FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: SVIJET UZ KAVU

ZAGREB, 11. rujna 2004. (Hina) - Pregled zanimljivosti iz svijeta.
ZAGREB, 11. rujna 2004. (Hina) - Pregled zanimljivosti iz svijeta.

LONDON - Znanstvenici su možda otkrili zašto je Bridget Jones, lik iz uspješnog romana i još uspješnijeg filma, neurotična. Vođenje dnevnika je, naime, loše za zdravlje, tvrde britanski psiholozi, upozoravajući one koji redovito zapisuju svoje doživljaje da će biti podložni glavoboljama, nesanici, probavnim smetnjama ili nelagodi u društvu češće od onih koji to ne čine. Ovo otkriće dovodi u pitanje dosadašnje pretpostavke, jer se pacijentima dosad savjetovalo zapisivanje pozitivnih i negativnih doživljaja kako bi prevladali određene probleme. "Provodeći istraživanje vjerovali smo da će osobe koje vode dnevnik u usporedbi s onima koji to ne čine imati neku korist, no zapisivanje doživljaja na njih je imalo suprotan učinak", izjavila je psihologinja Elaine Duncan sa Sveučilišta Caledoninan u Glasgowu, koja je istraživanje provela s kolegama sa Sveučilišta u Staffordishireu.

LONDON - Istraživanje britanskog časopisa Mother & Baby je pokazalo da je 52 posto britanskih očeva neosjetljivo na plač svoga djeteta. Očevi na Otoku radije ostaju spavati, nego provjeriti zašto njihovo dijete plače. U anketi je sudjelovalo više od 2.000 roditelja. Gotovo dvije trećine ispitanih smatra da se njihov život rođenjem djeteta promijenio za 100 posto, dok tri četvrtine smatra da je njihov spolni život uništen. Čak šest od deset anketiranih je nezadovoljno ponašanjem svog partnera nakon rođenja djeteta.

LONDON - Za razliku od neosjetljivih britanskih očeva, dinosauri nisu možda bili tako zastrašujuća bića kao što ih se prikazuje u filmovima. Baš naprotiv, znanstvenici smatraju da su neke vrste bile vrlo brižni, nježni roditelji. U Kini je 2003. pronađen fosil dinosaura Psitakosaura zajedno sklupčanog s 34 potomka. "Ovo je jasan dokaz roditeljske brižnosti", tvrdi znanstvenik David Varricchio s državnog sveučilišta u Montani. Nitko od njih nije u klasičnoj pozi mrtvog dinosaura, u kojoj je vrat zabačen natrag, objašnjava Varricchio. Naprotiv, svi mladunci su položeni u položaju života, što navodi na pomisao da su možda bili živi zatrpani, a majka ih je štitila. Varricchio i znanstvenici u Kini i Tajvanu pretpostavljaju da ih je zatrpao vulkanski pepeo ili su upali u stupicu kada se urušila zemlja.

HAMBURG - Njemački pogrebnici našli su se pred nemogućom misijom kada su tijelo 300 kilograma teškog preminulog muškarca pokušali prebaciti u mrtvačnicu, pa su u pomoć morali pozvati vatrogasce. Muškarac je umro u svom stanu na trećem katu stambene zgrade u Hamburgu. Pogrebnici nikako nisu mogli tijelo odnijeti do svog automobila, pa su pozvali vatrogasnu brigadu da im pomogne. Međutim, i oni su isprva precijenili svoje mogućnosti i ubrzo shvatili da neće ništa postići ako ne naruče industrijsku dizalicu. "Šestorica ljudi, dizalica i nekoliko sati truda bilo je potrebno kako bi se ispunio ovaj zadatak", izjavio je glasnogovornik hamburških vatrogasaca Gerhard Bramfeld.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙