FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

IZVJEŠĆA SA SVJETSKIH TRŽIŠTA OD 08. RUJNA 2004. GODINE

ZAGREB, 8. rujna 2004. (Hina) - IZVJEŠĆA SA SVJETSKIH TRŽIŠTA OD 08.RUJNA 2004. GODINE
ZAGREB, 8. rujna 2004. (Hina) - IZVJEŠĆA SA SVJETSKIH TRŽIŠTA OD 08. RUJNA 2004. GODINE

HINA - Financijski servis

a) Indeksi na najznačajnijim svjetskim burzama u 12:00

Burza / Indeks TRENUTNI ZATVARANJE

--------------------------------------------------

New York/DJIA 10.341,16 -

Tokyo/NIKKEI 11.279,19 11.298,94

London/FTSE-100 4.568,40 4.565,60

Frankfurt/DAX 30 3.890,43 3.889,04

--------------------------------------------------

Cijene američkih dionica u utorak su dosegnule najviše razine u protekla dva mjeseca kako je pad cijena nafte odagnao zabrinutosti ulagača oko visokih troškova energije koji bi mogli narušiti korporativne zarade, no prisutan je bio i oprez kako Wall Street očekuje današnji govor predsjednika američke središnje banke Fed-a Alana Greenspana.

Njujorški Dow Jones indeks skočio je 0,8 posto, na 10.341 bod, najviše od 1. srpnja. I tehnološki Nasdaq indeks za toliko je ojačao, dosegnuvši 1.858 bodova.

Cisco Systems, vodeći svjetski proizvođač mrežne opreme, dao je velik doprinos jačanju burzovnih indeksa, sa skokom cijena svojih dionica za 1,6 posto, nakon što im je brokerska tvrtka CIBC World Markets podigla investicijski rejting. Podršku rastu cijena dala je i dionica General Electrica, ojačavši 1,5 posto, pošto su analitičarske tvrtke podigle procjene njegovih poslovnih rezultata za ovu godinu.

No, u žiži pozornosti tržišta i nadalje je naftno tržište. Cijena barela nafte na američkom tržištu u utorak je u jednom trenutku pala i ispod 43 dolara, završivši poslovanje na 43,3 dolara. Američke naftne rafinerije u Meksičkom zaljevu izbjegle su štete od tornada Francesa, doprinijevši tako padu cijena, dok iz OPEC-a tvrde da je tržište dobro opskrbljeno.

"Mislim da tržište reagira na dva faktora, i to klizanje cijena nafte te dobre podatke o zaposlenosti objavljene prošloga tjedna", kazao je Peter Cardillo. Analitičar SW Bach and Co. "Rujan bi mogao biti pozitivniji za tržišta dionica nego inače, jer postoje znakovi da gospodarstvo izlazi iz faze usporavanja rasta", dodao je.

Ulagači s nestrpljenjem očekuju govor Greenspana pred kongresnim Odborom za proračun, te se nadaju da će on ponoviti stav Fed-a o umjerenom rastu kamatnih stopa. Više kamatne stope općenito pritišću cijene dionica, zbog njihova utjecaja na povećanje troškova kreditiranja, odnosno smanjivanja korporativnih profitnih margina.

Na europskim burzama jučer su postignuti blagi dobici. Tako je londonski Ftse indeks ojačao 0,04 posto, na 4.565 bodova. Za toliko je porastao i frankfurtski DAX, dosegnuvši 3.889 bodova.

Oprez ulagača uoči govora predsjednika američke središnje banke Fed Alana Greenspana pred kongresnim Odborom za proračun do podneva je na europskim burzama rezultirao tek neznatnim oscilacijama cijena dionica.

takvim uvjetima londonski Ftse indeks ojačao je neznatnih 0,06 posto, na 4.568 bodova. Frankfurtski DAX dobio je svega 0,04 posto na vrijednosti, pa iznosi 3.890 bodova.

Trgovanje dionicama bilo je oprezno prije današnjeg ključnog govora Greenspana, za koji se očekuje da će poduprijeti očekivanja o rastu američkih kamatnih stopa ovoga mjeseca za novih četvrtinu postotnih bodova. Ulagači su i pomalo nervozni oko Fedovih optimističnih gospodarskih prognoza, zbog čitavog niza novih, prilično raznolikih makroekonomskih pokazatelja.

"Jedino što bi tržišta iznenadilo bio bi plašljiv ton u Greenspanovu govoru. To bi gotovo sigurno potaknulo uzlet cijena obveznica i još neko vrijeme držalo cijene dionica niskima", ocijenio je Anais Faraj, strateg pri Nomuri.

U prilično skromnoj sezoni novih poslovnih izvješća europskih korporacija francuske kompanije danas su privukle pozornost. Francuska građevinska i telekom tvrtka Bouygues postigla je rast cijene dionice za 1,6 posto budući je izvijestila o čak 92 posto višoj dobiti u prvoj polovini godine. Banka Credit Agricole ostvarila je neto dobit koja je premašila očekivanja analitičara, što je ojačalo njezine dionice za 1,2 posto.

No, vodeća gubitnica bila je dionica najveće europske hotelske kompanije Accor, potonuvši gotovo šest posto uslijed razočaranja slabim rastom polugodišnje dobiti.

Na Tokijskoj burzi Nikkei indeks danas je oslabio 0,2 posto, na 11.279 bodova.

b) Tečajevi najznačajnijih svjetskih valuta u 12:00

TRENUTNI NAJVIŠI NAJNIŽI

-------------------------------------------------

Euro/USD 1,2083 1,2109 1,2064

Euro/JPY 132,31 132,49 132,09

USD/JPY 109,51 109,61 109,29

-------------------------------------------------

U očekivanju važnog govora čelnika američke središnje banke Fed Alana Greenspana, dolar je danas na svjetskim deviznim tržištima ojačao prema euru i švicarskom franku.

Dolar je tako na vrijednosti dobio 0,3 posto prema euru, koji trenutno stoji 1,2083 dolara. Ojačao je i nekih 0,5 posto prema franku, na 1,2735 franaka, te blago ojačao prema jenu, dosegnuvši 109,51 dolar.

Očekuje se da će čelnik Fed-a pojačati očekivanja još jednog povećanja kamatnih stopa u visini 0,25 postotnih bodova u ovome mjesecu kada se danas bude obraćao senatskom odboru za proračun. Obzirom da su tržišta već uvjerena da će kamatne stope rasti ovoga mjeseca, analitičari kažu da bi američkoj valuti trebala podrška snažnijih gospodarskih pokazatelja kako bi zadržala novo dobiveni zamah.

"Greenspan će vjerojatno reći da su slabosti u dijelovima gospodarstva iza nas i da više treba učiniti po pitanju kamatnih stopa", kazao je Lee Ferridge, čelnik analize valuta pri Rabobanci. "To bi moglo dati nešto poticaja dolaru, no trebamo vidjeti da gospodarske brojke podupiru takve izjave".

Nasuprot tomu, kanadski dolar držao se oko najviših razina u zadnjih sedam mjeseci prema američkom dolaru, pa se ulagači klade da će na današnjem zasjedanju Kanadska središnja banka podići kamatne stope za četvrtinu postotnog boda, što bi bilo prvo zaoštravanje monetarne politike od travnja 2003.

U ovome tjednu održat će se i zasjedanje Bank of England, koja bi trebala ovoga puta ostaviti kamatne stope na dosadašnjih 4,75 posto, kao odgovor na gospodarske podatke koji ukazuju na usporavanje britanskog gospodarstva, nakon što ih je u pet navrata podizala od studenoga lani.

c) iznos LIBOR-a na dan:

----------------------------------------------------

jedan jedan tri šest

datum tip tjedan% mjesec% mjeseca% mjeseci%

----------------------------------------------------

08.09. USLIB 1,58 1,74 1,86 2,08

08.09. EULIB 2,06 2,07 2,11 2,20

----------------------------------------------------

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙