FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: HRVATSKA U 21 SAT

ZAGREB, 16. studenog 2004. (Hina) - Pregled važnijih vijesti izHrvatske do 21 sat.
ZAGREB, 16. studenog 2004. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatske do 21 sat.

ZAGREB - Vijeće za civilni nadzor sigurnosnih službi zaključilo je da su agenti POA-e na zakonit način obavili razgovor s novinarkom Helenom Puljiz, ali nije uspjelo utvrditi jesu li prekršili njezina građanska prava. Nadzor će stoga, nakon Vijeća i saborskog Odbora za nacionalnu sigurnost, morati provesti i Ured Vijeća za nacionalnu sigurnost. Predsjednik Vijeća za civilni nadzor sigurnosnih službi Vlatko Cvrtila izjavio je na konferenciji za novinare da je na pitanje postoji li tonski zapis razgovora, POA odgovorila niječno, te da je Vijeće utvrdilo da POA nije pratila i prisluškivala novinarku, u što je ona izrazila sumnju u svojoj predstavci. Vijeće nije nedvojbeno utvrdilo postoje li valjani razlozi zbog kojih je POA razgovarala s Helenom Puljiz. Utvrđeno je, pak, da ona nije bila upoznata s činjenicom da ima zakonsko pravo odbiti razgovor s agentima.

LUDBREG - Predsjednik Stjepan Mesić danas je izjavio kako je i njegov razgovor s predsjednikom Haaškog suda Theodorom Meronom pomogao jučerašnjoj Meronovoj ocjeni da Hrvatska napreduje u suradnji s Haaškim tribunalom. Predsjednik Mesić je danas za posjeta Ludbregu nakon susreta s građanima na središenjem Trgu Sv. Trojstva sastao s novinarima. Na novinarski upit kako komentira Memorandum o suglasnosti između Hrvatske i američke vojske o uporabi zračnog prostora, poligona i zračnih i pomorskih luka koji je, kako navodi današnji "Jutarnji list", potpisan u srpnju, Mesić je odgovorio kako nije izviješćen o pregovorima u vezi s Memorandumom. Dodao je da je o Memorandumu doznao iz novina te da će od ministra obrane zatražiti izvješće.

ZAGREB - Ministrica pravosuđa Vesna Škare Ožbolt izjavila je danas da grupa srpskih zatvorenika u Lepoglavi ne štrajka glađu, već samo odbija jesti hranu pripremljenu u zatvoru te se hrane u kantini. Nezadovoljni nerješavanjem njihova zahtjeva da zatvorsku kaznu nastave izdržavati u svojoj državi, 26 državljana SiCG, osuđenih zbog ratnih zločina od subote odbijaju hranu u Lepoglavskoj kaznionici. Ministrica je dodala da će o mogućem transferu tih zatvorenika iz Lepoglave u kaznionice u Srbiji i Crnoj Gori u petak razgovarati s ministrom za ljudska prava i prava manjina SiCG Rasimom Ljajićem.

ZAGREB - Četiri saborska oporbena kluba - SDP, HNS, HSP i HSS ni na današnjem sastanku nisu uspjela dogovoriti zajednički prijedlog dvaju kandidata za članove Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, s kojim bi sutra trebali izići pred saborsko Predsjedništvo. Čelnici četiriju klubova su, nakon današnjeg sastanka, novinarima potvrdili da su 'u igri' i dalje trojica kandidata - SDP-ovac Josip Leko, HSP-ovac Pejo Trgovčević i HNS-ovac Nikola Vuljanić. Razgovor o kadidaturama oporbeni će klubovi nastaviti sutra.

ZAGREB - Pred Hrvatskim saborom, koji sutra nastavlja 11. sjednicu, ovaj će se tjedan naći prijedlog državnoga proračuna za iduću godinu. Rashodi od gotovo 91 milijardu kuna (90,9 milijardi), prihodi od 86,7 milijardi, deficit opće države od 3,7 posto BDP-a, okvir su proračuna za 2005. koji će, uvjerava Vlada, biti socijalan, ali će zadržati i razvojnu komponentu. Glavni proračunski prioriteti su reforme pravosuđa i javne uprave, znanosti i obrazovanja, nastavak gradnje cesta, škola i bolnica. O najvažnijem financijskom dokumentu države, Sabor će raspravljati u četvrtak, dok će se sutra očitovati o Izvješću o izvršenju ovogodišnjeg proračuna u prvih šest mjeseci. Prijedlog državnog proračuna za 2005. dobio je danas potporu matičnog Odbora za financije i državni proračun.

ZAGREB - Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva priopćilo je danas da će studija utjecaja na okoliš projekta Družba Adria biti objavljena u javnosti kad se utvrdi da je njezin sadržaj cjelovit i stručno utemeljen, što je uvjet za njezino upućivanje na javni uvid. Ministarstvo je time reagiralo na zahtjev Vijeća franjevačkih zajednica Hrvatske i BiH te Franjevačkog instituta za kulturu mira koji su nedavno otvorenim pismom od predstavnika vlasti zatražili da se čitava studija objavi u javnosti.

KRAPINA - Potpredsjednica Hrvatskog sabora Đurđa Adlešić danas je bila u službenom posjetu Krapinsko - zagorskoj županiju, u kojoj je, u pratnji zagorske županice Vlaste Hubicki, obišla sva važnija gradilišta u Županiji. U vezi s predsjedničkom kandidaturom izjavila je kako vjeruje da će joj Zagorci iskazati povjerenje na izborima jer, kako je rekla, osim što je kandidatkinja HSLS-a, njezinu predsjedničku kandidaturu podržala je i Zagorska demokratska stranka.

SLAVONSKI BROD - Načelnik Odjela inspekcijskih poslova u Upravi za veterinarstvo Ministarstva poljoprivrede Anđelko Gašpar izvijestio je novinare da su inspekcijskim nadzorom, kojim se utvrđivala pojava trihinele na brodskom i istarskom području, potvrđeni propusti u radu veterinarske službe za kontrolu kalonice i prerade "Marvik". Gašpar je kazao da je utvrđeno da je taj objekt radio nekoliko dana a da tamo nije bio nazočan ovlašteni veterinar koji je trebao obaviti propisane preglede i nadzor. Dodao je da će zbog toga veterinaru već sutra biti oduzete ovlasti da obavlja poslove koje dodjeljuje država, i koji su za državu bitni.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙