FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

NORODOM SIHAMONI OKRUNJEN ZA KRALJA KAMBODŽE

PHNOM PENH, 29. listopada 2004. (Hina/AFP) - Norodom Sihamoni, sinnekadašnjeg suverena Norodoma Sihanuka, službeno je okrunjen u petak ukraljevskoj palači u Phnom Penhu na svečanosti koju je prenosilatelevizija.
PHNOM PENH, 29. listopada 2004. (Hina/AFP) - Norodom Sihamoni, sin nekadašnjeg suverena Norodoma Sihanuka, službeno je okrunjen u petak u kraljevskoj palači u Phnom Penhu na svečanosti koju je prenosila televizija.

Norodom Sihamoni (51), jedini preživjeli sin Norodoma Sihanuka i bivše kraljice Monineath, popeo se na prijestolje po završetku ceremonije ustoličenja.

Svečanosti su počele u četvrtak budističkim i brahmanskim ritualima kojim se posvećuje monarh, a trebale bi se nastaviti do subote.

Suverena, bivšeg veleposlanika svoje zemlje u UNESCO-u u Parizu, imenovalo je 14. listopada jednoglasno Vijeće prijestolja, tjedan dana nakon iznenadne abdikacije njegova oca Norodoma Sihanuka koji se na prijestolje popeo prvi put 1941. godine.

Novi kralj Kambodže Norodom Sihamoni primio je u petak ujutro blagoslov budističkih svećenika i svojih roditelja, nekoliko sati prije svečanosti njegova ustoličenja.

Kraljevska obilježja zahvaljujući kojima simbolično preuzima kraljevstvo uime 13 milijuna stanovnika su prijestolje, velika pobjednička tijara napravljena od masivnog zlata i optočena dijamantima, posvećeni mač i zlatne cipele.

U subotu, zadnjeg dana proslave, kralj mora održati govor pred približno 50.000 osoba. Navečer bi tisuće Kambodžanaca trebale prisustvovati vatrometu pred palačom, duž rijeke Tonle Sap, gdje se predviđa program s tradicionalnim plesovima.

Neiskusan u politici, Norodom Sihamoni nasljeđuje na prijestolju kralja Norodoma Sihanuka isključivom očinskom voljom, nakon što je posvetio život umjetnosti.

Taj čovjek od kulture proveo je veći dio života u inozemstvu i slabo je poznat među kambodžanskim narodom. No, za ulogu kralja koji "kraljuje ali ne vlada", Norodom Sihamoni ima, po očevu mišljenju, potrebne kvalitete.

Sedamdesetih godina, nakon mature u praškoj gimnaziji, dobio je prvu nagradu u klasičnom plesu na praškom Konzervatoriju, prije nego je 1975. diplomirao na Muzičkoj akademiji u glavnom gradu Češke.

Potom odlazi u Pjongjang studirati film, ali studij prekida kad ga u travnju 1976. zovu u Phnom Penh, glavni grad zemlje ugušene jarmom Crvenih kmera, koji će usmrtiti gotovo dva milijuna ljudi do početka 1979. godine.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙