FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U LOVIŠTU "BREZNICi" UZGOJENA VISOKOTROFEJNA DIVLJAČ

ĐAKOVO,14. listopada 2004.(Hina)) - Brojenje i nadzor divljači nakonovogodišnje rike jelena pokazali su da je u lovištu Hrvatskih šuma"Breznici" kod Đakova, koje se sastoji od triju uzgajališta,"Mačkovca", "Nabrđa" i "Kunjka", uzgojeno mnogo visokotrofejnejelenske divljači.
ĐAKOVO,14. listopada 2004.(Hina)) - Brojenje i nadzor divljači nakon ovogodišnje rike jelena pokazali su da je u lovištu Hrvatskih šuma "Breznici" kod Đakova, koje se sastoji od triju uzgajališta, "Mačkovca", "Nabrđa" i "Kunjka", uzgojeno mnogo visokotrofejne jelenske divljači.

Rika jelena običnog završila je potkraj rujna, a brojidbom je utvrđeno da je, osim dvaju visokotrofejnih odstrijeljenih jelena zlatne i srebrne medalje, u lovištu još mnogo visokotrofejne zlatne jelenske divljači, kazao je upravitelj đakovačke Šumarije Danko Radoš. Dodao je da je nakon Domovinskog rata to prvi odstrijeljen zlatni jelen obični.

U lovištu je matično stado od stotinu jelena običnih, 160 jelena lopatara (rika lopatara je u tijeku i traje do kraja listopada), 50 muflona, 300 primjeraka srneće divljači i 600 divljih svinja.

"Na žalost, i danas su velik problem krivolovci, koji su posebno za Domovinskog rata rata i nakon njega ubili velik broj divljači. Zato u suradnji s policijom činimo sve kako bismo spriječili krivolov, ali prijave protiv krivolovaca na sudu uglavnom završe u ladicama", upozorio je i pozvao sudstvo na bolju suradnju radi sprječavanja krivolova.

Ovogodišnji odstrijeljeni zlatni jelen obični stajao je lovca 95.000 kuna, a odštetni zahtjev za ubijenog jelena u krivolovu je oko 300.000 kuna, kazao je Radoš.

"Primjerice, tijekom Domovinskog rata krivolovci su u samo jednom danu ubijanjem jelena nanijeli štetu od 50.000 eura", a potkraj prošle godine uhvaćena su petorica krivolovaca u 'Breznici'", rekao je, pozvavši sve lovačke udruge na zajedničku borbu protiv krivolovaca "jer je svima u interesu da se sačuva to bogatstvo".

Po njegovim riječima osim visokotrofejne jelenske divljači u "Breznici" su najpoznatije i najkvalitetnije divlje svinje u Europi, a tijekom godine kroz to lovište prođe oko 500 lovaca, među kojima je najviše inozemnih.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙