FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

predsjednik mesić čestitao dan hrvatske ratne mornarice

ZAGREB, 17. rujna 2004. (Hina) - Predsjednik Republike i vrhovnizapovjednik Oružanih snaga Stjepan Mesić čestitao je danas mornarima,dočasnicima, časnicima, vojnim službenicima i namještenicima DanHrvatske ratne mornarice.
ZAGREB, 17. rujna 2004. (Hina) - Predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Stjepan Mesić čestitao je danas mornarima, dočasnicima, časnicima, vojnim službenicima i namještenicima Dan Hrvatske ratne mornarice.

"Snaga pomorske tradicije na ovim prostorima stoljećima je utkana duboko u stanovnicima hrvatskih otoka i priobalja još od pobjede hrvatskih pomoraca nad Mlečanima davne 887. godine. Stoga je upravo taj dan, 18. rujan, odabran za Dan vaše grane", stoji u čestitci.

Predsjednik ističe kako je, iako stara tek trinaest godina, Hrvatska ratna mornarica u vrijeme rata, kao i u ova mirnodopska vremena, sposobna uspješno zaštititi naše interese na Jadranu. Očuvavši jedinstvo i slobodu hrvatskog Jadrana tijekom domovinskog rata, pokazali ste sposobnost izvršavanja svih postavljenih zadaća, pa i onih koje su se na prvi pogled činile neizvedivima. Upravo su ta iskustva od neprocjenjive važnosti za mlađe naraštaje, ali i vaše kolege iz drugih zemalja, ocijenio je Mesić.

Predsjednik napominje kako su jednako tako od neprocjenjive važnosti za daljnji razvoj Hrvatske ratne mornarice edukacija i sustavno školovanje kadrova, "ne samo kako bismo uspješno pratili razvoj suvremenih tehnologija, nego i zbog rastućih sigurnosnih potreba koje nameću okolnosti u današnjem globaliziranom svijetu". U ovom je trenutku ključna tema - realizacija projekta Obalne straže, pri čemu njeno ustrojavanje u okviru Hrvatske ratne mornarice nije samo ekonomski opravdano, već je i logičan slijed razvoja naših pomorskih snaga, ocijenio je vrhovni zapovjednik.

Predsjednik Mesić ističe kako preustroj Oružanih snaga koji provodimo radi prilagođavanja eurposkim standardima, ali u skaldu s mogućnostima i potrebama države, ostavlja dovoljno prostora za stvaranje mornarice koja će jednako uspješno provoditi i zadaće obuke i održavanja bojne spremnosti, kao i zadaće Obalne straže, te potrage i spašavanja kao i sudjelovanja u protupožarnoj zaštiti.

"Na žalost, u proteklih smo trinaest godina, zbog ratnih zbivanja i sveukupnih ekonomskih kretanja, nedovoljno ulagali u održavanje i remont postojeće flote te njenu modernizaciju. Krajnje je rijeme da se započne raditi na rješavanju tog problema s obzirom na stalni rast zahtjeva i potreba angažiranja mornarice u brojnim segmentima zaštite i očuvanja života u hrvatskom akvatoriju", upozorava Predsjednik.

Želim posebno zahvaliti svim pripadnicima Hrvatske ratne mornarice koji su proteklih 13 godina stvarali i jačali ovu granu Oružanih snaga. Ponosni smo na vašu odvažnost i upornost koju ste pokazali tijekom teških ratnih godina, vjerujemo u vašu stručnost i odlučnost da nastavite i potvrdite slavnu hrvatsku pomorsku tradiciju, stoji u čestitci predsjednika Mesića pripadnicima Hrvatske ratne mornarice.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙