FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: HRVATSKA U 21 SAT

ZAGREB, 29. rujna 2004. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatskedo 21 sat
ZAGREB, 29. rujna 2004. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatske do 21 sat

ZAGREB - S nepromijenjenim stajalištima HDZ-a i oporbe, Hrvatski sabor večeras je završio cjelodnevnu, burnu raspravu o HDZ-ovu zahtjevu da se osnuje povjerenstvo koje bi istražilo jamstva što ih je Vlada Ivice Račana davala kreditorima brodogradilišta "Viktor Lenac" koje je sada u stečaju. HDZ-ovi zastupnici, predvođeni Branimirom Glavašem, ustrajali su da otvaranjem teme o "Lencu" ne žele kompromitirati političke neistomišljenike, nego utvrditi sve činjenice o davanju jamstava za kredite "Lencu", načinu trošenja kredita, eventualnom odljevu novca u inozemstvo i razlozima koji su "Lenac" doveli u stečaj. Oporbeni, prije svih SDP-ovi, zastupnici i dalje drže da HDZ svojim zahtjevom ne želi ništa drugo do politički diskvalificirati političkog suparnika.

RIJEKA - Bivši direktor brodogradilišta "Viktor Lenac" Damir Vrhovnik uputio je danas predsjedniku Sabora Vladimiru Šeksu otvoreno pismo u kojemu kaže da su zastupnici u današnjoj raspravi zloupotrijebili saborsku govornicu i izrekli neistine na njegov račun, te je najavio da će zatražiti zaštitu na sudu. Vrhovnik ističe da je ostao zaprepašten gomilom laži, neistina, uvreda i podmetanja kojima su se pojedini zastupnici oborili na njegovu ličnost.

ZAGREB - Utvrđivanje popisa trgovačkih društava od posebnog državnog interesa, tema je kojom će se Hrvatski sabor baviti u sutrašnjem nastavku 10. sjednice. Očekivanja da bi zastupnici mogli raspravljati i o novom stand-by aranžmanu Hrvatske i MMF-a, otklonio je predsjednik Sabora Vladimir Šeks kazavši da za to nisu ispunjene pretpostavke. Nedostaju, precizirao je, mišljenja Vlade i nadleženih saborskih odbora.

ZAGREB - O prijedlogu novog zakona o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji, o kojem su predstavnici braniteljskih udruga i Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti postigli vrlo visok stupanj suglasnosti, izjavili su nakon sastanka ministarstva i Koordinacije udruga iz Domovinskog rata, HVIDRA-e i Zajednice udruga udovica general Đuro Dečak i potpredsjednica Vlade i ministrica Jadranka Kosor. Dečak je rekao da ne bi trebalo biti više od 13.500 ljudi na koje će se odnositi zakon, a ne, kako se to spominje u neodgovornom tisku na oko 600.000 i više. Jadranka Kosor je naglasila da novi zakon između ostalog uvodi novinu da dodatak na mirovinu postaje sastavni dio mirovine. Uvodi se i institut najniže mirovine - 45 posto od prosječne neto plaće svih zaposlenih u Hrvatskoj (1.773 kune) u godini koja prethodi godini ostvarivanja prava, rekla je Kosor.

ZAGREB - Novi prijedlog zakona o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji Vlada će razmatrati idućeg tjedna na sjednici u Poreču, a na sutrašnjoj sjednici Vlade naći će se više prijedloga vezanih uz usklađivanje hrvatskog s europskim zakonodavstvom, najavljeno je poslijepodne iz Banskih dvora. Vlada bi sa sutrašnje sjednice u hitnu saborsku proceduru trebala poslati i izmjene Zakona o šumama te odlučiti i o davanju suglasnosti za sklapanje ugovora za izradu nacionalnog projekta navodnjavanja i gospodarenja poljoprivrednim zemljištem.

ZAGREB - Upravni odbor Hrvatskog seljačkog saveza, nezadovoljan brigom Vlade o selu i seljaštvu, uputio je danas otvoreno pismo sa više zahtjeva ministru poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva Petru Čobankoviću, navodeći pritom da, ukoliko ne budu ispunjeni, zadržava pravo korištenja "svih oblika građanskog neposluha". Traži isplatu novčanih poticaja u ratarstvu i stočarstvu u punom iznosu i to do 5. listopada, kako bi se mogla pripremati jesenska sjetva koja već kasni. Hrvatski seljački saveza od Vlade nadalje traži donošenje konkretnih mjera radi zaustavljanja cijene plavog dizela, jer ga seljaci najviše trebaju u vrijeme jesenske sjetve.

ZAGREB - Reprezentativna izložba "7000 godina perzijske umjetnosti" iz fundusa Nacionalnog muzeja iz Teherana otvorena je večeras u zagrebačkom Muzeju Mimara. Izložba, čije je otvorenju večeras izazvalo veliku pozornost hrvatske javnosti, obuhvaća oko 170 izložaka u razdoblju od 6500. godine prije Krista do desetog stoljeća poslije Krista. Izložbu je otvorio ministar kulture Božo Biškupić, koji je i pokrovitelj izložbe. Obraćajući se brojnim uzvanicima kazao je kako ta veličanstvena izložba svjedoči o slojevitoj i bogatoj kulturnoj baštini nastaloj na području današnjega, ali i povijesnog Irana.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙