FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

RUMSFELD TVRDI DA ĆE OPERACIJA U FALLUJI IĆI DO KRAJA

WASHINGTON,8. studenoga(Hina) - Američki ministar obrane DonaldRumsfled rekao je u ponedjeljak kako će američko-iračke snage do krajavoditi borbu za preuzimanje iračkog grada Falluje iz rukupobunjenika.
WASHINGTON,8. studenoga(Hina) - Američki ministar obrane Donald Rumsfled rekao je u ponedjeljak kako će američko-iračke snage do kraja voditi borbu za preuzimanje iračkog grada Falluje iz ruku pobunjenika.

Američko-iračke snage pokrenule su u ponedjeljak operaciju Fantomski bijes kako bi osvojile grad Falluju koji drže pobunjenici. Govoreći na konferenciji za novinare u Pentagonu Rumsfeld je rekao kako očekuje da će preuzimanje Falluje biti teško i kako se očekuje da će pobunjenici pružiti žestok otpor.

On je međutim kazao kako ne može zamisliti da bi napad mogao biti obustavljen, a da ne bude do kraja dovršen.

Rumsfeld je rekao da stvaranje sigurnosti, kako bi u siječnju u Iraku mogli biti održani izbori, nije lagano, ali i upozorio da dio Iraka ne može ostati u vlasti "ubojica" i ostataka režima Sadama Huseina.

Upitan da li će ponovno zauzimanje Falluje biti konačna bitka s pobunjenicima u Iraku, Rumsfeld je rekao kako je to "težak posao" i da će "potrajati".

On je sugerirao kako očekuje da će s vremenom doći do okretanja iračkog stanovništva protiv pobunjenika jer Iračani žele da dođe do izbora.

Načelnik Glavnog stožera američkih oružanih snaga general Richard Myers je također sugerirao da bi u Iraku mogle biti nastavljene operacije protiv pobunjenika.

"Ovo neće biti posljednja uporaba sile u Iraku kako bi se Irak otresao elemenata bivšeg režima i inozemnih boraca koji ne žele da Irak bude uspješan", rekao je Myers.

Glavni zapovjednik američkih snaga u Iraku general George Casey je ranije u telefonskoj konferenciji za tisak s novinarima u Pentagonu rekao kako u napadu na Falluju sudjeluje do 15.000 američkih i iračkih snaga, te da je broj pobunjenika u gradu negdje oko 3.000.

Casey je iračke pobunjenike u Falluji opisao kao "amorfnu skupinu terorista i pobunjenika" i rekao kako ne izgleda da neka određena skupina tamo zapovijeda. On predviđa da bi borbe mogle potrajati nekoliko dana.

Casey je rekao da se napad odvija prema planu te kako očekuje da će pobunjenici upotrijebiti bombe domaće izrade za zasjede uz putove i automobile bombe.

On predviđa da će pobunjenici s vanjskog ruba Falluje uzmaknuti u centar grada gdje će se odigrati glavni sukob s američko-iračkim snagama.

Rumsfeld je kazao kako ne očekuje da će u borbama biti ubijen veliki broj civila, barem ne od strane američkih snaga, navodeći kako su američke snage disciplinirane, dobro vođene i dobro obučene.

Casey je kazao kako je nekih 50 do 70 posto od oko 200.000 stanovnika Falluje već napustilo grad što znači da bi ih u gradu moglo biti do 100.000.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙