FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ŠVEDSKA OBILJEŽAVA GODIŠNJICU UBOJSTVA ANNE LINDH

STOCKHOLM, 11. rujna 2004. (Hina/dpa) - Švedska je u subotu svečanomkomemoracijom i seminarima o terorizmu obilježila prvu godišnjicuubojstva ministrice vanjskih poslova Anne Lindh.
STOCKHOLM, 11. rujna 2004. (Hina/dpa) - Švedska je u subotu svečanom komemoracijom i seminarima o terorizmu obilježila prvu godišnjicu ubojstva ministrice vanjskih poslova Anne Lindh.

Lindh je umrla 11. rujna prošle godine, dan nakon što je nožem napadnuta u robnoj kući u Stockholmu.

Prisjećajući se tragičnog događaja, švedski premijer Goeran Persson rekao je za švedsku televiziju kako još uvijek ne može vjerovati da se to dogodilo. Zbog njezina ubojstva, kazao je, prestao je voljeti politiku i svoj posao.

Anna Lindh bila je jedna od najpopularnijih švedskih političarki i smatralo je se Perssonovom nasljednicom.

Svečana komemoracija u spomen na Lindh priređena je u gradskom kazalištu, a među nazočnima bili su irska predsjednika Mary Robinson, njemački ministar vanjskih poslova Joschka Fischer i visoki predstavnik EU za vanjsku politiku i sigurnost Javier Solana.

Komemoraciju je uživo prenosila švedska televizija, koja je u povodu godišnjice prikazala i niz dokumentaraca o Lindhinom životu i intervjua s njezinim suprugom Boom Holmbergom.

Mnogi stanovnici Stockholma položili su cvijeće i prigodne poruke na grobu omiljene ministrice i mjestu na kojem je bila napadnuta.

Gradske vlasti u četvrtak su pak postavile staklenu skulpturu u spomen na Lindh. Skultpura visoka tri metra postavljena je na trgu na kojem je pokojna ministrica održala svoj posljednji javni govor, a staklo je izbrušeno tako da se za sunčanih dana prelijeva u duginim bojama.

Ubojstvo Anne Lindh (46), koje se dogodilo uoči referenduma o prelasku Švedske na euro, šokiralo je zemlju, bacivši sjenu na njezino otvoreno društvo i oživivši sjećanja na neriješeno ubojstvo premijera Olofa Palmea 1986. godine.

Švedsku ministricu ubio je Mihajlo Mihajlović (25). U ožujku je osuđen na doživotnu robiju, no prizivni sud uvažio je u srpnju njegovu žalbu i uputio ga na psihijatrijsko liječenje.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙