FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U KANADSKO VELEPOSLANSTVO U PEKINGU UPALA 44 AZILANTA

PEKING, 29. rujna 2004. (Hina/Reuters) - Četrdesetčetiri osobe, zakoje se vjeruje da su iz Sjeverne Koreje, preskočile su u srijedu zidkoji okružuje zgradu kanadskog veleposlanstva u Pekingu i zatražileazil, izvijestili su službeni izvori.
PEKING, 29. rujna 2004. (Hina/Reuters) - Četrdesetčetiri osobe, za koje se vjeruje da su iz Sjeverne Koreje, preskočile su u srijedu zid koji okružuje zgradu kanadskog veleposlanstva u Pekingu i zatražile azil, izvijestili su službeni izvori.

Glasnogovornik kanadskog veleposlanstva kazao je kako je skupina uspjela preskočiti tri metra visok zid na čijem su vrhu postavljeni željezni šiljci kako bi se spriječili slični upadi.

"Dali smo im vodu i pokušavamo ih smiriti", rekao je, ne želeći objaviti pojedinosti o incidentu. Kazao je kako djelatnici veleposlanstva nastoje ustanoviti odakle su tražitelji azila. Južnokorejska agencija Yonhap ranije je izvijestila da raspolaže informacijama prema kojima su 44 osobe prebjegle iz Sjeverne Koreje.

Od 2002. godine nekoliko je stotina državljana Sjeverne Koreje koji traže azil, provalilo u strana veleposlanstva ili konzulate u Kini, najčešće u manjim skupinama, nadajući se da će na taj način uspjeti osigurati prijelaz u bogatiju Južnu Koreju.

Promatrači procjenjuju da na teritoriju Kine i sve češće u zemljama jugoistočne Azije boravi oko 100.000 stanovnika Sjeverne Koreje koji su ondje ilegalno, a pobjegli su od siromaštva i represije u toj zemlji, nadajući se boljem životu drugdje.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙