FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: HRVATSKA U 15,30 SATI

ZAGREB, 15. studenog 2004. (Hina) - Pregled važnijih vijesti izHrvatske do 15,30 sati.
ZAGREB, 15. studenog 2004. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatske do 15,30 sati.

RIJEKA - Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel izjavio je da je u jučerašnjem orkanskom nevremenu u Rijeci, prema dosadašnjim prijavama, oštećeno 350 stambenih objekata, Klinički bolnički centar, osobito ginekološki odjel. Od ukupno 40 osoba koje su jučer potražile pomoć liječnika, sedam ih je zadržano na liječenju. Dvije od njih teže su ozlijeđene u padovima crijepa i grane. Primorsko-goranski župan Zlatko Komadina u današnjem priopćenju za javnost izvijestio je da će o eventualnom proglašenju elementarne nepogode na području županije zbog posljedica orkanske bure odlučiti na temelju pristiglih procjena štete iz gradova i općina.

ZAGREB - Električni vodovi na otoku Pagu oštećeni u jučerašnjem orkanskom nevremena još nisu u funkciji, a u HEP-u se nadaju da će kvarove otkloniti tijekom dana. Glasnogovornik HEP-a Radomir Milišić Hini je kazao kako glavni vodovi u zemlji uglavnom funkcioniraju, ali da je na područjima koje je pogodila orkanska bura oštećeno mnoštvo malih vodova te je opskrba električnom energijom prekinuta u mnogim mjestima. Milišić je kazao da je HEP maksimalnu koncentraciju ljudi usmjerio na otok Pag, koji će, nada se, do kraja dana ponovno dobiti struju.

SINJ - Jučerašnje olujno nevrijeme najviše je štete počinilo sustavu elektroopskrbe u cetinskom kraju, doznaje se od tehničkog rukovoditelja sinjskog pogona Elektrodalmacije Dražena Šabića. Tako su bez struje još uvijek gotovo sva naselja u podnožju Kamešnice i Dinare od Tijerice do Vrlike. Bez struje je i crpna postaja vrličkog vodovoda u naselju Kosori, zbog čega je ugrožena opskrba vodom cijelog vrličkog područja.

VUKOVAR - Zajedničko vijeće općina (ZVO), koje se u hrvatskom Podunavlju institucionalno skrbi o statusu i pravima srpske manjine, pozdravlja potpisivanje Sporazuma o međusobnoj zaštiti nacionalnih manjina koji je, tijekom današnjeg službenog posjeta predsjednika hrvatske Vlade Ive Sanadera Srbiji i Crnoj Gori, potpisan u Beogradu, rekao je predsjednik ZVO-a Jovan Ajduković. "Time je načinjen snažan iskorak u daljnjoj normalizaciji odnosa između dviju zemalja koje su, zbog krive politike, imale sukob. Potpisivanje Sporazuma o međusobnoj zaštiti nacionalnih manjina najbolji je put zacjeljenja ratnih rana i zatvaranja otvorenih pitanja", izjavio je za Hinu Ajduković.

ZAGREB - Broj zatvorenika koji u Kaznionici u Lepoglavi od subote odbijaju hranu povećao se s 23 na 26, a riječ je o osuđenicima za ratni zločin, državljanima Srbije i Crne Gore, koji odbijanjem hrane prosvjeduju zbog nerješavanja njihova zahtjeva da zatvorsku kaznu nastave izdržavati u svojoj državi. Ministarstvo pravosuđa danas je priopćilo da je skupina od 23 zatvorenika u subotu za vrijeme ručka odbila uzimati kaznioničku hranu, nakon čega su upravi Kaznionice dostavili dopis u kojemu tvrde da na taj način prosvjeduju zbog nerješavanja njihovih zahtjeva za prijenos izvršavanja zatvorske kazne u Srbiji i Crnoj Gori, čiji su državljani. Zatvorenici su uglavnom osuđeni za kaznena djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva te ratnih zarobljenika.

ZAGREB - Hrvatska naftna kompanija INA od sutra će sniziti maloprodajne cijene motornih benzina u prosjeku za 1,4 posto, što će značiti pojeftinjenje od deset lipa, dok se cijene dizelskih goriva neće mijenjati, izvijestili su danas iz Ine. Tako će motorni benzini pojeftiniti drugi tjedna za redom, nakon što su prošli tjedan pojeftinili od 1,6 do 1,8 posto. Iz Ine su izvijestili da će se od sutra na njihovim benzinskim postajama Super 98 prodavati po cijeni od 7,66 kuna po litri, što je 1,3 posto manje od sadašnjih 7,76 kuna. Za 1,4 posto pak pojeftinit će ostale vrste motornih benzina - Eurosuper 95 prodavat će se po 7,17 kuna (do sada 7,27 kuna), Supera 95 po 7,07 kuna (do sada 7,17 kuna), a Super plus 98 po 7,31 kunu (do sada 7,41 kunu po litri).

ZAGREB - Sindikati predškolskog odgoja, školstva, visokog obrazovanja i znanosti najavili su danas zajedničke akcije zbog nezadovoljstva izdvajanjem u proračunu za 2005. godinu. Sindikati koji ujedinjeni okupljaju oko 60 tisuća zaposlenih u sustavu obrazovanja i znanosti, rekli su na konferenciji za novinare da će sindikalna tijela donijeti odluku o štrajku ili drugim prosvjednim akcijama na temelju ankete koju će sindikati provesti među roditeljima i članstvom, te anketiranja javnosti koje će provesti agencija Puls. Predsjednik Nezavisnoga sindikata zaposlenih u srednjim školama Andrija Puljević kazao je da bi dvodnevni štrajk trebao biti održan u zadnjem tjednu studenoga ili prvom tjednu prosinca ili bi sindikati organizirali masovne demonstracije na trgovima u Zagrebu i drugim gradovima.

ZAGREB - Stopa siromaštva u Hrvatskoj u posljednje tri godine iznosi 17 do 18 posto, uzmu li se u obzir i novčana i naturalna primanja, dok je nešto veća, od 19 do 22 posto, kada se radi samo o novčanom dohotku, podatci su iznijeti na današnjem okruglom stolu o siromaštvu i mogućnostima njegova ublažavanja u Hrvatskoj. Prema podatcima Državnog zavoda za statistiku, stopa rizika od siromaštva u Hrvatskoj je u prošloj godini iznosila 16,9 posto, a prag rizika od siromaštva za samačko je kućanstvo u 2003. iznosio je 18.896 kuna godišnje, za kućanstvo s dvije odrasle osobe i dvoje djece 39.681 kunu. Usporedba sa zemljama EU pokazuje da stope relativnog siromaštva u Hrvatskoj ne odstupaju bitno od prosjeka EU, iako Hrvatska ima nešto veću stopu nego većina zemalja EU.

ZAGREB - Ministar obrane Berislav Rončević rekao je danas da je u prijedlogu proračuna za iduću godinu Ministarstvu obrane namijenjeno 65 milijuna kuna više nego u ovogodišnjem te da je to i više nego što je prvobitno zatražio za svoj resor. U proračunu za ovu godinu Ministarstvo obrane imalo je 3,58 milijardi kuna, a za iduću se predlaže 3,65 milijardi kuna ili 1,8 posto više. Govoreći na proslavi Druge obljetnice ustrojavanja Zapovjedništva za Logistiku Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske Rončević je u proračunu za iduću godinu najavio informatičko uvezivanje Logistike u Oružanim snagama da bi se, rekao je, izbjeglo ono što se pokatkada javlja, dupliranje kapaciteta i nabava nekih roba.

OPATIJA - Uloga osiguravajućih društava bit će značajna u reformama mirovinskog i zdravstvenog osiguranja u Hrvatskoj jer će novim zakonskim odredbama osiguravateljima biti otvoren veći prostor za poslovanje, kazao je danas otvarajući Dane hrvatskog osiguranja 2004. u Opatiji ministar financija Ivan Šuker. Dvodnevni skup osiguravatelja, kojega organiziraju Hrvatska gospodarska komora i Udruženje osiguravatelja, okupilo je dvjestotinjak sudionika. Šuker je najavio da će novi zakon o osiguranju ući u saborsku proceduru do kraja godine te da će uskoro biti imenovan čelni čovjek Direkcije za nadzor osiguravajućih društava. Vlada će uskoro započeti objedinjavanje nadzora nad nebankarskim financijskim sektorom o čemu će skrbiti posebna agencija, rekao je.

ZAGREB - Istraživanje Hrvatskog helsinškog odbora za ljudska prava (HHO) objavljeno u knjizi "Izbori u medijima - Hrvatska 2003" pokazalo je solidnu profesionalnu kvalitetu i nepristranost izvještavanja u prošloj parlamentarnoj predizbornoj kampanji, istaknuto je na današnjoj konferenciji za novinare Vijeća za medije HHO-a. Predsjednik HHO-a Žarko Puhovski rekao je da se Vijeće zauzima da se izmjene odredbe hrvatskih izbornih zakona kojima se zadire u uredničku autonomiju elektroničkih medija. Po njegovim riječima predsjedničke izbore određuje, kako je rekao, prastari zakon koji poznaje samo javnu, a ne i druge televizije te onemogućuje autonomno djelovanje i pluralizam.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙