FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

HRVATSKA I SAN MARINO POTPISALI DVA NOVA SPORAZUMA

SAN MARINO, , 18. listopada 2004. (Hina) - Povijesne, društvene ikulturne sličnosti između Hrvatske i San Marina te zajedničkijadranski korijeni, temelji su čvrste prijateljske suradnje dvijudržava koja je danas dobila novi poticaj, rečeno je u ponedjeljak upovodu posjeta hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića toj zemlji ipotpisivanja dva nova sporazuma.
SAN MARINO, , 18. listopada 2004. (Hina) - Povijesne, društvene i kulturne sličnosti između Hrvatske i San Marina te zajednički jadranski korijeni, temelji su čvrste prijateljske suradnje dviju država koja je danas dobila novi poticaj, rečeno je u ponedjeljak u povodu posjeta hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića toj zemlji i potpisivanja dva nova sporazuma.

"Ovaj će posjet sigurno pridonijeti produbljavanju odnosa dviju država koje vežu zajednički povijesni, kulturni i duhovni korijeni", rekao je jedan od dvojice čelnika Reublike San Marino kapetan regent Giuzeppe Arzilli.

Istaknuvši da su dosadašnji posjeti dužnosnika San Marina Hrvatskoj i dosad potpisani sporazumi ojačali gospodarsku, kulturnu i turističku razmjenu dviju zemalja, Arzilli je rekao kako današnje potpisivanje dvaju novih sporazuma "predstavlja još jednu potvrdu želje da se krene putem sve jačeg povezivanja dviju država". Duboka povezanost dviju obala Jadrana danas je dodatno potaknuta i procesom europske integracije, dodao je Arzili.

"Snaga jedne zemlje ne mjeri se njezinom vojnom ili gospodarskom moći, ni njezinom veličinom u četvornim kilometrima, nego veličinom principa kojima se vodi", rekao je predsjednik Mesić obraćajući se čelnicima i visokim dužnosnicima države čija površina iznosi manje od 62 četvorna kilomtera. Hrvatski predsjednik posebice je naglasio primjer San Marina kao države koja se godinama ustrajno borila za svoju demokraciju i samostalnost.

Između Hrvatske i San Marina danas su potpisana dva nova sporazuma o bilateralnoj suradnji: Sporazum o izbjegavanju dvostrukoga oporezivanja i Sporazum o suradnji u turizmu.

Hrvatski predsjednik rekao je kako oni predstavljaju pravni okvir kojim će sve bolja suradnja dviju zemalja još više ojačati. Prema Mesićevim riječima, u današnjim razgovorima bilo je riječi i o konkretnoj suradnji San Marina i Hrvatske, posebice s Primorsko-goranskom županijom i gradom Rabom, čiji su predstavnici također bili u hrvatskom izaslanstvu.

S tim u vezi istaknuto je da Hrvatska pruža šansu za ulaganje sanmarinskoga kapitala te da su riješeni problemi koji su to dosad onemogućavali. Također je dogovoreno formiranje zajedničke komisije za unapređenje ukupne suradnje dviju zemalja, čiji su se čelnici danas dogovorili i oko suradnje na multilateralnom planu.

Predsjednik Mesić sastat će se tijekom poslijepodneva s predstavnicima gospodarske i trgovinske, industrijske, obrtničke i poljoprivredne komore, kao i s Hrvatima koji žive u San Marinu, čime završava njegov službeni uzvratni posjet toj zemlji.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙