FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sjednica GSV-a: sindikati i poslodavci o prijedlogu porezne reforme

ZAGREB, 2. studenog 2004. (Hina) - Predstavnici sindikalnih središnjicaizjavili su večeras, nakon što im je na sjedniciGospodarsko-socijalnog vijeća (GSV) predstavljen prijedlog poreznereforme, da predloženim izmjenama neće mnogo dobiti najsiromašnijeskupine građana.
ZAGREB, 2. studenog 2004. (Hina) - Predstavnici sindikalnih središnjica izjavili su večeras, nakon što im je na sjednici Gospodarsko-socijalnog vijeća (GSV) predstavljen prijedlog porezne reforme, da predloženim izmjenama neće mnogo dobiti najsiromašnije skupine građana.

Poreznu reformu večeras je socijalnim partnerima predstavio ministar financija Ivan Šuker, istaknuvši da se neoporezivi dio dohotka s 1500 povećava na 1600 kuna, da ukupne porezne olakšice dosežu 12.000 kuna na godinu, da se uvodi kategorija drugoga dohotka, kojim će se oporezivati športaši, pjevači, umjetnici, te da se ukida porez na dobit i jednokratan otpis imovine.

Potpredsjednik GSV-a i sindikalni predstavnik Boris Kunst rekao je novinarima nakon sjednice GSV-a da će po zakonskom prijedlogu o porezu na dohodak skupine građana s najnižim plaćama dobiti 9,50 do 10 kuna na mjesec.

"Držimo da taj novac neće ugroženim skupinama građana olakšati socijalni položaj, iako će proračun zbog toga izgubiti 850 milijuna kuna", dodao je Kunst. Najavio je da će sindikati do kraja tjedna utvrditi zajedničko stajalište o prijedlogu porezne reforme, materijali koje su socijalnim partnerima predani danas.

Nakon toga će o poreznoj reformi raspravljati Povjerenstvo GSV-a za poreznu politku 8. studenoga i GSV 9. studenoga.

Glavni direktor Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) Đuro Popijač podupro je ukidanje oporezivanja dobiti, zadržavanje poreznih olakšica za istraživanje, razvoj i školovanje, te zadržavanje stope poreza na dobit od 20 posto. No iskazao je suzdržanost prema zadržavanju najviše porezne stope na dohodak od 45 posto.

"Iako to nema veći porezni učinak, destimulirat će najkvalitetniji rad u gospodarstvu", rekao je predstavnik poslodavaca.

Socijalnim partnerima predstavljena su i osnovna polazišta za izradbu proračuna za iduću godinu.

Dogovoreno je da će Vlada 9. ili 10. studenoga utvrditi prijedlog nacrta državnog proračuna, a sjednica GSV-a o tom prijedlogu bit će održana između 18. i 20. studenoga, rekao je predstojnik Vladina Ureda za socijalno partnerstvo Vitomir Begović.

Na sjednici GSV-a, na kojoj je sudjelovao i premijer Ivo Sanader, dogovoreno je također da će se on uskoro sastati s predstavnicima sindikalnih središnjica kako bi razgovarali o teškoćama u socijalnom dijalogu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙