FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SUKOBI U FALLUJI, OTMICA, SABOTAŽA I NASILJA U IRAKU

BAGDAD/FALLUJA, 22. listopada 2004. (Hina/AFP/AP) - Oružani sukobiameričkih marinaca i iračkih pobunjenika nastavljeni su u petak napodručju pobunjeničkog uporišta Falluje, a nasilje se nastavilo i okosunitskih džamija na sjeveru Iraka nakon uhićenja jednog vjerskogdostojanstvenika u Bagdadu, kao i u nizu incidenata diljem zemlje.
BAGDAD/FALLUJA, 22. listopada 2004. (Hina/AFP/AP) - Oružani sukobi američkih marinaca i iračkih pobunjenika nastavljeni su u petak na području pobunjeničkog uporišta Falluje, a nasilje se nastavilo i oko sunitskih džamija na sjeveru Iraka nakon uhićenja jednog vjerskog dostojanstvenika u Bagdadu, kao i u nizu incidenata diljem zemlje.

Blizu Falluje sukobi su počeli oko 15 sati po srednjoeuropskom vremenu kada je ophodnja marinaca napadnuta lakim oružjem i minobacačkom granatom iz grada, rekao je jedan vojni glasnogovornik.

Marinci su odvratili "mitraljezima i protutenkovskim oružjem", precizirao je glasnogovornik kazavši da su se sukobi nastavili.

U četvrtak je u dva zračna napada na Falluju ubijeno sedam osoba i tri su ranjene, prema izvorima lokalne bolnice, dok za petak još nema podataka o žrtvama.

Američka vojska je stegnula obruč oko Falluje nakon 14. listopada otkad gotovo svakodnevno bombardira skloništa pristaša jordanskog islamističkog militanta Abou Moussab al-Zarqawija povezanog s al-Qaidom kojeg sumnjiče za većinu atentata, otmica i ubojstava stranca, posebice zapadnjaka.

U Iraku je prema zapadnim podacima dosad oteto više od 150 stranaca, među kojima su od poznatijih slučajeva još uvijek zatočena dva francuska novinara i britanska direktorica humanitarne udruge CARE. Dosad je najmanje 35 talaca ubijeno, dijelom na najgore moguće načine, odrubljivanjem glave, što je dokumentirano videozapisima i objavljeno.

U Bagdadu su u petak oko sunitske džamije izbili neredi i nasilje nakon što je prethodne noći uhićen visoki sunitski vjerski dostojanstvenik, član Odbora iračkih ulema.

U Mosulu je ubijen jedan Iračanin, a devet osoba je ranjeno, od kojih sedam američkih vojnika u nasilju blizu džamije, prema vojnim i bolničkim izvorima. U eksploziji automobila-bombe poginuo je vozač auta, a još jedna osoba je ranjena, prema bolničkom izvoru. Pri prolasku američkog vojnog konvoja koji je bio u blizini džamije, eksplodirala je bomba i ranila pet vojnika, navela je američka vojska.

U Buhruzu, sjeveroistočno od Bagdada ubijeno je devet pobunjenika i trojica su ranjena u sukobima s američkim vojnicima u petak, objavio je američki vojni glasnogovornik.

On je rekao da su sukobi počeli oko 6 sati po srednjoeuropskom vremenu kada su pobunjenici zapucali na američku ophodnju, što je preraslo u sedmosatni sukob.

U petak su američki vojnici onemogućili sabotažu naftovoda između Kirkuka i turskog terminala Ceyhan i uhitili su pet osoba, prema podacima iračke policije.

Američke snage su dobile dojavu i postavile zasjedu 30 km od Kirkuka, gdje su se sukobili sa osumnjičenima koji su pokušali postaviti bombe na naftovodu", dodao je taj vojni dužnosnik.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙