FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

psihijatrijska bolnica vrapče obilježila 125 godina rada

ZAGREB, 15. studenog 2004. (Hina) - Psihijatrijska bolnica Vrapčeobilježila je danas 125 godina rada kao najveća i najstarijapsihijatrijska ustanova u Hrvatskoj, koja obilježava i ukupnu povijesthrvatske psihijatrije, istaknuo je ravnatelj bolnice Vlado Jukić nasvečanoj proslavi.
ZAGREB, 15. studenog 2004. (Hina) - Psihijatrijska bolnica Vrapče obilježila je danas 125 godina rada kao najveća i najstarija psihijatrijska ustanova u Hrvatskoj, koja obilježava i ukupnu povijest hrvatske psihijatrije, istaknuo je ravnatelj bolnice Vlado Jukić na svečanoj proslavi.

U bolnici je do danas liječeno više od 120 tisuća bolesnika, a jedina je od ukupno pet psihijatrijskih bolnica u Hrvatskoj koja je namjenski građena za zbrinjavanje i liječenje psihijatrijskih bolesnika.

Bolnica danas raspolaže s 881 krevetom u 12 kliničkih odjela i zavoda, a u ustanovi djeluju i dvije dnevne bolnice te ambulantna služba.

Posebno se izdvajaju odjeli za akoholizam i ovisnosti, psihogerijatriju te forenzičnu psihijatriju na kojem se odvija cjelokupna dodiplomska nastava iz psihijatrije.

Od 725 zaposlenih 55 su liječnici specijalisti, od kojih je pedesetak neuropsijihatara.

Psihijatrijska bolnica Vrapče otvorena je nakon dvogodišnje gradnje 15. studenoga 1879. Bila je planirana za oko 300 pacijenata, no tijekom godina broj bolesnika je rastao pa je broj kreveta u jednom razdoblju dosegao 1.000.

Ideju o nužnoj izgradnji "zemaljske ludnice za Hrvatsku i Slavoniju" iznio je davne 1868. godine pred Hrvatskim saborom Vladin povjerenik Robert Zlatinić, a nedugo zatim Sabor je donio odluku o izgradnju zavoda za umobolne.

Gradnja je, međutim, odgođena zbog visokih troškova izgradnje koji su iznosili petinu godišnjeg proračuna Hrvatske i Slavonije, pa je zgrada podignuta tek desetak godina kasnije za bana Ivana Mažuranića, kada je dobila ime Zavod za umobolne Stenjevec.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙