FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

D&B: kreditni rejting RH i u studenom nepromijenjen

ZAGREB, 5. studenog 2004. (Hina) - Kreditni rejting Hrvatske zastudeni, po ocjeni svjetske bonitetne kuće Dun&Bradstreet (D&B),ostaje nepromijenjen, a i ovog su mjeseca u središtu pozornostiizvješća hrvatske aktivnosti u procesu približavanja Europskoj uniji(EU).
ZAGREB, 5. studenog 2004. (Hina) - Kreditni rejting Hrvatske za studeni, po ocjeni svjetske bonitetne kuće Dun&Bradstreet (D&B), ostaje nepromijenjen, a i ovog su mjeseca u središtu pozornosti izvješća hrvatske aktivnosti u procesu približavanja Europskoj uniji (EU).

U izvješću D&B, koje danas prenosi zagrebačka tvrtka BonLine, tako se izdvaja prošlomjesečno izvješće ministrima vanjskih poslova EU glavne haške tužiteljice Carle del Ponte o suradnji Hrvatske s Haškim sudom, odnosno neizručivanju sudu generala Ante Gotovine.

Iako je izvješće Carle del Ponte potaknulo spekulacije oko mogućeg odgađanja početka pregovora o priključenju EU, analitičari D&B-a izdvajaju izjavu povjerenika EU za proširenje da će preporučiti da pregovori s Hrvatskom započnu početkom 2005. godine, kao što se i očekivalo.

Stoga u D&B-u zadržavaju procjenu da Hrvatska ima 35 posto šanse da u EU uđe 2007. godine.

Rizičnost Hrvatske s gospodarskog gledišta, pak, u ovomjesečnom se izvješću D&B-a ocjenjuje stabilnom.

Nakon nekoliko mjeseci, Hrvatska je na ljestvici 25 tranzicijskih zemalja za koje se ocjenjuje kreditni rejting, 'izgubila' 10. mjesto, odnosno na njemu se u studenom nalazi Rumunjska, dok je Hrvatska na 11. mjestu. Naime, Bugarskoj, koja je na 9. mjestu i Rumunjskoj u D&B-ovom je izvješću za studeni kreditni rejting s DB4d, koji nosi i Hrvatska, povećan na DB4c. No, i te zemlje, kao i Hrvatska još uvijek spadaju u isti grupu rizičnosti, koja ih svrstava među zemlje umjerenog rizika za ulaganje.

Čelno mjesto D&B-ove ljestvice, sa najboljim kreditnim rejtingom DB2c, već duže vrijeme zauzima Slovenija, a na drugom je mjestu, sa ocjenom DB2d Mađarska. Taj ih rejting ocjenjuje kao zemlje niskog rizika za ulagače.

Začelje ljestvice, također već mjesecima, sa ocjenom DB6d drže Albanija, Bjelorusija, Bosna i Hercegovina, Gruzija, Tađikistan, Turkmenistan i Uzbekistan. One su ocijenjene kao zemlje u kojima postoji vrlo visok rizik da se ulagačima njihova investicija neće vratiti.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙