FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Predviđanja EIZ: rast BDP-a i u 2005. godini 3,8 posto

ZAGREB, 17. studenog 2004. (Hina) - Zagrebački Ekonomski institutprocjenjuje da će realan rast bruto domaćeg proizvoda u Hrvatskoj i uidućoj godini biti kao u ovoj, 3,8 posto.
ZAGREB, 17. studenog 2004. (Hina) - Zagrebački Ekonomski institut procjenjuje da će realan rast bruto domaćeg proizvoda u Hrvatskoj i u idućoj godini biti kao u ovoj, 3,8 posto.

Analitičari predviđaju i zadržavanje niske inflacije, od 2,4 posto na godišnjoj razini. Tečaj kune u odnosu na euro neće se bitnije mijenjati ni u 2005. i kretat će se prosječno oko 7,53 kuna za euro, procjena je koju analitičari iznose u publikaciji Croatian Economic Outlook.

Predviđaju također smanjivanje deficita tekućeg računa platne bilance, s očekivanih ovogodišnjih 5,3 posto BDP-a na 4,6 posto u idućoj godini.

I dok se npr. predviđanja o inflaciji poklapaju s procjenama Vlade, koja u idućoj godini očekuje inflaciju od 2,5 posto, dotle je procjena analitičara Instituta o rastu BDP-a niža. Vlada naime za iduću godinu predviđa rast BDP-a od 4,4 posto.

Analitičari Ekonomskog instituta u svoj analizi ocjenjuju da će ekonomsku politiku u ovoj i slijedećoj godini uvelike određivati Vladin program koji prati stand-by aranžman s MMF-om.

Vjeruju da će Vlada u 2004. i 2005. doseći ciljane vrijednosti deficita iz Memoranduma s MMF-om. To znači da bi deficit konsolidirane opće države mogao u ovoj godini iznositi 4,5 posto, a iduće 3,7 posto, navodi se u analizi.

Osvrćući se na tekuća gospodarska kretanja u analizi Ekonomskog instituta naglašava se da je zabilježen postojan gospodarski rast u drugom tromjesečju 2004. zahvaljujući stabilnom rastu osobne potrošnje i nastavku trenda rasta investicija, pri čemu je došlo do usporavanja ukupnog izvoza i uvoza.

No, upozorava se na nejasne signale o gospodarskoj aktivnosti u trećem tromjesečju, negativan trend građevinske aktivnosti, blagi porast prodaje u trgovini na malo i stagnaciju industrijske proizvodnje. Pritom ističu i da je turistička sezona uspješna prema broju ostvarenih noćenja, ali da su financijski rezultati zasad nepoznati.

Kao pozitivne izdvajaju usporavanje rasta vanjskog duga, inflaciju koja je, iako pod utjecajem rasta cijena nafte, zasad bez značajnijeg utjecaja na potrošačke cijene.

Stručnjaci Ekonomskog instituta procjenjuju da će stopa nezaposlenosti, koju za ovu godinu procjenjuju na 18,2 posto, u idućoj godini pasti na 17,6 posto.

I dok bi izvoz roba i usluga u stalnim cijenama trebao biti povećan isto kao i u ovoj godini, 5,9 posto, dotle se kod uvoza očekuje nešto sporiji rast, s ovogodišnjih 5,1 posto na 4,5 posto u idućoj godini.

Stručnjaci Ekonomskog instituta očekuju nastavak restriktivnije monetarne politike. I dok bi ukupni rast kredita u ovoj godini mogao iznositi 13 posto, za iduću godinu predviđaju ponešto usporeniji rast, od 10 posto.

I dok bi investicije u ovoj godini trebale rasti 7,1 posto, za iduću se godinu predviđa upola manji rast investicija, od 3,8 posto.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙