FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: HRVATSKA U 21 SAT

ZAGREB, 28. rujna 2004. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatskedo 21 sat
ZAGREB, 28. rujna 2004. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatske do 21 sat

ZAGREB - U hrvatsko-švedskom konzorciju Tele2, koji je jedini predao ponudu na natječaj za trećeg operatera mobilne telefonije u Hrvatskoj, udruženih devet hrvatskih kompanija imat će udjel od 49 posto, dok će udjel švedskog partnera, telekom operatera Tele2 biti 51 posto. Predstavnici konzorcija na današnjoj su konferenciji za novinare najavili da će, dobiju li koncesiju, omogućiti jeftinije mobilno telefoniranje te zaposliti oko 200 djelatnika. Ivica Todorić, vlasnik koncerna Agrokora, u čijem je sastavu Jamnica, naglasio je da od udruživanja hrvatskog kapitala sa švedskim strateškim partnerom očekuje velike koristi za hrvatske građane, ali i hrvatsko gospodarstvo u cjelini jer to donosi veću konkurenciju.

DARUVAR - Predsjednik Stjepan Mesić danas je u vezi s pisanjem britanskog Daily Telegrapha o djelovanju protuobavještajne službe MI6 u Hrvatskoj izjavio kako je sigurno da kod nas kao i u drugim zemljama ima stranih obavještajaca "no da oni mogu raditi sve dotle dok ne dolaze u sukob s našim zakonima". Mesić je u vezi s pisanjem britanskog lista rekao i kako smatra da naše tajne službe rade dobro, bez afera, iako, kako je rekao, neki traže afere. Izjavio je da ne razumije što znači kada neki traže da rad tajnih služba bude transparentan. One moraju raditi zakonito, moraju biti kontrolirane i kontrole postoje, a radi se na tome da ih se još poboljša, rekao je Mesić u Sokolovcu pokraj Daruvara gdje je posjetio nedavno izgrađenu novu područnu školu u čiju je izgradnju uloženo više od milijun kuna.

ZAGREB - Hrvatski sabor sutra će raspravljati o HDZ-ovu zahtjevu da se osnuje istražno povjerenstvo koje bi utvrdilo sve činjenice u svezi s jamstvima koje je bivša Vlada Ivice Račana, davala kreditorima privatnog riječkog brodogradilišta "Viktor Lenac", sada u stečaju. Osim toga, saborsko povjerenstvo bi moralo utvrditi i sve činjenice o načinu trošenja dobivenih kredita, eventualnom odljevu novca u inozemstvo i razlozima koji su "Lenac" doveli u stečaj.

ZAGREB - Prošle godine iz Hrvatske je izvezeno za petinu manje, a uvezeno za toliko više u odnosu na 2002., navodi se u Izvješću o poslovanju Hrvatskog zavoda za vinarstvo i vinogradarstvo u 2003. što ga je danas na znanje primio saborski Odbor za poljoprivredu i šumarstvo. Prošle je godine izvezeno oko 93 tisuće hektolitara vina i drugih proizvoda od grožđa, a uvezeno oko 106 tisuća hektolitara. Godinu prije izvezeno je 117 tisuća hektolitara, a uvezeno 92 tisuće hektolitara vina i drugih proizvoda od grožđa. Najviše vina izvozilo se u Poljsku, Njemačku, BiH i Italiju, a uvozilo iz Makedonije, BiH, Sovenije, Italije itd.

ZAGREB - Državni inspektorat opovrgnuo je danas tvrdnje Društva "Potrošač" da nije učinio ništa ni nakon dva mjeseca kako mu je Društvo uputilo prijavu da se na tržištu pojavio lažni med i najavio da će javnost o svemu obavijestiti nakon okončanja postupka. U priopćenju Inspektorata se navodi da je na temelju prijave "Potrošača" iz srpnja zatražen sveobuhvatni nadzor meda na tržištu, a u slučajevima sumnje na deklariranu kakvoću i slanje uzoraka na analizu. Podsjećaju da je u analizi na koju se pozivaju u Društvu utvrđena zdravstvena ispravnost proizvoda, te da stoga nije bilo temelja za hitno postupanje niti jednog tijela.

SPLIT - Potpredsjednik Hrvatske udruge sindikata, većinskog sindikata u splitskoj željezari, Ozren Matijašević pozvao je danas Vladu i Hrvatski fond za privatizaciju da bez odgode prihvate, po njegovu mišljenju, najpovoljniju ponudu slovenske tvrtke "Štore Steel" za kupnju željezare. Matijašević, naime, smatra kako je ponuda te tvrtke "posljednja šansa za spas Željezare Split", usprkos tomu što isključuje pokrivanje državnih jamstava u iznosu od 22 milijuna eura.

ZAGREB - Nezavisni hrvatski sindikati (NHS) i Udruga radničkih sindikata Hrvatske (URSH) zatražili su danas da Vlada reagira na novo poskupljenje goriva i visoke cijene naftnih derivata. Budući da je danas cijena barela sirove nafte prešla kritičnu granicu od 50 dolara, Nezavisni hrvatski sindikati traže da se Vlada hitno očituje o mjerama koje će poduzeti za zaštitu standarda građana, vezano uz mogući cjenovni udar uzrokovan visokom cijenom nafte.

ZAGREB - Turistička jadranska odredišta i ovoga tjedna bilježe dobre posezonske rezultate što pokazuju i najnoviji podaci Hrvatske turističke zajednice o 82.112 prijavljenih turista, što je 20 posto više nego u isto vrijeme prošle godine. Većina turista na Jadranu su stranci, njih 76.520, dok je domaćih nešto malo više od 5,5 tisuća. Među jadranskim regijama, koje sve ovoga tjedna bilježe poraste u odnosu na lani, najviše je turista u Dalmaciji, ukupno 41.052, što je 21 posto više. Istra bilježi porast od 18 posto, sa 24.907 prijavljenih gostiju.

ZAGREB - Želeći potaknuti domaći turistički promet, posebice neke njegove dijelove, resorno Ministarstvo turizma predložilo je da se slijedeća, 2005. proglasi godinom domaćeg gosta. Pokrovitelj tog projekta, koji bi se odvijao pod motom "Upoznajmo Lijepu našu", bila bi hrvatska Vlada. Projekt se, prije svega, temelji na subvencioniranju domaćeg organiziranog turističkog prometa za što država kani iz svoje blagajne izdvojiti 3,5 milijuna kuna.

OSIJEK - Poduzetnik Antun Novalić, optužen za zloporabu ovlasti u NK Osijek, danas je nakon odluke Ustavnog suda koji mu je ukinuo pritvor izišao iz osječkog Okružnog zatvora, gdje je u pritvoru od svibnja prošle godine. Ispred zatvora Novalića je u automobilu dočekala njegova odvjetnica Jasmina Biloš, te je Novalić, kojega su čekali brojni novinari, uletio u automobil bez komentara o puštanju iz pritvora. Novalić će se nastaviti braniti sa slobode, a u tijeku su vještačenja koja provode dva vještaka.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙