FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U istrazi protiv dvojice bivših policajaca svjedočili Lučin i Cestar

ZAGREB, 29. listopada 2004. (Hina) - Bivši ministar unutarnjih poslovaŠime Lučin i sadašnji načelnik Uprave kriminalističke policije MUP-aDragutin Cestar svjedočili su danas u istrazi protiv bivših policajacaBože Vučkovića i Zorana Košutića, osumnjičenih za primanje mita.
ZAGREB, 29. listopada 2004. (Hina) - Bivši ministar unutarnjih poslova Šime Lučin i sadašnji načelnik Uprave kriminalističke policije MUP-a Dragutin Cestar svjedočili su danas u istrazi protiv bivših policajaca Bože Vučkovića i Zorana Košutića, osumnjičenih za primanje mita.

Istražni sudac zagrebačkog Županijskog suda Krešimir Devčić izjavio je da je Lučin ispričao kako mu se u vrijeme dok je bio ministar obratio njegov poznanik Dobrivoj Keber i ukazao mu na neke nepravilnosti u policiji. Devčić nije naveo o kojim je nepravilnostima riječ, dodajući da je Lučin o svemu obavijestio Cestara, koji je i u to vrijeme bio na istoj dužnosti u MUP-u.

Cestar je u iskazu potvrdio da ga je bivši ministar zadužio da ispita navodne nepravilnosti u policiji, što je Cestar prenio tadašnjem ravnatelju policije Ranku Ostojiću koji je već ranije dao iskaz istražnom sucu.

Istraga protiv dvojice bivših policajaca pokrenuta je sredinom rujna. Osumnjičeni policajci su nakon pokretanja kriminalističke obrade smijenjeni, a potom su otišli iz policije ili zatražili umirovljenje.

Zbog navodnog posredovanja u primanju mita i odavanja službene tajne istraga je pokrenuta i protiv zagrebačkog poduzetnika Hrvoja Petrača, a provest će se u njegovoj odsutnosti jer je u bijegu. Za njim je raspisana međunarodna tjeralica zbog sumnje da je sudjelovao u otmici maloljetnog sina umirovljenog generala Vladimira Zagorca, krajem ožujka ove godine.

Osim za mito, USKOK dvojicu bivših policajaca sumnjiči za odavanje službene tajne i prikrivanje protuzakonito dobivenog novca, odnosno "pranje novca". Zbog toga je istražni sudac privremeno blokirao dio njihove imovine za koji se sumnja da je stečen novcem od mita.

Uz pokretanje istrage i blokadu imovine USKOK je zatražio da se osumnjičene pritvori zbog mogućeg utjecaja na svjedoke, no to su u nekoliko navrata odbili i istražni sudac i vanraspravno vijeće Županijskog suda.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙