FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

KRSTO PAPIĆ DOBIO GRAND PRIX AMERICAN FILMSKOG FESTIVALA U MONTREALU

MONTREAL, 2. rujna 2004. (Hina) - Veliki nezaboravni trenutak zahrvatsku kinematografiju dogodio se u srijedu navečer u prepunojdvorani kina Parisien 2 u Montrealu kada je Serge Losique, predsjednik28. Svjetskog filmskog festivala, uručio hrvatskom redatelju KrstiPapiću Grand prix American za cjelokupni autorski opus i doprinosfilmskoj umjetnosti.
MONTREAL, 2. rujna 2004. (Hina) - Veliki nezaboravni trenutak za hrvatsku kinematografiju dogodio se u srijedu navečer u prepunoj dvorani kina Parisien 2 u Montrealu kada je Serge Losique, predsjednik 28. Svjetskog filmskog festivala, uručio hrvatskom redatelju Krsti Papiću Grand prix American za cjelokupni autorski opus i doprinos filmskoj umjetnosti.

Nakon Martina Scorsesea, Manoela De Oliveire, Nikite Mikhalkova, Luca Bessona i drugih, Papić je prvi redatelj ne samo iz Hrvatske, nego s cijelog područja srednje Europe koji dobiva ovako veliko priznanje, a ove godine uz njega su ga primili francuska glumica Isabelle Adjani i grčki redatelj Theo Angelopoulos.

Losique je dajući nagradu hrvatskom redatelju naglasio da Papića smatra jednim od najbolji filmskih autora iz Europe i istaknuo svoj ponos što se s njegovim djelom upoznao još davnih godina u Berlinu kada je na festivalu gledao njegov film "Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja".

Istodobno je naglasio kako će ova nagrada zasigurno otvoriti vrata novim hrvatskim filmovima, zaključivši kako je već sa Željkom Bošnjakom, hrvatskim veleposlanikom u Kanadi, dogovorio skoru retrospektivu novog hrvatskog filma koja bi se trebala održati krajem ožujka u nekoliko kanadskih gradova.

O Papiću je govorio i ugledni kanadski filmski kritičar Maurice Elia, naglašavajući njegovu autorsku originalnost i sklonost da spaja komediju i tragediju, te traži i uvijek ispočetka uspješno pronalazi obične ljude u nepoznatim sredinama s njihovim malim-velikim problemima.

Papić je primajući nagradu naglasio kako je, od kad radi filmove, više nego ikada ranije ove večeri imao razloga da bude zahvalan mnogima, posebno domaćinima montrealskog festivala. Papić je također istaknuo da je ovo veliko priznanje ne samo njemu i njegovim suradnicima, nego je i vrlo važno za hrvatski film, malu, ali veoma vitalnu filmsku industriju.

Uz Toronto, koji je neka vrst festivalske smotre s obzirom da nema natjecateljski karakter, Montreal je zasigurno jedan od najvažnijih i najvećih međunarodnih filmskih festivala na američkom kontinentu, što potvrđuje ovogodišnjih 416 filmova od kojih je na programima 245 igranih filmova iz 72 zemlje.

Tim je veće i značajnije priznanje koje je vodstvo Festivala ove godine dodijelilo hrvatskom redatelju Papiću, čija su četiri filma bila prikazana u proteklih tjedan dana. To su "Lisice" s kojim je započelo predstavljanje Papićevog autorskog opusa, zatim filmovi "Izbavitelj", "Život sa stricem" i "Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙