FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

IZVJEŠĆA SA SVJETSKIH TRŽIŠTA OD 05. STUDENOGA 2004. GODINE

ZAGREB, 5. studenog 2004. (Hina) - IZVJEŠĆA SA SVJETSKIH TRŽIŠTA OD 05.STUDENOGA 2004. GODINE
ZAGREB, 5. studenog 2004. (Hina) - IZVJEŠĆA SA SVJETSKIH TRŽIŠTA OD 05. STUDENOGA 2004. GODINE

HINA - Financijski servis

a) Indeksi na najznačajnijim svjetskim burzama u 12:00

Burza / Indeks TRENUTNI ZATVARANJE

--------------------------------------------------

New York/DJIA 10.314,76 10.137,05

Tokyo/NIKKEI 11.061,77 10.946,27

London/FTSE-100 4.743,10 4.728,30

Frankfurt/DAX 30 4.075,82 4.041,38

--------------------------------------------------

Pad cijena nafte ispod 49 dolara po barelu potaknuo je u četvrtak na američkim burzama snažan uzlet cijena dionica.

Njujorški Dow Jones indeks ojačao je 1,8 posto, na 10.314 bodova. Riječ je o njegovom najvećem dnevnom postotnom dobitku u proteklih 13 mjeseci. Ojačao je, i to za jedan posto, i tehnološki Nasdaq indeks, dosegnuvši 2.023 boda.

Spuštanje cijena nafte pomoglo je tržištima dionica budući je ublažilo zabrinutosti tržišta oko utjecaja visokih cijena energenata na korporativne zarade. To je potaknulo skok cijena dionica industrijskih konglomerata poput 3M-a, čije su dionice poskupjele gotovo četiri posto.

"Okončani predsjednički izbori i pad cijena nafte udahnuli su novi život u tržišta dionica", ustvrdio je Harry Michas, trgovac pri Manmarketer monitoru.

Velika dobitnica bila je i dionica Altrie, matične kompanije duhanske tvrtke Philip Morrisa i prehrambenog diva Kraft Foodsa. Dobila je čak 8,5 posto na vrijednosti pošto je analitičarka Goldman Sachsa Judy Hong izjavila kad bi se Morrisovo i Kraftovo poslovanje razdijelilo na tri poslovanja, povećala bi se vrijednost dionica sa 75 na 80 dolara.

Unatoč padu cijena nafte, dionice naftnih kompanija ponovno su ojačale, pri čemu Exxon Mobila i ConocoPhillipsa gotovo dva posto.

Izvješća o zdravstvenom stanju Jasera Arafata, palestinskog vođe, mogla bi pomoći dionicama, tvrde analitičari. Špekulira se, naime, da bi promjena vodstva mogla povećati stabilnost u regiji. "Ljudi vjeruju da bi se tamo mogla barem malo povećati stabilnost", izjavio je Adam Tracy, direktor trgovanja dionicama pri investicijskoj banci Thomas Weisel Partners.

Na europskim burzama jučer su burzovni indeksi također ojačali. Pritom je londonski Ftse indeks porastao 0,2 posto, na 4.728 boda, najvišu razinu od lipnja 2002. Frankfurtski DAX ojačao je 0,06 posto, dosegnuvši 4.041 bod.

Cijene europskih dionica u petak su porasle pod utjecajem golemih dobitaka ostvarenih na američkom Wall Streetu nakon reizbora predsjednika Georga W. Busha, te pada cijena nafte na najniže razine u zadnjih pet tjedana.

Londonski Ftse indeks do podneva je ojačao 0,3 posto, na 4.743 boda. Frankfurtski DAX bio je na dobitku od gotovo 0,9 posto, dosegnuvši 4.075 bodova.

Osim snažnog rasta cijena dionica na američkim burzama nakon pobjede predsjednika Busha na izborima, razlozi današnjeg jačanja dionica europskih kompanija su i oštar pad cijena nafte. Njihov pad ispod 49 dolara za barel na američkom tržištu potaknuo je rast cijena dionica zrakoplovnih kompanija, velikih potrošača goriva, predvođenih British Airwaysom, čije su dionice ojačale četiri posto. Na dobitku su bile i dionice Lufthanse, od dva posto.

"Cijene nafte oštro su se spustile uslijed špekulacija da strahovi oko nedostatnosti ponude polako sada blijede, što bi zajedno s dobitcima na Wall Streetu trebalo dati poticaja europskim tržištima dionica", kazao je Matthew Buckland, trgovac pri CMC Group.

Od dobitnika se još ističe tehnološki sektor, predvođen finskim proizvođačem mobitela Nokijom, čije su dionice ojačale 2,1 posto.

Ulagači su zasad zanemarili daljnje slabljenje tečaja dolara, koji se drži nadomak rekordno niske razine prema euru. U središtu pozornosti sada se nalaze najnoviji podaci o zaposlenosti u SAD-u, budući su izvješća kompanija o tromjesečnim poslovnim rezultatima uzela predah. Usporavanje rasta broja zaposlenih u najvećem svjetskom gospodarstvu izaziva zabrinutosti glede snage i održivosti oporavka u SAD-u.

Indeks Tokijske burze Nikkei ojačao je nešto više od jedan posto, na 11.061 bod.

b) Tečajevi najznačajnijih svjetskih valuta u 12:00

TRENUTNI NAJVIŠI NAJNIŽI

-------------------------------------------------

Euro/USD 1,2859 1,2893 1,2861

Euro/JPY 136,55 136,74 136,46

USD/JPY 106,17 106,19 105,91

-------------------------------------------------

Tečaj dolara na svjetskim deviznim tržištima nastavio je u petak tonuti prema euru i ostalim najvažnijim svjetskim valutama kako raste oprez ulagača pred objavu novih američkih gospodarskih pokazatelja, dok istodobno jačaju očekivanja da će Kina dopustiti jačanje tečaja nacionalne valute.

Dolar je do podneva potonuo pola posto prema euru, koji stoji 1,286 dolara, te je nadomak rekordnog tečaja prema američkoj valuti. Dolar je i na najnižoj razini prema jenu u zadnjih sedam mjeseci, spustivši se 0,2 posto, na 106,2 jena. Najslabiji je prema švicarskom franku u zadnjih osam godina, na 1,189 franaka. U odnosu na funtu oslabio je 0,08 posto, tako da funta stoji 1,842 dolara.

Nakon završetka predsjedničkih izbora, devizna tržišta ponovno se vraćaju američkih strukturalnim problemima, posebice golemom manjku u bilanci plaćanja, što je cijeloga tjedna poticalo prodaje američke valute.

U petak se očekuju novi pokazatelji o zaposlenosti u SAD-u, koji bi trebali baciti više svjetla na zdravlje tog najvećeg svjetskog gospodarstva. Ipak, analitičari ističu da samo odlične brojke mogu pomoći dolaru da nadvlada trend svog slabljenja.

"Mislim da nećemo dovoditi u pitanje rekordno nizak tečaj dolara prema euru sve do objave podatka o zaposlenosti. To je bitan pokazatelj", kazao je Peter Fontaine, valutni strateg pri KBC-u. "No, čak i da je broj zaposlenih u skladu s očekivanjima, moguće je testiranje rekordne razine. Nalazimo se u vrlo skeptičnom okruženju prema dolaru i trebat će mnogo kako bi se preokrenuo trend pada njegova tečaja".

U međuvremenu, rastu očekivanja da će Kina popustiti svoju vrlo čvrstu valutnu politiku, zbog čega je tečaj kineskog juana dosegnuo najvišu razinu prema dolaru u zadnjih sedam mjeseci.

Obnovljena očekivanja oko revaluacije na tržištu uslijedila su nakon što su državni mediji u četvrtak objavili izvješće u kojem se citira zamjenik guvernera kineske središnje banke Guo Shuqing da se Peking priprema krenuti u smjeru dopuštanja veće fleksibilnosti na valutnim tržištima. Ipak, on je insistirao da Peking to ne planira u bliskoj budućnosti.

Kina sada dopušta vrlo uski raspon fluktuacije juana prema dolaru, od svega 0,3 posto. Službeni tečaj dolara fiksiran je na 8,2770 juana. Nakon te izjave na šangajskom spot deviznom tržištu tečaj juana nije značajno ojačao - dosegnuvši 8,2764 juana za dolar. Međutim, na terminskom tržištu, koji se smatra barometrom budućih očekivanja, dolar je pao po najbržoj stopi prema juanu od sredine ovogodišnjeg travnja. Smatra se da trgovci očekuju da će tečaj dolara u idućih 12 mjeseci pasti 4,3 posto, na 7,9164 juana. Smatra se da bi aprecijacija juana potaknula jačanje i ostalih azijskih valuta, te tako skinula dio tereta s nužne korekcije tečaja dolara, uslijed golemih američkih strukturalnih manjkova.

c) iznos LIBOR-a na dan:

----------------------------------------------------

jedan jedan tri šest

datum tip tjedan% mjesec% mjeseca% mjeseci%

----------------------------------------------------

04.11. USLIB 1,89 2,05 2,20 2,36

04.11. EULIB 2,10 2,09 2,16 2,21

----------------------------------------------------

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙