FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: HRVATSKA U 15,30 SATI

ZAGREB, 30. rujna 2004. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatskedo 15,30 sati
ZAGREB, 30. rujna 2004. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatske do 15,30 sati

ZAGREB - Saborska oporba danas je prozvala Vladu da popis od čak 210 tvrtki od posebnog državnog interesa, u čijim bi nadzornim odborima iznimno mogli sjediti državni dužnosnici, bitno odskače od osnovne nakane Zakona o sprječavanju sukoba interesa - da dužnosnici ne mogu upravljati državnim poduzećima. U raspravi o odluci o popisu trgovačkih društava od posebnog državnog interesa oporbeni klubovi upozorili su da je Zakon upravo donesen kako bi spriječio sukob interesa, odnosno, kako kažu, ovo što sada Vlada kani učiniti. Oporba je suglasna u stavu da društva od posebnog državnog ineteresa, u čijim bi nadzornim odborima mogli sjediti dužnosnici, ne mogu biti sve tvrtke samo zato što je 25 posto i više njihova kapitala u vlasništvu države te zato što su u portfelju Fonda za privatizaciju.

ZAGREB - Hrvatska se, prema međunarodnim procjenama i s obzirom na prilike u regiji svrstava među zemlje visokog sigurnosnog rizika glede organiziranog kriminala i korupcije, ocjenjuje se u Nacionalnom planu za borbu protiv organiziranog kriminala koji je danas prihvatila hrvatska Vlada. Nacionalni plan uz ocjenu stanja i pregled oblika i djelovanja organiziranog kriminala u Hrvatskoj, sadržava i mjere za njegovo suzbijanje. Vlada je na današnjoj sjednici osnovala i Nacionalni fond za provedbu predpristupnih fondova EU koji će djelovati u Ministarstvu financija. Vlada se suglasila da Nacionalni projekt navodnjavanja izradi zagrebački Agronomski fakultet.

ZAGREB - Zakonom o medicinski pomognutoj oplodnji čiji je prijedlog danas utvrdila Vlada, predlaže se zabrana kloniranja ljudskog bića, trgovanja spolnim stanicama ili zamecima, kao i zamjenskog majčinstva. Pravo na umjetnu oplodnju po tom bi zakonskom prijedlogu mogla dobiti i žena koja živi sama, ali ne i u istospolnoj zajednici. Prijedlog zakona predviđa i pravnu i psihološku pomoć prije umjetne oplodnje te tajnost svih podataka. Vlada se suglasila i s projektom financiranja zdravstvenih ustanova do 2009. koji predviđa nastavak obnove ratom oštećenih bolnica u Vukovaru i Lipiku, osuvremenjivanje kliničkih bolnica Dubrava i Merkur, te Klinike za plućne bolesti Jordanovac, kao i poboljšanje zdravstvene usluge na otocima.

ZAGREB - Prijevoz osobnih i teretnih vozila na državnim trajektnim linijama od 1. listopada pojeftinit će - ovisno o relaciji i nosivosti vozila - za oko 50 posto u odnosu na sezonske cijene, i za oko 30 posto u odnosu na izvansezonske cijene, izvijestilo je danas Ministarstvo mora, turizma, prometa i razvitka. Osim "Jadrolinije", prijevoz vozila pojeftinit će i ostali brodari koji održavaju državne trajektne linije - od Rapske i Mediteranske plovidbe. Za otočane niže će cijene vrijediti cijele godine, dok će ostali putnici moći jeftinije prevesti vozila u razdoblju od 1. listopada do 1. travnja.

ZAGREB - Zamjenica predsjednika SDP-a Željka Antunović komentirajući danas aktualnu gospodarsko-političku situaciju u Hrvatskoj ustvrdila je da Vlada nema ni programskih ni kadrovskih potencijala kojima bi mogla odgovoriti na događaje u zemlji, posebice u svjetlu rasta životnih troškova i pada gospodarskog rasta. Napominjući da životni standard kontinuirano pada i postoji ozbiljna prijetnja da će do kraja godine biti ozbiljno ugrožen, Antunović je rekla kako Vlada ne čini ništa kako bi amortizirala taj udar već ispraznim gestama želi stvoriti dojam da izvršava svoja obećanja pa neprestano nameće teme o hrvatskim braniteljima, umirovljenicima i rodiljama i manipulira s očekivanjima tih socijalnih skupina.

OSIJEK - Zajednica udruga seljaka Slavonije i Baranje traži da u roku od 10 dana počne isplata poticaja za pšenicu, ječam i uljanu repicu, izvijestilo je na današnjoj konfernciji za novinare vodstvo te udruge. Stanko Zdravčević, tajnik Zajednica udruga seljaka Slavonije i Baranje, kazao je da će članovi Udruge, ne počne li isplata poticaja, svoja prava potražiti "po starom običaju, kako su to i naučili". Na novinarski upit odnosi li se to na javne prosvjede i blokade prometnica nije dao određen odgovor, kazavši da će to biti "pritisak na Ministarstvo" i "prokušane akcije".

PULA - U Puli je danas počeo 2. kongres hrvatskih povjesničara na kojem sudjeluje dvjestotinjak povjesničara iz Hrvatske, Austrije, Madžarske, Njemačke i Slovenije koji se bave hrvatskim temama. Središnja tema četverodnevna skupa je "Hrvatska i Europa - integracije u povijesti", a povjesničari će govoriti o integracijama na hrvatskim prostorima od antike do danas i pokušati rasvijetliti odnos Hrvatske i Europe u prošlosti.

KOSTRENA - U brodogradilište Viktor Lenac u stečaju do danas, kada istječe rok za predaju ponuda na neobvezujući natječaj za prodaju njegove imovine, prispjele su ponude triju tvrtki, izjavio je stečajni upravitelj brodogradilišta Milenko Škrlec. Ponude, za pojedine dijelove brodogradilišta, dale su splitska tvrtka Kotero, njemačka tvrtka Iso-Tech Handels i turska tvrtka Tersan.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙