FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ministar Primorac posjetio ozlijeđene učenike i obitelj poginule učenice

SPLIT/VRGORAC, 9. studenog 2004. (Hina) - Ministar znanosti,obrazovanja i športa Dragan Primorac posjetio je danas u splitskojKliničkoj bolnici petero učenika ozlijeđenih jučer u Vrgorcu u teškojprometnoj nesreći u kojoj je pri prevrtanju školskog autobusa poginula17-godišnja Ivana Primorac i ozlijeđeno još 11 učenika.
SPLIT/VRGORAC, 9. studenog 2004. (Hina) - Ministar znanosti, obrazovanja i športa Dragan Primorac posjetio je danas u splitskoj Kliničkoj bolnici petero učenika ozlijeđenih jučer u Vrgorcu u teškoj prometnoj nesreći u kojoj je pri prevrtanju školskog autobusa poginula 17-godišnja Ivana Primorac i ozlijeđeno još 11 učenika.

U pratnji splitsko-dalmatinskog župana Krune Peronje ministar je kratko razgovarao s ozlijeđenom djecom, koja su i danas u šoku i ne sjećaju se pojedinosti o tome kako se nesreća dogodila. Djevojčica kojoj je smrskana šaka nakon operacije osjeća se dobro, kao i dječak kojemu je u nesreći teško ozlijeđena noga. Jedno je dijete na Neurokirurškom odjelu zbog sumnje da je u nesreći zadobilo potres mozga, a dvoje učenika zadržano je na promatranju, no nisu teže ozlijeđeni.

Ministar Primorac prenio je djeci i pozdrave premijera Ive Sanadera i zahvalio liječnicima splitske bolnice, koji su stručno i profesionalno obavili svoj posao, posebno ih pohvalivši za napore kako bi ozlijeđenoj djevojčici spasili šaku. Naglasio je kako je nesreća i njega osobno pogodila, budući da su mu roditelji iz toga kraja, pa poznaje i većinu roditelja stradale djece.

Ministar je kazao kako je, po podatcima koje je dobio od policije, školski autobus, u vlasništvu makarskog "Prometa", bio tehnički ispravan, a po prvim saznanjima,"uzrok te tragedije najvjerojatnije je bila neprilagođena vožnja na skliskoj cesti".

Primorac je posjetio i osnovnu i srednju školu u Vrgorcu te obitelj poginule Ivane Primorac, učenice trećeg razreda Srednje škole "Tina Ujevića" u Vrgorcu, u obližnjem mjestu Kašću.

U Splitu je najavio kako će Vlada obitelji poginule djevojke dati jednokratnu novčanu pomoć "kako bi lakše izdržala i podnijela tragediju", a isto će, kazao je župan Peronja, učiniti i Splitsko-dalmatinska županija.

Ministar je novinarima rekao i kako je pokrenuo više aktivnosti u vezi s prijevozom učenika u Hrvatskoj, po uzoru na SAD. Osim tehničkih preinaka i stroga nadzora vozila, naglasio je kako je nezaobilazan i psihološki profil vozača školskih autobusa, koji se trebaju redovito testirati na drogu, alkohol i druge opijate.

Uzrok nesreće vjerojatno je neprilagođena brzina na skliskom kolniku, zbog čega je autobus, kojim je upravljao D. Č. (51), desnim kotačima zahvatio zemljani rub kolnika, raskvašen od kiše, koji se zbog težine odronio te se autobus prevrnuo. Istražni sudac Marko Brdar, koji je obavio očevid, izjavio je kako, po dosadašnjim podatcima, nesreću nije uzrokovalo vozilo s kojim se autobus mimoilazio.

Autobus je stražnjim dijelom počeo proklizavati te se, prevrnuvši se na bok, zaustavio desetak metara niže na kolniku prometnice Banja - Orah. Prvo testiranje vozača autobusa pokazalo je da nije bio pod utjecajem alkohola, a očevidom je utvrđeno da, osim školskog autobusa, nije bilo drugih sudionika u toj prometnoj nesreći.

Ivana Primorac, koju je ukliještila teška karoserija, preminula je nedugo nakon nesreće, na putu do vrgoračkog Doma zdravlja.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙