FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: HRVATSKA U 12,30 SATI

ZAGREB, 10. studenog 2004. (Hina) - Pregled važnijih vijesti izHrvatske do 12,30 sati.
ZAGREB, 10. studenog 2004. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatske do 12,30 sati.

OPATIJA - Predsjednik Republike Stjepan Mesić je, otvarajući XII. tradicionalno savjetovanje "Ekonomska politika Hrvatske u 2005." u Opatiji, istaknuo da Hrvatska treba ispuniti sve glavne kriterije Europske unije, ali da euro ne bi trebalo prerano uvesti, odnosno da ne treba prerano napustiti mogućnost vođenja samostalne hrvatske monetarne politike. Dodao je da Hrvatska narodna banka treba jasno definirati monetarnu politiku zemlje koja će se provoditi do ulaska u EU. Mesić je predložio da Sabor do kraja ove godine održi tematsku sjednicu na kojoj bi se raspravljalo o nacionalnoj strategiji razvitka, te najvažnijim međunarodnim gospodarskim i financijskim sporazumima i dokumentima. Kao ključne ciljeve hrvatske gospodarske politike izdvojio je povećanje zaposlenosti, postizanje visoke stope ekonomskog rasta na osnovi povećanja izvoza, povećanje konkurentnosti i smanjenje uvoza na osnovi povećanja vlastite proizvodnje.

ZAGREB - Iako podupiru ideju da se postojećim zakupcima poslovnog prostora po povoljnijim uvjetima omogući produljenje ugovora o zakupu, oporbeni klubovi danas su u Saboru iznijeli niz prigovora na predložene izmjene Zakona o zakupu poslovnog prostora. Po Vladinom prijedlogu, postojećim zakupcima poslovnih prostora koji uredno izvršavaju svoje obveze iz ugovora o zakupu, a kojima krajem godine ističe ugovor, priznalo bi se pravo prvenstva na produljenje ugovora pod uvjetom da sudjeluju na javnom natječaju te prihvate početni iznos zakupnine na natječaju. Oporbeni klubovi podržali su tu ideju, smatrajući da će poboljšati položaj obrtnika i malih poduzetnika te im zajamčiti sigurnost na tržištu. Oni su, međutim, prozvali Vladu da im krade ideje, koje je saborska većina prije toga odbacila.

SISAK - Predsjednik Uprave Željezare - Valjaonice cijevi Sisak Damir Begović izjavio je da je u pogonu Hladna prerada Željezare - Valjaonice cijevi Sisak danas pokrenuta probna proizvodnja 25 tona cijevi za njemačkog partnera, a za obavljanje tog posla s čekanja je pozvano 30-tak radnika. Dodao je da se radi o lohn-poslovima za njemačkog partnera koji je Valjaonici cijevi Sisak dao sirovinu za proizvodnju, a o kvaliteti probne serije cijevi zavisi hoće li se poslovna suradnja nastaviti. Begović je kazao da će minimalne plaće za listopad bit isplaćene u planiranom roku, do 15. studenoga, iz aktiviranog bankovnog jamstva ruskog "Mechela".

ZAGREB - Akcija socijaldemokrata Hrvatske pozvala je danas umirovljenike na građanski neposluh i prestanak plaćanja režijskih troškova tvrtkama u državnom vlasništvu, kako bi na taj način naplatili dug koji im država duguje zbog zaostajanja mirovina prema odluci Ustavnog suda iz 1998. godine. Predsjednik ASH-a Zlatko Klarić na konferenciji za novinare ocijenio da od predizbornih obećanja o vraćanju duga neće biti ništa, a Hrvatska stranka umirovljenika nije iskoristila šansu za povrat duga. ASH-ov poziv na građanski neposluh podržale su Demokratska stranka žena i Demokratska stranka umirovljenika.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙