FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Otvoren Studijski dan o nadbiskupu Josipu Uhaču

RIJEKA,10. rujna 2004.(Hina) - Dvodnevni simpozij pod nazivom"Studijski dan o nadbiskupu Josipu Uhaču", posvećen tom nadbiskupukoji je bio apostolski nuncij i tajnik rimske Kongregacije zaevangelizaciju naroda, počeo je večeras u Domu pastoralnih susreta uLovranu .
RIJEKA,10. rujna 2004.(Hina) - Dvodnevni simpozij pod nazivom "Studijski dan o nadbiskupu Josipu Uhaču", posvećen tom nadbiskupu koji je bio apostolski nuncij i tajnik rimske Kongregacije za evangelizaciju naroda, počeo je večeras u Domu pastoralnih susreta u Lovranu .

Simpozij je otvorio nadbiskup riječki i metropolit Ivan Devčić kazavši da se Riječka nadbiskupija na taj način želi odužiti Uhaču koji se rodio u Sv. Jeleni, zaseoku Brseča, povodom 80. godišnjice rođenja i šeste godišnjice njegove smrti.

Mons. Uhača smrt je zatekla neposredno prije njegova imenovanja kardinalom, nakon što je dugi niz godina djelovao kao apostolski nuncij diljem svijeta te bio tajnik vatikanske Kongregacije za evangelizaciju naroda.

Nadbiskup Devčić istaknuo je da je Uhač bio tipičan svećenik ovih krajeva koji su baštinili tradicionalne vrline istarsko-primorskih svećenika glagoljaša, a to je duboka i čvrsta vjera, pastoralna revnost, povezanost s narodnom dušom, poniznost i skromnost, ustrajnost u kulturnom prosvjećivanju svoga naroda, poslušnost crkvenim poglavarima te bratsku povezanost i suradnju sa subraćom vjernicima.

O djelovanju mons. Uhača zatim je govorio nadbiskup Nikola Eterović, generalni tajnik biskupske Sinode, istaknuvši da je Uhač vjerno prenosio papine instrukcije te da ga je karakterizirala studioznost pri svakom poslu.

Podsjetio je da je Uhač bio prvi Hrvat na Papinskoj diplomatskoj akademiji te u svoje vrijeme jedan od rijetkih članova vatikanske diplomacije koji nije bio Talijan.

Danas su, uz nadbiskupe Devčića i Eterovića, simpoziju bili nazočni kardinali Jozef Tomko i Vinko Puljić, biskupi Mile Bogović, Đuro Gašparović i Valter Župan te svećenici i laici.

Uhač je, nakon diplomiranja na Papinskoj diplomatskoj akademiji, bio u diplomatskoj službi Svete Stolice, a 1970. imenovan je apostolskim nuncijem. Tu je službu obavljao u Pakistanu, Kamerunu, Gabonu, Ekvatorijalnoj Gvineji, Kongu i Njemačkoj do 1991. Nakon toga je imenovan tajnikom rimske Kongregacije za evangelizaciju naroda, nadležne za sve misije u svijetu. Papa Ivan Pavao II. namjeravao ga je proglasiti kardinalom, ali ga je Uhačeva smrt u tome spriječila.

Ističe se i zasluga nadbiskupa Uhača za međunarodno priznanje Hrvatske, kojemu je pridonio svojim ugledom u Vatikanu te prijateljstvom s tadašnjim njemačkim premijerom H. Kohlom i ministrom G. Genscherom.

Uz dvodnevni simpozij postavljena je izložba fotografija i raznih predmeta nadbiskupa Uhača. Sutra se nastavlja s radom simpozija te se očekuje dolazak predsjednika Hrvatske biskupske konferencije, kardinala Josipa Bozanića. Organizatori su skupa Riječka nadbiskupija, Primorsko-goranska županija i općina Mošćenička Draga.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙