FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

AMERIKANCI GOTOVO POSVE NADZIRU FALLUJU, KAOS I ŽRTVE DILJEM IRAKA

BAGDAD, 13. studenog 2004. (Hina) - Američka vojska objavila je usubotu da gotovo u potpunosti nadzire Falluju te da su borbekoncentrirane u južnim četvrtima grada, prenose agencije.
BAGDAD, 13. studenog 2004. (Hina) - Američka vojska objavila je u subotu da gotovo u potpunosti nadzire Falluju te da su borbe koncentrirane u južnim četvrtima grada, prenose agencije.

Agencija France presse javlja, pozivajući se na američke časnike, da američke snage "čiste" teren i "osiguravaju" sektore koji su pod njihovim nadzorom.

"Nadziremo Falluju, u smislu da smo se tamo nalazimo, no trebat će neko vrijeme prije nego osiguramo grad", rekao je u petak za AFP poručnik Lyle Gilbert.

"Marinci i dalje pokušavaju uništiti nekoliko džepova otpora i borbe se vode na sjeveru i jugu, no najžešće su u Julanu, na sjeverozapadu grada", rekao je.

Prema generalu Johnu Sattleru, 80 posto Falluje nalazi se u rukama američkih i iračkih snaga.

Od početka ofenzive na Falluju poginulo je 22 američkih vojnika, a 170 je ozlijeđeno, dok se broj ubijenih pobunjenika procjenjuje na 600, doznaje se iz američkih izvora.

U međuvremenu, u rijeci Eufratu kod Musayeba, 60 kilometara jugozapadno od Bagdada, pronađeno je deset mrtvih tijela u odorama iračke Nacionalne garde, objavila je policija.

"Pronađeno je deset tijela Iračana, od čega dva bez glave", rekao je glasnogovornik mjesne policije.

U sukobima u središtu Ramadija, 100 kilometara zapadno od Bagdada, poginulo je pak dvoje ljudi, a troje je ozlijeđeno. Sukobile su se američke snage i irački pobunjenici, objavila je policija.

Iračka privremena vlada u subotu je odlučila da će međunarodna zračna luka u Bagdadu ostati zatvorena do daljnjega, prenosi Reuters.

Zračna luka zatvorena je za civilni promet u ponedjeljak, uoči početka američke ofenzive na Falluju. Zračna luka prvotno je bila zatvorena na 48 sati, da bi potom taj rok bio produljen za još 24 sata.

Iračka vlada također je zatvorila granice sa Sirijom i Jordanom u sklopu 60-dnevnog izvanrednog stanja uvedenog u cijeloj zemlji osim na kurdskom sjeveru.

Također, u petak u ponoć u Najafu je uveden noćni policijski sat. Policijski sat bit će na snazi svakog dana od ponoći do četiri sata ujutro, rekao je načelnik pokrajine Najaf, general Ghaleb Jazairi.

Francuski ministar vanjskih poslova Michel Barnier izjavio je pak u subotu da Francuska nema izravnih kontakata sa skupinom koja je u Iraku otela dvojicu iračkih novinara, Christiana Chesnota i Georgesa Malbrunota.

U razgovoru za radio Europe1 ministar je odbio reći jesu li ili ne dvojica novinara i dalje živa.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙