FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

RAT U IRAKU I AFGANISTANU KOŠTAT ĆE SAD 225 MILIJARDI DOLARA

WASHINGTON,26. listopada(Hina) - Administracija predsjednika Georgea W.Busha namjerava tražiti početkom iduće godine dodatnih oko 70milijardi dolara za financiranje ratova u Iraku i Afganistanu što ćeukupne troškove ratovanja popeti na blizu 225 milijardi dolara, piše uutorak list The Washington Post.
WASHINGTON,26. listopada(Hina) - Administracija predsjednika Georgea W. Busha namjerava tražiti početkom iduće godine dodatnih oko 70 milijardi dolara za financiranje ratova u Iraku i Afganistanu što će ukupne troškove ratovanja popeti na blizu 225 milijardi dolara, piše u utorak list The Washington Post.

Nove brojke pokazuju da će rat za Sjedinjene Države biti mnogo skuplji i trajati dulje nego što je Bushova administracija u početku najavljivala.

List piše, pozivajući se na neimenovanog dužnosnika Pentagona, da će uz pretpostavku da će u Iraku ostati oko 130.000 američkih vojnika, samo za američku vojsku konačni račun iznositi ugrubo 70 milijardi dolara.

Američka kopnena vojska će tražiti 30 milijardi dolara za borbene aktivnosti u Iraku uz novih 6 milijardi dolara za obnovu opreme koja se više troši ili uništava zbog intenzivnih borbi, piše list.

Povrh vojnih troškova treba računati i na financijske zahtjeve State Departmenta za izgradnju i operacije američkog veleposlanstva u Bagdadu kao i račun američke obavještajne službe CIA, za koje se očekuje da budu poveliki.

Irački rat se pokazao skuplji nego što se očekivalo zbog neočekivano snažnog otpora pobunjenika u Iraku koji primorava SAD da u zemlji drži daleko veći broj vojnika nego je planirao.

Krajem napada na Irak u proljeće 2003. Pentagon je očekivao da će moći do kraja godine svesti okupacijske snage na 50.000 vojnika ili manje. Umjesto toga sada ima oko 130.000 vojnika i oko 20.000 civila pod ugovorom.

Ekonomist s američkog Sveučilišta Yale William Nordhaus procijenio je da je uzimajući u obzir inflaciju Prvi svjetski rat Sjedinjene Države stajao ispod 200 milijardi dolara. Vijetnamski rat stajao je oko 500 milijardi dolara dok bi rat u Iraku mogao dosegnuti polovicu te brojke sljedeće jeseni, dvije i pol godine nakon početka.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙