17,35 sati prvo naletio putnički vlak koji je vozio na relaciji Dugo Selo - Savski Marof. Nepoznatu osobu je taj vlak odbacio na drugi kolosijek, a tada je na nju naletio i pregazio je drugi vlak koji je dolazio iz suprotnog smjera, odnosno smjera Ljubljane. Tijelo osobe stradale u nesretnom spletu okolnosti prebačeno je na Zavod za sudsku medicinu na Šalati, gdje bi trebala biti obavljena obdukcija i utvrđen njezin identitet. Željeznički promet tim dijelom pruge bio je obustavljen do nešto iza 20 sati, rekli su u policiji.

ZAGREB - Otoci Hvar i Vis ostali su sinoć od 19.48 sati bez električne energije zbog ispada trafostanice Stari Grad na Hvaru, izvijestio je Državni centar za obavješćivanje. Ispad se dogodio zbog velike posolice na 110 kilovatnom postrojenju i dalekovodima, koju je s mora nanijela nedjeljna orkanska bura. Vatrogasci DVD-a Stari Grad, na zamolbu HEP-a, sada polijevaju ta postrojenja da bi ga isprali od posolice. Nakon toga će djelatnici HEP-a priključiti napon, ali ne isključuju mogućnost daljnjih poteškoća u opskrbi električnom energijom, jer posolice ima puno i na drugim vodovima i postrojenjima, stoji u priopćenju.

ZAGREB - Zagrebačka premijera hrvatskog filma "Družba Isusova", filmskog prvijenca scenarista, redatelja i producenta Silvija Petranovića, održana je sinoć u kinima Broadway Tkalča. Film "Družba Isusova", za koji je glazbu skladala armenska glazbena legenda Djivan Gasparyan, snimljen je prema istoimenom romanu Jirija Šotole. Radnja filma smještena je u 17. stoljeće, u vrijeme kada jezuiti šire svoj utjecaj u srednjoj Europi. Gledatelji filma postaju svjedoci platonske i zabranjene ljubavi, a Petranović kroz postupke svećenika koji je nadređen Hadu ujedno progovara o crkvenoj pohlepi koja je pratila obilje Crkve u središnjoj Europi u 16. i 17. stoljeću. U ulozi grofice Marije pojavljuje se Leona Paraminski, a u ulozi oca Hada Milan Pleština. U filmu glume i Ivica Vidović, Livio Badurina, Galliano Pahor, Darko Milas, Mustafa Nadarević i Matija Prskalo.

ZAGREB - Večer posvećena pjesniku Nikoli Šopu održana je sinoć u Zagrebu otkrivanjem spomen- ploče u Deželićevu prilazu 17 i glazbeno-scenskim recitalom poezije u Kulturnom centru Veleposlanstva BiH u Zagrebu. Spomen-ploču postavilo je HND "Napredak" u povodu stote obljetnice Šopova rođenja na zgradu u kojoj je Šop bio vlasnik stana, ali se nikad nije mogao u nj useliti, rečeno je. Pjesnik Zvonimir Mrkonjić kazao je da je "Zagreb mjesto u kojem je Šop zbog svoje tjelesne nepokretnosti, svoje zemaljske prostore sve više mijenjao za svemirske, a sad se s njim vraćamo svemirskom zaobilaznicom na zemlju".

Ploču je darovala Klesarska škola iz Pučišća na Braču, a otkrili su je predsjednik HKD-a "Napretka" dr. Franjo Topić i član zagrebačkoga Gradskog poglavarstva Slavko Kojić.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙