FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

VIJEĆE EUROPE POD POLJSKIM PREDSJEDANJEM POMAGAT ĆE DEMOKRATIZACIJI BJELORUSIJE

ZAGREB/STRASBOURG, 10. studenog 2004. (Hina/Reuter) - Vijeće Europeponudit će pomoć demokratskim snagama u Bjelorusiji kako bi sezaustavila izolacija u koju ta bivša sovjetska republika tone podpredsjednikom Aleksandrom Lukašenkom, rekao je poljski ministarvanjskih poslova u Strasbourgu kad je u srijedu od Norveške preuzeopredsjedanje Odborom ministara Vijeća Europe.
ZAGREB/STRASBOURG, 10. studenog 2004. (Hina/Reuter) - Vijeće Europe ponudit će pomoć demokratskim snagama u Bjelorusiji kako bi se zaustavila izolacija u koju ta bivša sovjetska republika tone pod predsjednikom Aleksandrom Lukašenkom, rekao je poljski ministar vanjskih poslova u Strasbourgu kad je u srijedu od Norveške preuzeo predsjedanje Odborom ministara Vijeća Europe.

Sastankom zamjenika ministara vanjskih poslova 46 zemalja članica VE-a supredsjedali su norveški državni tajnik u ministarstvu vanjskih poslova Kim Traavik, koji je dao pregled šestomjesečnog norveškog predsjedanja, i poljski ministar vanjskih poslova Wlodzimierz Cimoszewicz, koji je predstavio prioritete Poljske u idućih šest mjeseci.

"Za svoga predsjedanja Poljska će nastojati održati i razviti kontakte s predstavnicima civilnoga društva u Bjelorusiji", rekao je Cimoszewicz.

Prema njegovim riječima, Poljska će nastojati "spriječiti totalnu izolaciju koja je, čini se, cilj vlasti (Bjelorusije)".

"U isto vrijeme, izbjegavat ćemo svaku gestu koja bi se mogla interpretirati kao podrška predsjedniku Lukašenku", dodao je.

Zbog Lukašenkove autokratske politike, Europska je komisija Bjelorusiju isključila iz predložene "Politike europskoga susjedstva" kojoj je cilj izgradnja tješnjih veza s istočnim i južnim susjedima Europske unije.

Cimoszewicz je u svojem govoru još najavio da će ovaj tjedan posjetiti Ukrajinu i tražiti od predsjednika Leonida Kučme da se pobrine da drugi krug predsjedničkih izbora 21. studenoga u toj zemlji bude slobodan i pošten.

Ukrajinska prozapadna oporba optužuje premijera Viktora Janukoviča za lažiranje izbora i zastrašivanje protivnika na nedavno održanome prvom krugu izbora.

Na sastanku u Strasbourgu razgovaralo se i o summitu čelnika država i vlada koji će se održati u Varšavi u svibnju 2005.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙