FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Hagena: 2003. konsolidacija obveznog mirovinskog tržišta

ZAGREB, 28. listopada 2004. (Hina) - Hrvatsko je mirovinsko tržišteprošle godine obilježila konsolidacija obveznog mirovinskog tržišta,jer su od početnih sedam kraj godine dočekala samo četiri obveznamirovinska fonda (OMF), ocjena je koju je u svom Izvješću omirovinskim tržištima u Republici Hrvatskoj 2003. godine objavilaAgencija za nadzor mirovinskih fonda i osiguranja (Hagena).
ZAGREB, 28. listopada 2004. (Hina) - Hrvatsko je mirovinsko tržište prošle godine obilježila konsolidacija obveznog mirovinskog tržišta, jer su od početnih sedam kraj godine dočekala samo četiri obvezna mirovinska fonda (OMF), ocjena je koju je u svom Izvješću o mirovinskim tržištima u Republici Hrvatskoj 2003. godine objavila Agencija za nadzor mirovinskih fonda i osiguranja (Hagena).

Hagena ocjenjuje da je lani u Hrvatskoj uspostavljeno potpuno djelotvorno mirovinsko tržište te da je uspješna poslovna 2003. godina postavila temelje budućeg snažnog i kontinuiranog rasta i razvoja hrvatskog mirovinskog tržišta.

Središnji registar osiguranika (Regos) je na osobne račune osiguranika u OMF-ove tijekom prošle godine proslijedio ukupno 2,46 milijardi kuna, odnosno 29 posto više nego prethodne godine. Tijekom prošle godine u OMF-ove se učlanilo 132,5 tisuća novih članova, tako da je njihov broj na kraju 2003. godine iznosio 1,07 milijuna.

No, za razliku od prethodne godine, kada je oko 75 posto osiguranika samo odabralo svoj OMF, u prošloj je godini većinu članova u OMF-ove rasporedio Regos, što u Hageni pojašnjavaju činjenicom da su lani sredstva za javnu edukacijsku kampanju smanjena u odnosu na 2002. godinu.

U izvješću za prošlu godinu Hagena navodi i kako su upravitelji mirovinskih fondova, ponajprije zahvaljujući povoljnim kretanjima na tržištima kapitala, ukupnu neto imovinu svih fondova uvećali sa 2,04 milijarde, koliko je iznosila na kraju 2002. godine, na 4,68 milijardi kuna, odnosno za više od 130 posto.

Prošlu je godinu obilježilo i osnivanje dvaju dobrovoljnih mirovinskih društava, koja upravljaju s tri otvorena dobrovoljna mirovinska fonda (DMF), kao i otvaranje prvog zatvorenog dobrovoljnog mirovinskog fonda, koji je s radom započeo 2004.

Dok je krajem 2002. jedini DMF imao 1.345 članova, na kraju 2003. godine broj članova u četiri DMF-a na tržištu iznosio je 8.769, a u DMF-ove je uplaćeno 25,9 milijuna kuna neto doprinosa (godinu ranije 3,18 milijuna kuna). Ti su doprinosi, ulaganjem u financijsku imovinu, lani uvećani u neto imovinu ukupne vrijednosti od 29,6 milijuna kuna.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙